Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Julij - avgust 2016

Kaj vse nosimo v žepu

Digitalno življenje sem si uredil tako, da lahko uporabljam katerokoli platformo, saj so aplikacije in storitve, ki jih uporabljam, na voljo za vse telefone.

Zadnje čase menjavam telefone vsakih nekaj tednov, moj primarni telefon pa je še vedno Windows Phone, konkretno Lumia 950 XL. Izkaže se, da tudi pri uporabi androidnega  telefona ali iPhona ne pogrešam prav veliko aplikacij, ki jih na Windows Phone ne morem imeti. Ne pravim, da jih ni, temveč da sem si uredil digitalno življenje tako, da lahko uporabljam katerokoli platformo, saj so aplikacije in storitve, ki jih uporabljam, na voljo za vse telefone.

Družabna omrežja

Aplikacije, s katerimi dostopam do družabnih omrežij, so verjetno najpogosteje uporabljane aplikacije na telefonu. Uporabljam seveda Facebook, še raje pa posežem po Twitterju. A ker se imam za precej zahtevnega uporabnika, se kljub dobri uradni aplikaciji, povsem primerljivi s tisto na iOS ali Android za Windows Phone, raje zatečem k plačljivim alternativam, trenutno mi je najbolj všeč Aeries. Potem je tu še Instagram, za katerega sem v preteklosti uporabljal alternativni 6tag. Za iskanje dobrih restavracij, barov in sorodnih destinacij je še vedno neprecenljiv Foursquare. In ker sem tekmovalen ljubitelj piva, s poudarjeno zbirateljsko žilico, ne gre brez uporabe Untappd, družabnega omrežja za ljubitelje piva.

Komunikacija

Nisem velik uporabnik sporočilnih storitev, pa imam kljub temu nameščenih več aplikacij. Še največkrat uporabim WhatsApp, brez Facebook Messengerja seveda ne gre. Redkeje uporabim Viber. V zbirki manjka SnapChat, za katerega pa tudi ob uporabi telefona z Androidom in iPhona pravzaprav nisem našel posebnega zanimanja.

Produktivnost

Ker telefon uporabljam tudi za službene potrebe, je neprecenljivo, da lahko do svojih dokumentov, prezentacij in drugih datotek dostopam s telefona. Zasebne vsebine imam shranjene na OneDrive, službene vsebine domujejo na OneDrive for Business v sklopu Office 365, ki vsebuje seveda še pisarniške aplikacije Word, Excel in PowerPoint. Veliko na telefonu uporabljam OneNote, s katerim dostopam do vsaj desetih spletnih zvezkov beležk za osebno in službeno rabo. Nepogrešljiv je tudi Office Lens za skeniranje z mobilnim telefonom.

V Windows Phone vgrajeni odjemalec za pošto je nadvse praktičen (in je na voljo tudi kot aplikacija Outlook za Android in iOS in je nadgrajeni app Accompli), zato nadomestek ni potreben. Enako velja za koledar, ki uspešno kombinira zasebni koledar, službeni koledar, uvožene koledarje (recimo športnih prireditev), Facebook koledarje in podobno. Nameščeno imam dodatno aplikacijo za prikaz žive ploščice s koledarjem Chronos, ki je bolj prilagodljiva kot vgrajena. Tudi upravljanje stikov je na Windows Phone več kot spodobno, saj brezhibno združuje stike iz zasebnih in službenih računov, pa seveda Facebook, LinkedIn in Twitter. Čeprav so na voljo nadomestki za vgrajeno aplikacijo za klicanje, zamenjava ni potrebna.

Novice

Novice tako na mobilnih kot tudi na PC prebiram na RTV Slovenija, zato je nepogrešljiva aplikacija RTV 4D.

Za branje daljših spletnih vsebin ali vsebin, ki jih srečam, ko nimam časa za branje, pa uporabljam storitev Pocket. Ker ta ne ponuja aplikacije za Windows Phone, uporabljam aplikacijo Poki, ki pa je boljša kot uradne aplikacije na drugih platformah.

Tudi bralnik RSS virov Feedly ne izdeluje aplikacije za Windows Phone, a je k sreči na voljo krasen nadomestek v obliki Nextgen Reader.

Šport in navigacija

Za tekaški pripomoček uporabljam Microsoft Band, zato imam nameščen Microsoft Health. Čeprav na telefonih z Windows 10 ni več na voljo legendarnih Nokiinih Here Maps, jih povsem spodobno nadomešča vgrajena aplikacija Maps, ki uporablja enako tehnologijo, karte in podatke.

Glasba in poddaje

Poslušanje glasbe po telefonu v avtu, na poti prek bluetooth zvočnika in doma s streamanjem na ojačevalec v dnevni sobi je zame ključno. Sem nadvse zadovoljen uporabnik Spotify, kljub temu da je treba nekaj akrobacije, da v Sloveniji sploh postaneš naročnik.

Na podkaste sem prijavljen v aplikaciji Pocket Casts, ki zna sinhronizirati naročnine in podatke o slišanih oddajah prek spleta in z drugimi platformami.

Drugo

Nepogrešljiva aplikacija na vseh platformah je LastPass. Sicer na Windows Phone ne pozna integracije v sistem ali v brskalnik, zato je potrebno kopiranje gesel iz LastPass v aplikacijo ali na spletno stran, a to uporabljam redko, najpogosteje ob menjavi telefona. Ker sovražim razne trgovinske kartice, ne branim pa se popustov, ki jih pridobim, sem reden uporabnik mobile-pocket, ki kartice in predvsem kode gosti v spletu. Na cesti se super obnese DarsTraffic s podatki s slovenskih cest. Kot uporabnik Unicredit banke imam nameščen njihovo Mobilna Banka GO!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji