Objavljeno: 31.3.2020 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor April 2020

Kako pregnati koronadolgčas?

Kako so se delodajalci, šole, spletne trgovine, televizijski programi in kulturne ustanove prilagodili novim razmeram v času epidemije koronavirusa? Kako poteka spletno izobraževanje? Kako so prilagojeni TV-sheme in programi? Kako do zastonjskih razvedrilnih vsebin? Kako zagotoviti varno delo na daljavo?

Po zgledih iz številnih evropskih držav, ki jih je prizadel koronavirus, se tudi slovenski operaterji interneta, mobilne telefonije, televizijske hiše in spletne trgovine prilagajajo krizni situaciji, ko mora večina ljudi ostati doma. Internet postaja edini način druženja s prijatelji in z znanci pa tudi s sorodniki, razen z družinskimi člani in drugimi, ki živijo v skupnem gospodinjstvu. Redne stike lahko vzdržujemo prek družbenih omrežij, e-pošte in storitev za video komunikacijo.

Vladni odlok o karanteni, ki velja od 20.marca, na teletekstu.

Delodajalci so številnim delavcem omogočili delo od doma prek svojih internetnih storitev; navadno tako, da se z domačim računalnikom prek navideznega zasebnega omrežja VPN terminalsko povežejo s službenim računalnikom in nato opravljajo delo, kot da bi bili na delovnem mestu.

Izobraževanje na daljavo

V dneh, ko učenci, dijaki in študenti ne morejo obiskovati šol, gimnazij in fakultet, se prek navideznih učilnic Arnes (www.arnes.si) izobražujejo na daljavo. Za učence od prvega do petega razreda osnovnih šol so učitelji pripravili učne programe in navodila za učenje od doma, ki jih najdemo v drevesnem seznamu šol in šolskih razredov na spletni strani ucilnice.arnes.si ter navadno tudi prek neposredne spletne povezave, objavljene na spletnih straneh posamezne šole. Programi za nižje razrede osnovne šole so večinoma pripravljeni v obliki navodil za domače učenje in ne predvidevajo povratne komunikacije z učiteljem. Po drugi strani se tovrstni komunikaciji ni mogoče izogniti učencem višjih razredov, dijakom in študentom, ki morajo rešitve nalog posredovati učiteljem, kar ob velikem številu spletnih učilnic (več kot 18.000) zahteva velike računalniške zmogljivosti.

Arnesov portal za objavo videa, video.arnes.si

Obiskovanje spletnih učilnic se je od razglasitve epidemije koronavirusa povečalo od 10- do 100-krat, zato so pri Arnesu povečali zmogljivosti strojne opreme in hkrati objavili priporočila za uporabo sistema. Čeprav sistem omogoča izmenjavo datotek, zaradi njegovih omejenih zmogljivosti odsvetujejo pošiljanje daljših od 10 MB. Za te (predvsem posneti video in avdio) predlagajo uporabo namenskih storitev za izmenjavo datotek, kot so Arnesov filesender.arnes.si, www.OneDrive.com, www.eAsistent.com, www.Lopolis.com idr. Obenem odsvetujejo uporabo videokonferenc za množično komuniciranje in predlagajo, da namesto njih učitelji (in učenci) svoje videe odložijo na svetovne video portale, kot so video.arnes.si, www.youtube.com, www.vimeo.com ipd.

Slovensko izobraževalno omrežje z navodili, kako pripraviti spletne učilnice in spletna učna gradiva.

Omenimo še spletni portal Slovensko izobraževalno omrežje (www.sio.si), na katerem učitelji najdejo podrobna navodila za pripravo učilnic in gradiv za izobraževanje na daljavo. Nekatere slovenske fakultete imajo v okviru svojih informacijskih sistemov tudi lastne videokonferenčne zmogljivosti, prek katerih lahko v živo spremljamo predavanja, ki pa so v prvi vrsti sicer namenjena študentom.

Prilagojen prvi program Radiotelevizije Slovenija

Prilagojeni prvi program nacionalne televizije (www.rtvslo.si) je zdaj med 9.00 in 11.20 namenjen šolski mladini in staršem, ki lahko svoja vprašanja za oddajo Infodrom zastavljajo prek e-poštnega naslova korona@rtvslo.si. Drugi blok otroškega programa je med 16.00 in 16.50, po poročilih ob 17.00 sledi drugi blok izobraževalnega programa. Obenem so na območju Slovenije prek spleta brez registracije dostopne vse domače in tuje vsebine, stare do enega tedna, kar zajema tudi informativne oddaje, filme in dokumentarne oddaje, v tujini pa se še vedno moramo registrirati.

Zadnje informacije o koronavirusu lahko preberemo na spletni strani www.rtvslo.si/zdravlje/novi-koronavirus, hkrati pa je tudi večina dnevnoinformativnih oddaj znatno podaljšanih.

Telekom Slovenije, Telemach, A1 in T-2 brezplačno povečali zmogljivosti

Slovenski operaterji klasične in mobilne telefonije, kabelskih in internetnih storitev so svojim naročnikom brezplačno nadgradili naročniške pakete za čas trajanja epidemije koronavirusa. Od petka, 13. marca, do preklica so pri Telekomu Slovenije (www.telekom.si) nadgradili sheme vseh paketov digitalnih televizijskih programov z otroškimi (Nickeldon, Minimax, Jim Jam, Da Vinci Learning) dokumentarnimi (Discovery Channel, Animal Planet, Travel Channel, National Geographic, Viasat History Viasat Nature, Viasat Explore …), s filmskimi (Fox, Fox Life, Fox Movies, Fox Crime), športnimi in poljudnoznanstvenimi kanali (Eurosport 1, Eurosport 2, Eurosport 4k in vsi kanali Šport TV). Obenem so naročnikom mobilne telefonije podarili dodatne GB za prenos podatkov prek mobilnih omrežij, ki jih lahko pod določenimi pogoji podarijo drugim naročnikom.

Istega dne so ogled dodatnih programov svojim naročnikom do 4. maja odklenili tudi pri Telemachu (www.telemach.si) in jim hkrati omogočili brezplačno uporabo storitve Video klub, prek katere so na voljo vsi programi, za katere so lahko od lastnikov pravic pridobili dovoljenje za odklepanje. T-2 (www.t-2.net) je svojim naročnikom odprl celotno programsko shemo, ki vključuje XL HD, Voyo in Grand Slam X, pri A1 (www.a1.si) pa so vsem uporabnikom storitve Televizija do konca aprila brezplačno vklopili programsko shemo L.

18. marca so operaterji Telekom, Telemach in A1 zaradi izjemnega povečanja podatkovnega prometa v skupni izjavi zapisali, da k nemotenemu delovanju omrežij pomembno prispevajo tudi uporabniki komunikacijskih storitev s tem, da optimizirajo uporabo komunikacijskih storitev predvsem na tiste, ki jih uporabljajo za delo na daljavo, šolanje od doma in dostop do informacij. Pri tem opozarjajo, da je pomembno, da je državnim organom in javnim službam, ki skrbijo za varnost in zdravje, zagotovljena nemotena komunikacija.

V energetiki se trudijo zagotavljati električno energijo

Pametni telefoni, tablice, računalniki, radijski in televizijski sprejemniki ter razvejana kabelska in internetna omrežna infrastruktura kakor tudi domači gospodinjski aparati potrebujejo za svoje delovanje električno napajanje. Tega se zavedajo tudi upravljavci slovenske energetske infrastrukture. V Elesu so zato uvedli rotacijski sistem, tako da ekipa šestih operaterjev električnega prenosnega sistema 14 dni biva v hermetično zaprtih prostorih, od koder vodi, upravlja in koordinira delovanje energetskega sistema. Po 14 dneh jo nadomesti nova ekipa, ki je medtem v 14-dnevni domači karanteni. Stroge ukrepe so uvedli tudi po slovenskih elektrarnah.

Brezplačni ogledi gledaliških predstav in slovenskih filmov na spletu

Zaradi nevarnosti prenosov okužb s koronavirusom gledališke dvorane samevajo, zato pa so se nekatera gledališča odločila omogočiti ogled svojih najpopularnejših in najodmevnejših predstav na spletu. Eksperimentalno gledališče Glej (www.glej.si) je pod sloganom Glej, teater iz kavča omogočilo ogled predstave Zborovanje ptic ter drugih iz digitalnega arhiva zadnjih desetih let. Lutkovno gledališče Ljubljana (www.lgl.si) je na ogled postavilo tudi najstniško predstavo Vihar v glavi in otroško predstavo Ti loviš!, ki bi morali biti že marca na sporedu. Pobudi ostalih gledališč so sledili tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem (www.mgl.si) in na spletni ogled postavili popularni muzikal Trač. Ljubljanska Drama (www.drama.si) je omogočila ogled svojih predstav v sodelovanju z RTV Slovenija, SNG Nova Gorica (www.sng-ng.si) pa je objavil posnetke svojih predstav na Youtubu (www.youtube.com).

Brezplačni ogled gledališke predstave

Na portalu Slovenskega filmskega centra (www.film-center.si, oziroma bsf.si/sl) si lahko brezplačno ogledamo tudi nekatere slovenske filme, med katerimi sta tudi Gremo mi po svoje in Lahko noč, gospodična.

Spletni portal slovenskega filmskega centra, kjer si lahko brezplačni ogledamo številne slovenske filme.]

Priporočila SI-CERT za varno delo od doma

Strokovnjaki SI-CERT (www.cert.si) za spletno varnost so v času, ko številni pisarniški delavci delajo od doma, objavili nova varnostna priporočila. Posebno pozornost namenjajo varnostnim luknjam v operacijskih sistemih Windows brez ustreznih posodobitev ter (pre)enostavnim uporabniškim geslom. Veliko delodajalcev delavcem omogoča dostop do službenih računalnikov iz domačih računalnikov prek storitve oddaljenega namizja v Windows (RDP, angl. remote desktop protocol). Vendar lahko že vdor v računalnik enega od delavcev, ki delajo od doma, napadalcu omogoči okužbo vseh računalnikov v podjetju z neželeno oglaševalsko programsko opremo, odzadnjimi vrati, izsiljevalskimi virusi ter tako uničenje, krajo podatkov ali zlorabo informacijskega sistema pri spletnih napadih na druge informacijske sisteme.

Delodajalcem priporočajo ureditev dostopa prek tunelskih šifriranih povezav (npr. VPN oz. navidezno zasebno omrežje). Za preprečevanje vdorov hekerjev velja hkrati posebno pozornost nameniti pazljivosti pri odpiranju elektronske pošte. Pri SI-CERT svetujejo tudi redno izdelavo varnostnih kopij, izdelavo varnostnega načrta s hitrim odzivnim časom na varnostne incidente ter namestitve in uporabo spletnih orodij za skupinsko delo, s katerimi zaposleni lažje medsebojno komunicirajo in se obveščajo tudi o morebitnih varnostnih incidentih. Obenem vsem priporočajo, da vdore v svoje informacijske sisteme in kibernetske napade nanje redno prijavljajo.

Izjemen porast spletnih naročil

Spletni portali velikih slovenskih prehrambnih verig Mercator (mercator.si), Spar (spar.si) in Tuš (tus.si) beležijo skokovito rast naročil, ki presegajo zmogljivosti njihovih kapacitet.

V Sparu se moramo za dostavo prehrambnih izdelkov naročiti v razpoložljivem časovnem oknu.

Dostavo je treba navadno naročiti nekaj dni vnaprej. V nekaterih spletnih trgovinah so v naročilih omejene tudi največje količine posameznih vrst izdelkov na raven, ki je primerna za gospodinjstva. Po drugi strani nekateri spletni trgovci dovoljujejo spletna naročila le registriranim uporabnikom ali pa omejujejo najnižjo vrednost naročila za dostavo na izbrani naslov (npr. Tuš na 200 EUR). Pri e-Leleclercu (www.e-leclerc.si) lahko prek spleta naročimo samo pripravljeno hrano in surovo meso. Prek spleta lahko sicer že dolgo naročamo tudi ostalo gotovo hrano (pizze, kosila … ) iz veliko priznanih slovenskih lokalov, ki so se na ta način izognili popolni prekinitvi poslovanja med ustavitvijo javnega življenja.

Naročilo prehrambnih izdelkov v Tuševi spletni trgovini, minimalna vrednost naročila za dostavo (na dom) je 200 evrov.

Spletna naročila že dolgo nudijo tudi skoraj vsi trgovci z računalniško opremo, zabavno tehniko, (električnim) orodjem in gospodinjskimi aparati. Nekateri so svojo ponudbo v zadnjem času obogatili tudi s potrošnimi neprehrambnimi izdelki, kot so razna čistila, vrečke za sesalnike, pisala, papir, kartuše in tonerji za tiskalnike, čopiči, barve, laki, elektronske komponente itn. Opozorimo naj le, da večina ponudnikov zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa že opušča možnost gotovinskih plačil. Natančnejše podatke o spletnih trgovinah v Sloveniji, urejene po kategorijah, lahko najdemo na portalu www.trgovine.net.

Čeprav je spletno naročanje v Sloveniji v polnem zagonu, moramo biti pozorni pri naročilih v svetovnih spletnih trgovinah, saj lahko zaradi koronavirusa pričakujemo znatne zamude pri dobavi blaga, še posebej iz Kitajske.

Naročanje blaga na spletu, namesto obiskovanja v velikih trgovskih središč, nam bo v prihodnosti podaljšalo prosti čas, ki ga bomo lahko preživeli v naravi in pri druženju s sorodniki, z znanci ins prijatelji, hkrati pa bo zmanjšalo izpuste toplogrednih plinov, saj eno dostavno vozilo ob optimalni razporeditvi velikega števila dostav porabi veliko manj energije, kot če bi se vsak s svojim avtom odpeljal do trgovskega centra. S pridom izkoristimo čas v domači karanteni in se naučimo učinkovite rabe spletih storitev …

Google, Microsoft in Cisco začasno podarjajo dostop do nekaterih svojih storitev v oblaku

Microsoft je tako za obdobje šestih mesecev odprl dostop do storitve za skupinsko delo Microsoft Teams. Storitev je sicer del plačljivega paketa Office 365, vendar lahko zdaj do njega dostopajo vsi, brezplačno.

Google je vsem uporabnikom svojega paketa G Suite brezplačno »odprl« tudi dostop do videokonferenčnega orodja Hangouts Meet in Google Classroom. Ponudba velja do 1. julija 2020.

Podobno je ravnal tudi Cisco, ki za čas krize z virusom odpira svoj sodelovalni sistem Webex. Za skupine do 100 hkratnih povezav je dostop brezplačen.

Zanimiva je tudi rešitev, za katero se jim je uspelo dogovoriti na Hrvaškem. Hrvaški CARNET (nekakšen ekvivalent slovenskega Arnesa) je v dogovoru z Googlom vsem hrvaškim učencem in učiteljem dal v brezplačno uporabo paket G Suite for Education. Uporabniki se v sistem prijavijo prek vstopne točke skole.hr, za prijavo pa potrebujejo šolsko prijavno geslo AAI@EduHr.

Hvalevredne poteze, ob katerih pa se je vredno spomniti tudi nealtruističnega dela – za Microsoft in Google je to tudi učinkovito oglaševanje. Uporabniki, ki se bodo sistemov navadili v času krize, jih bodo verjetno uporabljali tudi kasneje, ko bo ta končana. Google storitev sicer računa 13 dolarjev na mesec na osebo.

Po drugi strani ima zaradi strmo rastočega števila uporabnikov vedno več sistemov v oblaku težave z zanesljivostjo delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji