Objavljeno: 28.12.2023 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2024

iPad Pro za nejabolčnike

Tržišče tablic skorajda v popolnosti obvladuje podjetje, ki je ta tržni segment vzpostavilo. Za tiste, ki Applovega iPada ne želijo imeti, pa vseeno obstajajo alternative.

Tablica Apple iPad Pro, ki ima priloženo pero, s katerim je mogoče po njej risati, pisati in jo z dodatno tipkovnico spremeniti v skorajda pravi prenosnik, se dobro prodaja, zato ne čudi, da bi del tovrstnih uporabnikov k sebi rad pritegnil tudi Samsung. Njihova najnovejša tablica Galaxy Tab S9 Ultra se trudi imeti vse to, kar ima iPad Pro in še več. Toda ali je strojna oprema res tisto, kar prodaja Applove naprave?

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra je res gigantska tablica, diagonalo zaslona ima namreč dolgo kar 14,6 palca! Spomnimo, za »velike« v svetu tablic veljajo že modeli z diagonalo 11 palcev, na voljo so tudi 8-palčni. Skoraj 15-palčni zaslon je v resnici primerljiv z velikostmi, ki smo jih vajeni pri prenosnikih. In kot takega nam ga Samsung tudi poskuša prodati – kot »lahko je tudi prenosnik«.

Tako kot tudi Samsungovi telefoni višjega razreda ima namreč vgrajen sistem DEX, ki se lahko samodejno vklopi, ko tablici priklopimo tipkovnico (na voljo kot dodatek). S tem postane uporabniški vmesnik bolj »prenosniški« – aplikacije se prikazujejo v oknih, ki jih lahko premikamo in jim spreminjamo velikost, na voljo je tudi vrstica za njihov zagon, kot smo je vajeni pri pravih namiznih operacijskih sistemih. Kar nekaj aplikacij je posebej prilagojenih za tak način dela, med njimi je tudi Microsoftov pisarniški paket, zato je končni rezultat v resnici skorajda pravi poslovni prenosnik. Res pa je, da moramo imeti za MS Office naročnino, predvsem pa izkušnja DEX ni niti taka kot v Windows niti taka kot v macOS. Predvsem zaradi aplikacij, ki so na Androidu drugačne/slabše, kadar sploh so.

Kadar S9 Ultra ne uporabljamo v prenosniški obliki, se izkaže kot zelo hitra, svetla, kontrastna in velika/-nska tablica. Vgrajen je letošnji najhitrejši Qualcommov procesor Snapdragon 8 Gen 2, enak kot v telefonu Samsung Galaxy S23 Ultra, pomnilnika je 12 GB. Zaslon ima ločljivost 1.848 × 2.960 pik in je tipa AMOLED, osveževanje pa seže do 120 Hz. S številkami je to težko predstaviti, vendar je slika, ki jo prikazuje, naravnost čudovita, svetla in kontrastna. Prostora za datoteke in aplikacije je v osnovni različici 256 GB, seže do 1 TB, še dodaten terabajt pa si lahko omislimo s kartico mikro SD. Dovolj, več in preveč, skratka.

Na voljo je seveda tudi pero S-Pen. Ta se z magnetom pritrdi na zgornjo stran tablice in se prek istega magneta na zadnji strani brezžično tudi polni. Z njim lahko počnemo vse tisto, česar s prsti ne moremo - pišemo, rišemo, označujemo in nasploh razvijamo svoje umetniške čute, če jih imamo.

Tablica ima vgrajen podzaslonski bralnik prstnih odtisov, je popolnoma vodoodporna, v različici, ki smo jo imeli na preizkusu, pa ima tudi podporo za 5G, če vanjo vtaknete pravo kartico SIM (ali e-SIM). Seveda je različica, ki premore le Wi-Fi, ustrezno cenejša.

In nenazadnje – tablica ima tudi spodobno podporo za fotografiranje, saj ima tako spredaj kot zadaj vgrajena po dva foto objektiva. Ni nam sicer jasno, kdo bi s tako velikim »plohom« zares poskušal fotografirati, toda ... podpora je tu.

In z zadnjim smo v resnici prišli do ključnega – tablica ima vse, številke so velike, impresivne. Toda ali je to res dovolj, da bi to morda postal »iPad Pro ubijalec«, kot bi si morda želel Samsung? Težko. Tablične aplikacije za Android enostavno niso dorasle tistim za Apple iPad, vsaj v veliki večini ne. Prodajne številke androidnih tablic so premajhne, da bi se neodvisnim razvijalcem izplačalo telefonske aplikacije posebej prilagajati velikim zaslonom, zato velikokrat ostanejo – telefonske. Spomnimo še na to, kako dobro so Applovi iPadi vključeni v jabolčni ekosistem naprav, in jasno je, da bodo prodajne številke Tab S9 Ultra nižje, četudi gre v osnovi za najbolje strojno opremljeno tablico na tržišču.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

14,6-palčna tablica z Androidom

Cena: 1.600 EUR (1.350 EUR v različici brez podpore za mobilna omrežja)

Posodil: www.telekom.si

Za: Vrhunska strojna oprema, odličen zaslon, pero, ki se brezžično polni, podpora »prenosniškemu« načinu dela DEX.

Proti: Tablične aplikacije Android so slabše prilagojene velikim zaslonom kot pri tablicah iPad.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji