Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2023

Jabolčni zemljevid po Sloveniji

Googlovi Zemljevidi so najbolj priljubljena aplikacija za navigacijo na svetu, zato večina pomisli nanjo, ko beseda teče o programskih pripomočkih za usmerjanje na poti in iskanje zanimivosti v okolici. Vseeno obstaja precej dostojnih alternativ, med katerimi je tudi Apple Maps, jabolčni program, ki je z novo različico pred kratkim presenetil tudi Slovence.

Apple je objavil novo različico programa Apple Maps za področja Avstrije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Poljske in Slovenije. Posodobitev prinaša natančnejše zemljevide, boljše cestne podatke, pravočasne informacije o prometu in javnem prevozu ter izboljšane podrobnosti o zanimivih točkah. Nova različica programa je sad večletnega truda in prizadevanj za zbiranje podatkov z uporabo Applovih vozil, ki so prevozila milijone kilometrov po cestah po vsej Evropi. Apple je zbral podatke z uporabo naprednih senzorjev in Lidar tehnologije, kar omogoča natančnejšo in podrobnejšo izdelavo zemljevidov.

»Apple Maps« je z novo posodobitvijo zanimiv tudi za pohajkovanje po Sloveniji.

Rezultat je viden, novi zemljevidi ponujajo izboljšano natančnost pri prikazovanju ulic, zgradb, parkov, športnih objektov, letališč in drugih zanimivosti, so opremljeni z ažurnimi informacijami o prometnih razmerah, zastojih in pričakovanih časih potovanja, ki nam pomagajo pri načrtovanju najhitrejše poti do cilja, imajo podatke o javnem prevozu ter omogočajo vodenje za kolesarje in pešce, pri čemer upoštevajo kolesarske poti, stopnice in druge pešpoti. Siri, ki nas vodi do želenega cilja, po novem govori bolj človeško. Ko nas usmerja, poskrbi, da navodilo lažje razumemo. Reče, na primer, pri naslednjem semaforju zavij desno. Na večpasovnih cestah poskrbi, da se pravočasno razvrstimo, obenem pa nas med vožnjo opozarja na (znane) radarje. Pot z največ 15 postanki lahko načrtujemo na računalniku Mac ali tablici iPad ter jo pred odhodom prenesemo na telefon iPhone.

Funkcija »Look Around« nam podobno kot Googlovi Zemljevidi omogoča, da se navidezno sprehodimo po območju z zemljevida. Deluje zelo tekoče in je podprta s fotografijami, ki so jih Applova vozila zbirala vrsto let.

V Sloveniji poslej deluje tudi priročna zmožnost Look Around, ki omogoča, da se dobesedno preslikamo na zemljevid in razgledamo okoli sebe. Po vzoru Googlovih Zemljevidov nam Apple s tridimenzionalnimi fotografijami visoke ločljivosti nudi virtualni sprehod po poslikanih ulicah in cestah. Med drugimi novostmi velja omeniti tridimenzionalna mesta, ki vključujejo podrobne informacije o soseskah, poslovnih predelih, marinah, zgradbah in še več. Uporabniki lahko zdaj vidijo relief izbranega kraja, drevesa, ceste, zgradbe in sveže modelirane znamenitosti mest po vsem svetu. Seznam priljubljenih Favorites omogoča enostavno navigacijo do pogosto obiskanih krajev z enim dotikom. Ko je izbrani kraj dodan med priljubljene na začetnem zaslonu, ga lahko uporabniki preprosto izberemo in se nemudoma odpravimo na pot, ne glede na to, ali gre za dom, delo, telovadnico ali šolo.

Med novostmi so tudi tridimenzionalni modeli znamenitosti. V 3D-pogled zemljevide preklopimo s potegom dveh prstov po zaslonu.

Funkcija preleta Flyover ponuja možnost ogleda izbranih večjih mestnih območij s fotorealističnimi in z izredno natančnimi tridimenzionalnimi pogledi. Napravo z jabolčnimi zemljevidi lahko premikamo po prostoru, doživimo mesto iz zraka in raziskujemo okolico v visoki ločljivosti, ko sliko povečujemo, premikamo, nagibamo ali vrtimo. Notranji zemljevidi za letališča in nakupovalne centre omogočajo, da z aplikacijo Maps preverimo, v katerem nadstropju smo, kje so stranišča in celo katere trgovine ter restavracije so odprte.

Apple ostaja zavezan zagotavljanju zasebnosti svojih uporabnikov, kar pomeni, da podatki o iskanju in navigaciji niso shranjeni na Applovih strežnikih. V Cupertinu zagotavljajo, da podatki o lokacijah uporabnikov ostanejo zaščiteni, saj se zavedajo, da je zasebnost ena izmed ključnih prednosti, ki jih Apple Maps ponuja v primerjavi z nekaterimi konkurenčnimi navigacijskimi aplikacijami. Vse to se kaže v načinu delovanja aplikacije, ki med drugim omogoča anonimno iskanje lokacij in navigacijo brez povezave z Applovim uporabniškim računom (Apple ID) in shranjevanja zgodovine za ciljno usmerjene oglase ali druge namene. Apple Maps uporablja naključno ustvarjene identifikatorje za zbiranje podatkov o prometu, kar pomeni, da teh podatkov ni mogoče povezati z določenim uporabnikom ali napravo. Prav tako je na telefonu iPhone sistemsko omogočen nadzor nad tem, kdaj in kako se uporabljajo naši lokacijski podatki. Z nastavitvami zasebnosti po želji omejimo dostop do lokacije za posamezne aplikacije ali zgolj začasno onemogočimo sledenje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji