Objavljeno: 27.11.2007 01:15 | Avtor: Vlado Robar | Monitor November 2007

Kdo ga ne bi imel?

Avgusta je minilo devet let, odkar je podjetje Apple na prodajne police poslalo prve računalnike iMac. Od takrat se je v računalništvu, seveda pa tudi pri Applu, veliko spremenilo, iMac pa še zmeraj ostaja ena od prodajnih uspešnic kalifornijskega velikana.

Zadnjo prenovitev je družina iMac doživela le dober teden pred omenjeno obletnico. Kupcem so na voljo trije modeli, dva z 20-palčnim zaslonom in orjak s 24-palčnim zaslonom. Preizkusili smo zmogljivejšega od obeh manjših iMacov.

V vseh letih je Apple ohranil osnovno zasnovo iMaca - celotni računalnik z zaslonom vred je v enem samem ohišju. Zgodnja leta iMaca so bila v znamenju katodnih zaslonov, nato pa jih je zaznamovala tehnologija zaslonov LCD. Najnovejši iMac je že na prvi pogled drugačen od predhodnika. Namesto v belo plastično maso sta sprednji del in stranski rob odeta v aluminijasto obleko, zadnji del pa je še zmeraj iz plastike. Celotno ohišje zelo stabilno počiva na domiselno oblikovanem podstavku in je vrtljivo okrog vodoravne osi. Računalnik je oblikovan preprosto, a zelo estetsko. Na sprednji strani ohišja razen zaslona, velikega jabolčnega logotipa in prikrite spletne kamere ni ničesar. Tudi na stranskem robu računalnika (v globino meri le 2,4 cm) ne najdemo nobenega priključka ali gumba, četudi bi gumb za vklop raje videli tam kot pa na zadnjem delu računalnika. Resnici na ljubo je omenjeni gumb na zadnji strani manj moteč, kot je moteča postavitev vseh priključkov USB na zadnjo stran računalnika. Ta se izkaže za dokaj nerodno, kadar hočemo priključiti pomnilniški ključ USB.

Vse priključke torej najdemo na zadnji strani računalnika, poleg le treh vtičev USB sta tu še vhod za mikrofon in izhod za zvočnike, video izhod mini-DVI, omrežni ožičeni priključek ter dva vmesnika firewire. Od slednjih je en počasnejši - 400 Mb/s, in en hitrejši - 800 Mb/s. Število priključkov USB je premajhno, predvsem če si ne omislimo brezžične tipkovnice in miške, saj moramo v tem primeru dva vtiča žrtvovati zanju. Tipkovnica ima nad tipkami na levi in desni strani po en vtič USB, kamor lahko vtaknemo pomnilniški ključek, če ni predebel in ima dovolj dolg "vrat". Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera iSight, ki odlično sodeluje s programom PhotoBooth. Vgrajena sta tudi brezžična omrežna kartica Airport (podpira povezovanje s protokoli 802.11a/b/g/n) in bluetooth. Dodan je daljinski upravljalec, s katerim krmilimo svojo večpredstavno zbirko prek programa FrontRow.

iMac z 20-palčnim svetlečim zaslonom ponuja sliko širokega formata z ločljivostjo 1680 × 1050 pik in res je škoda, da Applovi inženirji niso stlačili v ohišje še televizijskega sprejemnika, oziroma izbrali grafične kartice z vgrajenim sprejemnikom. Za predvajanje slike sicer skrbi grafična kartica ATI Radeon 2600 Pro z 256 MB grafičnega pomnilnika. Enako kartico ima tudi 24-palčni iMac, le najšibkejši član družine se lahko "pohvali" z nekoliko skromnejšo kartico Radeon 2400 XT s pol manj pomnilnika. Kupci 24-palčnih iMacov bodo lahko uživali pri delu z zaslonom ločljivosti 1920 × 1200 pik.

Tudi srce iMaca ni podhranjeno, procesor Core 2 Duo s frekvenco delovanja 2,4 GHz skupaj z 1 GB pomnilnika zagotavlja gladko delo z večino programov. Naš sistem je imel 2 GB pomnilnika, kar pride še posebej prav, če v okolju MacOS X s katerim od namenskih programov poganjamo tudi Okna. Shranjevanju podatkov je namenjen 320 GB disk. To je precej več, kot pa dobimo v ponudbi "ugodnih" PC računalnikov nekaterih slovenskih trgovcev. Optična enota SuperDrive omogoča zapisovanje eno- in dvoplastnih nosilcev DVD, seveda pa tudi CD.

Ena od novosti iMaca je tipkovnica. Mnenja o njej se bodo kresala, a čeprav je simpatična, trdimo, da ne bo prispevala k ergonomskemu tipkanju. Je preveč tanka (roke se preveč približajo delovni površini) in nima nožic, ki bi omogočile spreminjanje njenega nagiba. Rob tipkovnice okrog zunanjih tipk je preozek. Poleg tega se nam ločene tipke zdijo korak nazaj, razmik med tipkami pa je še večji kot pri prenosniku MacBook. Vsekakor bodo tisti, ki jim taka tipkovnica ne ustreza, naredili pravo potezo, če si bodo omislili dodatno (po možnosti brezžično) tipkovnico.

Še beseda o prednaloženi programski opremi: okolju MacOS X 10.4.10 (Tiger) so šteti dnevi. Zelo verjetno bo še pred koncem oktobra predstavljena nova različica, 10.5, bolj znana kot Leopard. Prav gotovo bo novo okolje priloženo vsem računalnikom, kupljenim po dnevu izida Mac OS X 10.5. Seveda je poleg operacijskega sistema iMacu dodanih še kar nekaj programskih posladkov. Najbolj razvpit (in uporaben) je seveda paket iLife '08, ki vsebuje praktično vse, kar potrebujemo za delo z večpredstavnimi datotekami. O tem pa več kdaj drugič.

iMac

Kaj: Namizni računalnik. Intel Core 2 Duo, 2,4 GHz, 320 GB, 2 GB RAM, 20-palčni zaslon LCD, 1680 × 1050 pik.

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: E.P.L., www.epl.si.

Cena: 1597 EUR (20-palčni model), 1863 EUR (24-palčni model), 1277 EUR (šibkejši 20-palčni model).

Za: Elegantno oblikovanje, zaslon, programska oprema.

Proti: Gumb za vklop na zadnji strani ohišja, tipkovnica, ni tv sprejemnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji