Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2018

Jože, mi smo pripravljen', požen'!

Včasih je veljalo, da smo bili pripravljeni za smučanje, ko so zagnali žičnice, danes smo pripravljeni šele, ko smo na telefonu zagnali vse mogoče smučarske aplikacije. Ali pa le eno – Mapriko.

Konec februarja je ponavadi čas, ko se smučarska sezona že preveša v pomlad, toda letos je drugače. Pravi trenutek torek, da spomnimo na aplikacijo Maprika, ki je smučarskim navdušencem zabaven in hkrati koristen pripomoček.

To, da znajo pametni telefoni »trackati« oz. slediti pot, po kateri se vozimo, tudi po smučišču, ni nič novega. To znajo že dolga leta. Tudi prikazovanje hitrosti smučanja ni nekaj, zaradi česar bi danes »padli dol«. To, kar je pri telefonskih aplikacijah, ki to znajo, ključno, je namreč uporabniški vmesnik in – zemljevidi. Da, v aplikacijo vgraditi Googlove zemljevide in na njih izrisovati pot, ki smo jo presmučali, je koristno in zanimivo, še posebej, če lahko pot kasneje izvozimo in si jo ogledamo tudi v treh razsežnostih, denimo v Google Earth.

Kaj pa, če bi si želeli zemljevid, kot ga v obliki zloženk ponujajo bolj ali manj vsa smučišča? Z vrisanimi gorami, jezeri, žičnicami, progami in postojankami? Potem uporabimo aplikacijo Maprika, ki je za povrh zastonj. Mapriko namreč podpira široka uporabniška skupnost, ki za uporabo v njej pripravlja (umeri) bolj ali manj vse uradne zemljevidne zloženke smučarskih (in ne samo smučarskih) središč z vsega sveta. Dovolj je, da naše središče najdemo na zemljevidu, izberemo želeni zemljevid/zloženko in si ga prenesemo v telefon. Od tu naprej se bo ob vklopljenim sledenju naše smučanje videlo kot črta, ki se bo pomikala po gondolah, sedežnicah, vlečnicah in seveda progah.

To pa še ni vse – dobro narejeni uporabniški vmesnik nam bo omogočal sproten pregled grafikona doseženih višin in hitrostnih rekordov, ogled ob koncu dneva pa celo natančen pregled prevoženih prog in naprav. Koliko časa smo pri kateri žičnici čakali v vrsti, koliko časa smo se vozili dol, katere so naše najhitrejše proge, katere najpočasnejše. Neskončno možnosti za zabavo torej tudi po koncu dnevnega smučanja, še posebej, če se nam bo pri tem pridružil podmladek.

Maprika

Cena: Zastonj.

Kje: Trgovina Play (različica za iOS se imenuje GPS on ski map by Maprika).

Za: Na voljo bolj ali manj vsi zemljevidi/zloženke svetovnih smučišč, zelo dober uporabniški vmesnik, odlična analiza smučarskega dneva.

Proti: Šibkejši in predvsem starejši telefoni imajo prešibko baterijo, da bi zdržali ves dan sledenja z GPSom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji