Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2012 | Teme: foto, brezzrcalni fotoaparati

Izmenljivi objektivi za žep!

Menjava objektivov ima prednosti in slabosti, vendar nedvomno drži eno - nekaterih objektivov kompaktni zumirni aparati ne morejo ponuditi. Vsaj ne v enem samem ohišju. Naštejte en aparat, ki ponuja objektiv z odprtostjo zaslonke f1.9 in telefoto območjem hkrati. Morda se najde, a k temu dodajmo še izjemno široko ribje oko za ceno dražje računalniške miške in majhne mere ter maso. Pentax Q je trenutno edini, ki z menjavo drobnih objektivov ponuja vse to in ima za povrh vgrajeno še izskočno bliskavico, ki se pomakne daleč stran od objektiva. Kaj pa kompromisi?

Da je Pentaxovim inženirjem uspelo spraviti dobrote izmenljivih objektivov široke palete in razponov goriščnic v tako majhne okrogline, so bili prisiljeni v aparat vgraditi majhno CMOS tipalo, podobno tistim, ki jih najdemo pri kompaktnih aparatih, velikih 1/2,3 palca. Tudi ohišje aparata je zares majhnih mer, saj ni dosti večje od zavojčka cigaret, poleg tega razen omenjene velikosti tipala ponuja skoraj vse, kar ponujajo veliki. Je trdno in kakovostno izdelano iz magnezijeve zlitine, uporabljeni površinski materiali so prijetni za otip, dostopnost funkcij na ohišju pa je povsem na ravni vstopnega razreda DSLR. Držalo je, skladno z velikostjo aparata, seveda veliko manjše in manj udobno, a kljub temu ustreza majhni masi ohišja in objektivov.

Slednji so kljub ceni razdeljeni v dva kakovostna razreda in posledično dve vrsti kakovosti ohišja. Prvi so klasični in grajeni iz aluminija, drugi pa nosijo oznako "toy-lens", saj so plastični in ne omogočajo samodejnega ostrenja. Na tokratnem preizkusu so se znašli vsi trije ceneni posebneži. Širokokotni 35 mm objektiv, telefoto objektiv 100 mm in ribje oko, ki pokriva kot 160 stopinj. Prva dva razen ugodne cene in majhne mase ne ponujata prednosti, saj je sploh pri teleobjektivu odsotnost samodejnega ostrenja kljub možnosti 10-kratne povečave na kakovostnem zaslonu pri zajemanju zelo moteča. Pentax že v priboru ponuja zumirni objektiv, ki pokriva skoraj celotno območje teh dveh objektivov. No, 100 mm telefoto objektiv je nekoliko daljši, vendar bomo pri njem skorajda zagotovo bolj pogrešali samodejno ostrenje in zapiranje zaslonke kot pa nekaj mm goriščnice. Res je, serija Toy Lens ne ponuja niti zapiranja zaslonke, poleg tega nima vgrajenega zatemnitvenega filtra ND, ki je vgrajen v obe izvedenki serije Standard.

Veliko bolj zanimivo je s ceno 123 evrov zelo dostopno ribje oko. V ohišje aparata vgrajena stabilizacija mu doda še kakšno zaslonko pri zajemanju v slabih svetlobnih razmerah, kakovost same optike pa je povsem zadovoljiva tudi za fotografiranje pri največji ločljivosti tipala. Najboljša pa je širokokotna igrača, ki ponuja široki kot pri 17 mm ravno pri zajemanju videa v polni HD ločljivosti. Sploh ob predpostavki, kako majhen je sam aparat in kam vse ga je mogoče pritrditi.

Za vsakim objektivom pa vselej stoji isto, že omenjeno tipalo, ki se žal ne ponaša z velikostjo, zato bo tudi globinska ostrina posnetkov bolj na ravni kompaktnih aparatov. Poleg tega jasno ne dosega kakovosti večjih konkurentov, vendar je kljub temu za svoj velikostni razred zelo dobro in ponuja občutljivosti do ISO 6400. V praksi se izkaže približno tako kot tipala najboljših kompaktnih aparatov, kot je Canonov PowerShot S100, a je to žal vse, kar lahko od njega pričakujemo. Takšna je pač cena sistema, ki gre v žep. Z večjimi brezzrcalniki, niti z Nikonovo serijo 1, pa se žal ne more enakovredno primerjati.

Še najlaže se jim postavi po robu, ko govorimo o upravljanju in dostopnosti funkcij na ohišju. Pentax Q je kljub majhnosti med boljšimi, poleg tega omogoča povsem ročne nastavitve tudi v video načinu, česar mnogi ne ponujajo. Posebej velja omeniti tudi sprednje kolesce, ki rabi za izbiranje ustvarjalnih učinkov in doda aparatu še bolj "retro" videz.

Pentax Q je manjši od vseh svojih konkurentov in čeprav mu Sonyjev NEX in Panasonicov GX prideta razmeroma blizu, se z njim ne moreta kosati, ko jima nadenemo še objektiv. Poleg tega ponuja Q izjemno razširljivost po zelo nizki ceni. Močno pa pogrešamo še kak pravi telefoto objektiv, ki bi ponujal 200 mm goriščnice ali več in samodejno ostrenje.

Novinec cenovno ni postavljen previsoko, saj je s standardnim 47 mm f 1,9 objektivom na voljo že za slabih 500 evrov, za slabih 200 več pa dobimo še standardni zoom z odprtostjo zaslonke od f 2,8 na širokem območju. In če prištejemo še ribje oko, dobimo za slabih 800 evrov že prav zavidljiv sistem. Kdor ne potrebuje najvišjih ISO občutljivosti in lahko sprejme nekaj večjo zrnatost tipala ter (pre)veliko globinsko ostrino, bo s takšnim aparatom lahko dobro izživel svojo fotografsko ustvarjalnost.

Pentax Q

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 4000 × 3000, 3456 × 2592, 2688 × 2016, 1920 × 1440.

Tipalo: Efektivno 12,4 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 1/2,3 palca, CMOS, faktor povečave goriščnice 5,53.

Kakovost fotografije: 3.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.fotobesenicar.com.

Cena: 475 EUR (ohišje in objektiv Standard PRIME 8,5 mm F/1,9 AL [IF]), 665 EUR (ohišje in objektiva Standard ZOOM 5-15 mm F/2,8-4,5 in Standard PRIME 8,5 mm F/1,9 AL [IF]).

Za: Mere, masa, cena "Toy Lens" objektivov, funkcije glede na velikost, v "Standard" objektivih vgrajen ND filter.

Proti: Velikost tipala in šum, objektivi "Toy Lens" nimajo samodejnega ostrenja zaslonke, sistem še nima pravega telefoto objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji