Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2011

Kar dobra zaščita

Zagotavljanje varnosti podatkov na računalniku in kodirano komuniciranje med sodelavci. Prav to že dvajset let počne podjetje PGP. Tokrat smopeljali na test deseto različico njihove programske rešitve PGP Desktop.

Podjetje PGP je svoje življenje začelo leta 1991 kot zamisel Phila Zimmermanna, da bi zagotovil šifrirano komunikacijo na BBSih med aktivisti, ki so v tistem času nasprotovali jedrski energiji. Tudi ime, ki s kratico PGP deluje resno, je le krajšalo besedno zvezo "Pretty Good Privacy", torej "kar dobra zasebnost". Podjetje je kot samostojna enota zdržalo do lanskega aprila, ko ga je za 300 milijonov dolarjev kupila korporacija Symantec, ki je med domačimi uporabniki najbolj znana po svojem antivirusnem programu Norton. V dvajsetih letih je PGP svoj portfelj storitev razširil na različna področja. Najpopolnejši skupek funkcij predstavlja PGP Desktop, ki je za preizkus za 30 dni na voljo brezplačno. Desktop naj bi tako ponujal zaščito vaše komunikacije z drugimi in zaščito podatkov, shranjenih v računalniku.

Vse funkcije PGP Desktopa lahko brezplačno preizkušate trideset dni.

Preden se lotimo vseh možnosti, s katerimi Desktop podatke in sporočila zavaruje, povejmo nekaj besed o samem načinu kodiranja. PGP uporablja sistem para javnega in zasebnega ključa. Vsak uporabnik si ustvari par in zasebni ključ zadrži zase ter ga ne deli z nikomer! Javni ključ pa je treba deliti z ljudmi, od katerih bi radi prejemali zaščitena sporočila. PGP ponuja storitev Global Directory, kjer hrani in posreduje vse javne ključe svojih uporabnikov. Tako lahko na spletni strani keyserver.pgp.com najdemo javni ključ tistega, s katerim želimo komunicirati. Varnost zagotavlja dejstvo, da sporočila in podatke, zaklenjene z javnim ključem naslovnika, lahko odklene le naslovnikov zasebni ključ. Tudi pošiljatelj ne more več odkleniti podatkov, ko jih enkrat zakodira z javnim ključem naslovnika.

Sama aplikacija Desktop je trenutno v svoji deseti različici in namestitev v računalnik je preprosta. Očitno je, da pri Symantecu še niso povsem prevzeli PGPja, saj ob namestitvi nikjer ne vsiljujejo Nortona oziroma svojih drugih rešitev, temveč smo deležni preproste in čiste namestitve Desktopa. Uporabniški vmesnik je preprost, lep in intuitiven, predvsem pa je presenetljivo, za kako hiter skupek kode gre. Bojazni, da bo aplikacija počasna v stilu Norotna, so bile odveč. Po uspešni namestitvi se je treba lotiti stvaritve para zasebnega in javnega ključa. Temu primerno je to tudi prvi zavihek v uporabniškem vmesniku, kjer imamo pregled nad vsemi svojimi ustvarjenimi ključi in tistimi javnimi, ki jih potrebujemo za komunikacijo z drugimi uporabniki.

Drug zavihek omogoča upravljanje kodiranja spletne pošte in instantnega sporočilnika AIM (AOL instant messenger). Desktop se za kodiranje spletne pošte razume tako z Outlookom kot z Mozillinim Thunderbirdom, ni pa ga mogoče nastaviti na spletne aplikacije, kot je Gmail. Gmail sicer lahko speljemo v Thunderbird in tam uporabimo PGP. Ko zaščito nastavimo, to ne pomeni, da bo vsako poslano sporočilo zakodirano z javnim ključem naslovnika, zakodirana bodo le tista, za katera smo se odločili, da so bolj zaupne narave. Ob prejemu kodiranega sporočila nas na to opozorijo opozorilna okenca Desktopa in enako se zgodi, ko kodirano sporočilo pošljemo. Tako vedno vemo, da se je sporočilo res zaščitilo. Kot že rečeno, PGP kodira le sporočilnik AIM, vendar se razume tudi z vsemi odjemalci, ki pod eno streho spravijo več instantnih sporočilnikov (Trillian, Pidgin ...).

Drugi del kodiranja Desktop omogoča na podatkih, ki jih imamo shranjene v računalniku. V to kategorijo spadajo zaščitene zbirke stisnjenih podatkov zip in njihovo razpakiranje. Prav tako ima funkcijo PGP Viewer, ki omogoča odkodiranje vsebine sporočil spletne pošte, če Desktopa nismo povezali z odjemalcem spletne pošte. Nato je tu možnost kodiranja map, ki jih delimo po krajevnem omrežju, in nastavitev privilegijev uporabnikov, ki bodo lahko mape uporabljali. Tu je treba omeniti, da se nove datoteke avtomatično kodirajo, dodajamo pa jih elegantno po sistemu prenesi in spusti.

Zadnja funkcionalnost, ki jo premore Desktop, je kodiranje samih diskov v računalniku. Tu imamo na voljo dvoje. Prvo omogoča stvaritev virtualnega diska, ki, dokler je ,,montiran", deluje kot ločen disk, na katerega shranjujemo podatke. Ko ga ,,odmontiramo", se do tega dela diska Windows ne morejo dokopati; to pride prav, če je računalnik ukraden. Druga možnost je kodiranje celotnega diska in s tem varovanje vseh podatkov v računalniku. PGP Desktop zna tudi brisati podatke tako, da se jih ne da več obnoviti. V ta namen na namizje postavi ,,uničevalec dokumentov", ki deluje enako kot koš, s to razliko, da datoteke, ki jih vržemo vanj, prepiše s praznim prostorom in jih tako ni mogoče več obnoviti.

Kot je razvidno iz opisanega, hudih pomanjkljivosti PGP Desktop nima. Vse zmožnosti aplikacije opravljajo svoje delo odlično in prav neverjetno je, kako malo sistemske moči potrebuje aplikacija tudi takrat, ko skrbi za kodiranje celotnega diska. Ustavi se le pri ceni. Za navadnega uporabnika, ki bi se z nekaj kolegi rad varno pogovarjal, oziroma zaklenil svoj računalnik, so na voljo brezplačne odprtokodne rešitve. Za podjetja, ki bi rada komunikacijo med zaposlenimi naredila čim bolj varno, pa tudi strošek od 180 do 320 dolarjev (cena je odvisna od količine funkcij, ki jih želite), ne bo prevelik.

PGP Desktop

Aplikacija za kodiranje podatkov in sporočil.

Izdeluje: www.symantec.com.

Prodaja: www.chs.si.

Cena: Od 180 EUR do 320 dolarjev.

Za: Hitrost, odlična zbirka pomoči za začetnike

Proti: Cena, podpira le instantni sporočilnik AIM.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji