Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2017

Jabolčno odvajanje od kajenja

Ker je kajenje škodljivo, drago in v zadnjem času vsled težko prebavljivih fotografij na škatlicah cigaret neprivlačno, smo se odločili, da se odvisnosti znebimo. Na pomoč nam priskočijo naslednje aplikacije za naprave z operacijskim sistemom iOS.

Prva digitalna pomočnica pri odvajanju od kajenja na seznamu je vsemogočna aplikacija Smoke Free - Stop smoking now and quit for good, ki beleži čas od zadnje pokajene cigarete, prihranjeni denar, izboljšanje zdravja, čas, ki ga imamo na voljo, ker v rokah ne držimo smrdljivih palčk, daljšanje življenja ter morebitne izpade ali skušnjave. Plačljiva različica programa, ki velja pet evrov in pol, bogatemu naboru zmožnosti doda dnevne naloge, katerih izvajanje občutno poveča možnosti, da postanemo nekadilec.

LIVESTRONG MyQuit Coach - Dare to Quit Smoking je aplikacija, ki jo za odvajanje od kajenja strokovnjaki največkrat priporočajo, saj ponuja osebno prilagojen načrt, po katerem se cigaretam odpovemo takoj ali postopoma. Tudi program LIVESTRONG sledi prihrankom ter deli nagrade v podobi značk za doseganje posameznih ciljev, a najbolje izkaže pri povezovanju z družabnimi omrežji (Facebook, Twitter) in spletiščem livestrong.com, kjer najdemo ljudi, ki nam bodo pomagali ostati na zastavljeni poti.

Pristopov za odvajanje od kajenja je veliko. Eden izmed njih je meditacija, ki jo v elektronski obliki ponuja aplikacija Stop Smoking - Mindfulness Meditation App to cessation smoking. Gre za programski izdelek, osnovan na raziskavi ameriške univerze Yale, ki ugotavlja, da namenska meditacija zmanjšuje stres pri odvajanju od odvisnosti ter poveča možnosti za končni uspeh. Prva, krajša seansa je brezplačna, daljše stanejo dober evro, medtem ko so vse na voljo za štiri bruseljčane in pol.

Pri boju z odvisnostjo si nemalokrat pomagamo s pripomočki. V primeru odvajanja od kajenja nam na pomoč med drugim priskočijo elektronske cigarete, nikotinski obliži, tablete in podobno. Zlato pravilo velja, da se v primeru skušnjave zatečemo k nagrajevanju. V vlogi nagrade se največkrat znajde hrana in pijača, lahko pa se počastimo tudi z navideznim kajenjem, ki nam ga pričara aplikacija PhoneSmoker, kjer neškodljivi dim inhaliramo s pomočjo v telefon vgrajenega mikrofona. Virtualno kajenje seveda ni vzdušno kot pravo, a še zdaleč ni za odmet. Privlačna grafika izginjajoče cigarete in izbiranje lastne znamke pripomoreta k presenetljivo zadovoljivemu občutku, ki nas vsaj zamoti, če že ne popolnoma odvrne od pravega greha.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji