Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij - avgust 2016

Kaj vse nosimo v žepu

Kar nekaj let je že tega, kar smo v Monitorju prvič združili uredniške sile in popisali, kaj vse se nam programskega valja po naših računalnikih. Ker živimo v mobilnem svetu, je dandanes to smiselno ponoviti le za mobilne telefone (in tablice).

ovod za tokratno ponovitev in osvežitev zdaj že skoraj tradicionalnega popisa programske opreme v našem uredništvu je bil izziv našega bralca na – Twitterju. Pozval nas je namreč, naj mu predstavimo svojo zamisel »popolnega telefonskega namizja«, glede na to, da sem se v enem izmed zadnjih uvodnikov obregnil ob sistem Windows Phone, ki mu po mojem mnenju manjka kar nekaj ključnih in zanimivih aplikacij. Bralec se s tem ni strinjal, zatrjuje, da mu na njegovi Lumii prav nič ne manjka.

In s tem se lahko tudi strinjam, ljudje smo pač različni, različno zahtevni imamo različne potrebe, zanimajo nas različne stvari. Sam imam na svojem telefonu nekaj prek 160 aplikacij, razporejenih na šestih zaslonih (zasloni pa so nastavljeni na matriko 6 × 5 ikon). Zasloni so urejeni tematsko – novice/knjige/branje, šport, komunikacije, GPS, sistemski programi, igre. Priznam, le nekaj izmed vseh teh aplikacij uporabljam redno, večino pa le občasno, a bi se počutil res slabo, če bi bil omejen in vseh teh »igračk« ne bi mogel imeti. Tudi naš (edini) uporabnik Windows Phone, ki je do nedavna skrbel za rubriko »Najboljši programi za Windows Phone«, se nekako strinja z menoj. V svojem zapisu, ki ga lahko preberete na naslednjih straneh, je potožil, da je sicer popisal vse, kar ima na svojem telefonu Windows Phone, vendar bi rad povedal tudi, kaj uporablja na Androidu in/ali iPhonu, saj je izbira na Windows Phone pač omejena.

Seveda pa je po drugi strani res, da smo vsi, ki se zbiramo okoli Monitorja, nadpovprečno tehnično »firbčni«. Po drugi strani osebno poznam tudi kar nekaj uporabnikov, ki so naše popolno nasprotje in na telefon še nikoli niso namestili ničesar. Vedo sicer, da se na telefone da »nekaj« nameščati, a niso še nikoli začutili potrebe, da bi to tudi poizkusili. No, takim naslednjih nekaj strani zagotovo ne bo koristnih, drugi pa boste, upam, ob branju morda dobili kakšno zamisel in katere izmed »naših« aplikacij preizkusili tudi sami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji