Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2019 | Teme: nakupovalni vodič, android, iPhone

Kateri telefon kupiti leta 2019

Konec lanskega leta smo naredili pregled najboljših telefonov - dobili smo najboljši iPhone in najboljši telefon z Androidom. Vse lepo in prav, a zadnja leta se je začelo kazati odraščanje trga pametnih telefonov. Ta članek bo zato poleg odgovora o najboljšem telefonu ponudil še odgovor na vprašanje: »Je telefon, ki stane več kot 1000 EUR, res toliko boljši, kot telefon za pol toliko?«

Opravimo najprej z najboljšimi telefoni, pri čemer imamo v mislih najboljše, ne tistih, ki se jih dejansko splača kupiti. Res je, stanejo 1000, 1200 ali celo 1700 evrov, toda tako pač je.

Najboljši iPhone

Pri Applu so reči vedno preproste in letos sta najboljša iPhona XS in XS Max. Odločamo se dejansko le o velikosti zaslona. Seveda bo razlika tudi pri baterijski avtonomiji, a ne tako velika, da bi se ji splačalo preveč posvečati.

S procesorji so v Applu že tako daleč pred vsemi, da so Geekbench rezultati Qualcommu in drugim resna skrb. Kakovost fotografije je prav tako pri vrhu, čeprav še vedno ignorirajo široki kot in Googlovi umetni pameti, ki popravlja/izboljšuje slike, ne morejo parirati.

Vsakič znova pa moramo omeniti, da iOS ne podpira slovenščine. To je sramota. Velika. Apple je »svetovno« podjetje, eno najbolj dobičkonosnih podjetij na svetu, je tisto tehnološko podjetje, ki mu vsi sledijo. Nima pa slovenščine. Sramota.

Najboljši Android

Letos se je v svetu Androida zgodila menjava na vrhu, a preden se lotimo konkretnih telefonov, se splača za trenutek postati in se skušati pomiriti z dejstvom, da dragi telefoni niso le v domeni Appla. 1000 EUR je postavka, ki je bila rezervirana za najdražje različice telefonov, ko smo izbrali tiste z največ shrambe. Zdaj pa je to skorajda medalja, ki si jo lahko podjetje navesi na prsa, ko reče, »da, tudi mi prodajamo telefon za povprečno slovensko plačo«. Težava teh naprav je seveda v tem, da so boljše kot telefoni za 500, 600 ali 700 evrov, a morda ne toliko, da bi lahko upravičili teh 500, 400 ali 300 evrov. Vsako leto se je malce težje prepričati, da je telefon vreden te cene, in letos je to še težje.

V vodstvo je letos stopil Huawei Mate 20 Pro, ki smo ga postavili na vrh že v članku ob koncu lanskega leta. 4200 mAh baterija, zaslon OLED, hiter procesor, izredno hitro polnjenje in fotoaparat, ki premore širokokotno lečo, so bili dovolj, da je s prestola vrgel Samsungov Galaxy Note9 (Galaxy S9/S9+ ima za to mesto premajhno baterijo). Slednjemu manjka širokokotna leča, a ima za odtenek boljši zaslon in pero S Pen. Predvsem S Pen je tisto, kar bo nekaterim prevagalo, a če potrebe po svinčniku ne vidite, je letos boljša izbira Huawei Mate 20 Pro. V roki deluje sicer malce boljše Note9, a sta oba telefona dovolj dobro narejena, da jima je težko kaj očitati.

Brez pomanjkljivosti Huawei sicer ni, saj je programska oprema še vedno kar hroščata in oblikovno se (če smo prijazni) preveč napaja iz iOSa. Če pa smo bolj ostri, je treba napisati, da mora Huawei nehati krasti Applovo oblikovanje. Aplikaciji »Zdravje« in »Glasba« imata tako podobni ikoni, da bi težko rekli, da so pri Huaweiju od Appla dobili le »navdih«. Prav tako je smešno, kako podobni sta si aplikaciji za fotografiranje, kjer bi zajeta zaslona na iPhonu in Huaweiu med seboj res težko ločili.

Ne pozabimo še na bralnik prstnih odtisov skozi zaslon, ki je še vedno »kul« (ni pa tako zanesljiv kot klasične izvedbe) in odklepanje z obrazom, ki naj bi bilo malce bolj varno kot druge implementacije na Androidih. Huawei je letos naredil najboljši telefon z Androidom in mu postavil ceno, ki naj bi jo trg prenesel.

No, če kje dobite Google Pixel 3 (XL), boste dobili telefon z boljšim fotoaparatom, boljšim uporabniškim vmesnikom in (v primeru XL) dosti gršo zarezo. V Sloveniji je zelo težko pisati o Pixlih, ker jih je še težje dobiti. Kljub temu gre za izjemne telefone, ki imajo čisti Android in zagotovljene hitre posodobitve operacijskega sistema.

iPhone, ki se ga splača kupiti

iPhone XR ni »Lite« različica modela XS. Lite različice so priljubljen marketinški trik proizvajalcev androidnih telefonov, ko strojno podhranjeno drobovje zapakirajo v cenejše ohišje, ki je sicer videti kot dražja različica njihovega telefona in se skušajo »šlepati« na ime boljšega telefona. Do danes še nismo našli »Lite« telefona, ki bi dejansko upravičil svoj obstoj. iPhone XR je sicer cenejša različica letošnjih iPhonov, a ima praktično enako strojno moč in ta je pri Applu najboljša na trgu. XR tako ne varčuje pri procesorju, saj ima enakega kot dražja XS in XS Max. Osrednji varčevalni ukrep je zaslon, saj je tipa LCD in ne OLED, kar za seboj potegne predvsem to, da so robovi okoli zaslona malce debelejši. Gre pa za izjemen zaslon LCD, ki nadaljuje tradicijo dobrih LCD zaslonov v iPhonih, saj je prvi OLED dobil šele lanski iPhone X. Naslednji varčevalni ukrep je fotoaparat, ki ima le eno lečo. To se pozna predvsem pri »portretnih« fotografijah, sicer pa je to še vedno zelo zelo dober fotoaparat, ki je praktično enak tistemu v dražjih iPhonih. Ah, da, ker ima LCD, baterija zdrži DLJE kot pri dražjih bratih. Pa še v barvah ga je mogoče dobiti.

iPhone XR je letos tisti iPhone, ki se ga najbolj splača kupiti. Le preboleti je treba to, da niste kupili (čisto) najboljšega in da ste za telefon dali manj, kot bi lahko. To določen profil uporabnika težko prežveči.

Android, ki se ga splača kupiti

One Plus so super telefoni, a jih nazaj drži fotoaparat, ki enostavno ni na ravni najboljših. Kljub temu je model 6T zelo zelo dober telefon in glede na ceno okoli 550 EUR odlična izbira.

Je pa še en telefon, ki ima trenutno tako ugodno ceno, da z lahkoto dobi naslov Androida, ki se ga najbolj splača kupiti. To je Samsung Galaxy S9, ki je v spletnih trgovinah v času pisanja na voljo za 500 EUR (Amazon.de). To je izjemna cena za odličen telefon, ki ima super fotoaparat in je izšel v prvi polovici leta 2018. Pri naših operaterjih še vedno drži visoko ceno (pri Telekomu je brez vezave na voljo za 840 EUR), v tujini pa je na voljo za prej omenjenih 500 (plus poštnina). Za ta denar dobimo moderen telefon, ki je še vedno zelo aktualen in mu je cena padla le zato, ker se ni najbolje prodajal. Galaxy S9+ je na voljo za 600 EUR, kar je prav tako smešna cena za tako dober telefon.

Še enkrat: Samsung Note9 in Huawei Mate 20 Pro sta boljša telefona, a staneta okoli 1000 EUR. S9 pa stane 500 evrov manj, a z izjemo manjše baterije in odsotnosti širokokotne kamere za obema ne zaostaja prav dosti.

Telefon za 350 EUR

Vsako leto do zdaj je imelo enega favorita v srednjem razredu, ki je izstopal. Letos bi to lahko bila Nokia 7.1, ki je šolski primer telefona srednjega razreda. Snapdragon 636, 4 GB pomnilnika, 5,84-palčni zaslon IPS, steklen hrbet, kovinska izdelava in zelo soliden fotoaparat so dovolj, da bi Nokia mirno stala na vrhu. Toda …

Xiaomi Pocofone F1 goljufa. Sicer goljufa na najboljši možni način, in sicer tako, da se prodaja pod ceno – nemogoče je namreč, da se prodaja z dobičkom. Pri nas se ga dobi pri A1 in brez vezave stane 350 EUR. Za ta denar dobimo Snapdragon 845, ki žene večino najboljših Androidnih telefonov, 8 (!) gigabajtov pomnilnika, 6,2-palčni zaslon IPS in OK fotoaparat. Plastična izdelava in »le OK« fotoaparat sta edina resna očitka temu telefonu, če lahko verjamemo spletnim preizkusom, in dodamo jima lahko še Xiaomijev uporabniški vmesnik, ki je dokaj kičast. Prav tako ne vemo, kako redno ga bodo posodabljali. Kljub temu je Pocofone F1 tako dobra kupčija, da ga je nemogoče ignorirati. Če bi ga lahko tudi sami preizkusili, bi povedali še kaj, vendar testnih modelov Xiaomi za novinarje v Sloveniji žal ni.

Za telefon nočem dati skoraj nič

Xiaomi Mi A2 je druga različica Xiaomijevega telefona, ki je del projekta Android One. To pomeni čist vmesnik in redne posodobitve, kar pri najcenejših telefonih redko vidimo. Snapdragon 660 in 4 GB pomnilnika, dober zaslon, fotoaparat OK in zelo solidna izdelava, so zmagovita kombinacija. Manj se za telefon ne splača dati in tudi težko bo cenovna postavka nižja, saj Mi A2 stane okoli 200 EUR (v tujini malo čez 200, v slovenskih trgovinah pa okoli 280 EUR). To je pač najboljši poceni telefon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji