Objavljeno: 26.6.2024 | Avtor: Matjaž Gerčar | Monitor Julij-avgust 2024 

Intervju - Kariera v IT

Toliko delovnih ljudi, kot ima svet, toliko je različnih kariernih poti. In v IT ni nič drugače, le kariere so še za odtenek bolj raznolike. Predstavljamo življenjske zgodbe izkušenih »ajtijevcev« in strokovnjakov s področja računalništva.

Kateri so bili vaši sanjski poklici v otroštvu? Kaj ste si želeli postati?

V zgodnjem otroštvu sem, kot vsak otrok, imel velike sanje o odraslosti. Sprva sem si želel postati parketar, nato serviser bele tehnike, kasneje tudi gasilec in še marsikaj drugega. Navdihovali so me poklici, s katerimi sem se srečeval v domačem okolju. V kasnejšem otroštvu pa je bila moja goreča želja postati pilot.

Kdaj ste začutili, da bi lahko delali v informacijski tehnologiji in kaj je bil vaš prvi korak na tej poti?

Konec osnovne šole sem si s privarčevanim denarjem sam kupil svoj prvi računalnik, model 486 100 MHz s »Turbo« tipko, ki je imel nameščen operacijski sistem Windows 95. Tega je bilo treba namestiti ob pomoči desetih disket po 1,44 MB, kar je danes za mnoge mladostnike nepredstavljivo. Po nekaj mesecih intenzivne uporabe so se začele pojavljati prve težave, ki jih kot neizkušen uporabnik nisem mogel sam rešiti, zato sem bil prisiljen poiskati pomoč bolj izkušenega strokovnjaka iz sosednje vasi. Ta izkušnja je bila zame ključnega pomena pri oblikovanju moje karierne poti.

Osebna izkaznica

Predstavlja se nam Simon Kne, direktor skupine za zanesljivost sistemov v podjetju SymphonyAI, kjer razvijajo rešitve za logistično podporo trgovskim verigam. Uporabljajo jih po vsem svetu, v več kot 200 podjetjih in več kot 124.000 trgovinah. Tudi zato del Simonovega delavnika poteka na različnih koncih sveta.

V podjetju je praktično od začetka svoje kariere, kjer je prehodil dolgo in naporno pot od programerja začetnika, prek razvojnega inženirja pa vse do direktorja ekipe na globalni ravni.

Dogodek se je zgodil ravno v času, ko sem se moral odločiti, katero srednjo šolo bom obiskoval. Odločitev je bila jasna: Srednja elektro in strojna šola Kranj, smer računalništvo. Izbira srednje šole je pomenila zame prvi korak k specializirani poklicni poti v računalništvu.

Kakšna je bila vaša pot do prve zaposlitve? Kaj je bilo za vas na njej najtežje?

Že kot študent sem bil deležen priložnosti za delo v eni izmed uglednih slovenskih bank, kjer smo se dogovorili, da me po zaključenem študiju čaka redna zaposlitev. Kljub vsemu me je moja raziskovalna žilica vlekla drugam in v tem ključnem času prehoda iz študijskega okolja v poklicno življenje sem prejel povabilo na razgovor v podjetju Aldata (danes SymphonyAI). Takoj sem začutil, da ta priložnost odpira vrata k širšemu spektru strokovnih izzivov in osebnega razvoja. Odločitev, da stopim na to novo pot, ni bila lahka, saj sem bil pred dilemo med stabilnostjo že zagotovljene zaposlitve v banki in možnostjo začetka nečesa novega. Odločil sem se stopiti iz cone udobja in sprejeti izziv. To je bil ključni trenutek, ki je zaznamoval začetek moje poklicne poti in me usmeril na pot intenzivnega učenja, rasti ter razvoja. Ta odločitev je bila temeljni kamen, na katerem sem gradil svojo karierno pot, in mi je omogočila razvoj veščin ter izkušenj, ki so me vodile do uspeha v mojem poklicnem življenju.

Ali se spomnite svoje prve zaposlitve, svojih prvih dni? Kako ste se spopadali z neznanim okoljem?

Spomin na mojo prvo zaposlitev je še vedno živ in prisoten, saj gre še vedno za moje trenutno delovno okolje, ki je v veliki meri oblikovalo moj profesionalni razvoj. Ključno vlogo pri mojih začetnih korakih bi nedvomno pripisal celotnemu timu v podjetju kakor tudi podpori, ki sem jo prejel od svojih najbližjih sodelavcev in mentorjev, s katerimi smo skupaj preživeli veliko časa in soustvarjali naše delovno okolje.

Nedvomno so bile službene poti, še posebej tiste v tujino, kot na primer v Albanijo, ključni del mojega začetka v tem delovnem okolju. Vsako nedeljo zvečer smo se srečali na letališču Jožeta Pučnika in odleteli v Tirano, kjer smo čez dan trdo delali pri stranki, ob večerih pa imeli priložnost spoznavati in raziskovati mesto. Kljub utrujenosti in zahtevnemu delovnemu tempu sem te službene poti v tujino doživljal kot izjemno dragocene izkušnje, ki so mi prinesle nove izzive, spoznanja in priložnost za osebno rast.

Kaj vas je pri delu najbolj frustriralo na začetku poti in kaj vas danes?

Moje delovno področje je in še vedno ostaja tesno povezano s tujimi strankami, kar je privedlo do obilice službenih potovanj. Pred izbruhom pandemije covida 19 sem bil pogosto na terenu, včasih tudi dva tedna ali tri v mesecu, medtem ko sem vikende večinoma preživljal doma. Za mladega, ambicioznega in izzivov željnega posameznika, kot sem bil takrat, so bila ta potovanja izjemna priložnost za razvoj kariere in pridobivanje novih izkušenj.

Vendar se spominjam obdobja, ko jih je bilo preprosto preveč, zlasti v času, ko sva s partnerico pričakovala prvega otroka. Usklajevanje zahtev kariere in odgovornosti do družine je predstavljalo resničen izziv, ki je bil naporen in obremenjujoč. Kljub temu sem se zavedal, da je to ključni del življenja, kjer je treba najti ravnotežje med profesionalnimi cilji in zasebnim življenjem.

Vso svojo profesionalno pot ste prehodili pri istem delodajalcu. Mislite, da vam je bilo zaradi tega na njej lažje ali težje? Zakaj?

V življenju se pogosto znajdemo na razpotju. Lahko se odločimo in izberemo lažjo pot ali pa vztrajamo v dani situaciji, kljub morebitnim izzivom. Nekateri se odločijo za preprost izhod − zamenjajo delodajalca in začnejo znova. Res je, da je včasih najpreprosteje rešiti težave tako, da se jim izognemo in preprosto začnemo na novo.

Vztrajanje pri istem delodajalcu pa nam omogoča, da se naučimo, kako se spopasti z izzivi na delovnem mestu. Skozi izkušnje pridobivamo znanje, spretnosti in strategije, ki nam lahko pomagajo pri reševanju podobnih situacij v prihodnosti. Čeprav se lahko izzivi razlikujejo, nam pridobljene izkušnje omogočajo, da smo bolje pripravljeni na nadaljnji poti.

Poleg tega vztrajanje pri istem delodajalcu pomeni, da gradimo stabilnost in kontinuiteto v svoji karieri. Razvijamo odnose s sodelavci in z nadrejenimi, ki nam lahko pomagajo pri premagovanju izzivov in napredovanju v karieri. Četudi se soočamo s težavami, je lahko dolgoročno vztrajanje pri istem delodajalcu bolj zadovoljivo in nagrajujoče, saj nam omogoča, da gradimo trajne vezi in dosežemo uspeh na dolgi rok.

Prehodili ste pot od začetniškega programerja pa do direktorja oddelka. Delo prvega in zadnjega se verjetno zelo razlikuje. Če bi zdaj lahko delali karkoli od tega, kar ste počeli na svoji poti, kaj bi izbrali?

Moja trenutna vloga in delovne obveznosti me izpolnjujejo in zadovoljujejo na več ravneh. Če bi se danes ponovno odločal o svojem poklica, bi brez dvoma izbral enako pot.

Skozi celotno svojo kariero sem vedno najbolj užival v situacijah, kjer sem lahko svoje znanje in izkušnje uporabil za pomoč strankam pri reševanju njihovih težav. To je tisto, kar me veseli in me ohranja osredotočenega na moje delo. Zame je zadovoljstvo strank ključni znak uspeha in izpolnjenosti v mojem poklicu.

Danes veliko mladih na delovnem mestu prehitro vrže puško v koruzo. Kako se pri vas lotevate dolgoročnega ohranjanja kadrov?

Prvi korak v tej smeri naredimo že pri izbiri kandidata. Ta opravi test, s katerim ocenimo njegovo vztrajnost. Naš cilj je pridobiti kader, ki bo z nami ostal dolgoročno. Da bi to dosegli, se je treba posvetiti vsakemu posamezniku, saj ima vsak svoje specifične želje, predstave in potrebe. Osnova za ohranjanje kadrov je redna komunikacija z njimi, kar vključuje redne povratne informacije, odprto in transparentno izmenjavo mnenj ter zagotavljanje, da se vsak zaposleni počuti slišanega in cenjenega. Takšen pristop ne spodbuja le zvestobe, temveč tudi prispeva k večji zavzetosti in zadovoljstvu zaposlenih.

Ali imate za naše bralce, ki se morda šele odločajo o karieri v IT, kakšen nasvet, kako naj najdejo svojo pot in kako naj se lotijo tega ogromnega zalogaja?

Moja priporočila temeljijo na prepričanju, da bi moral vsak posameznik slediti svojemu srcu. Čeprav ta pot ni vedno enostavna, so vztrajnost, predanost in jasno določeni cilji ključni za doseganje uspeha. Zavzemanje za to, kar ima posameznik resnično rad, lahko vodi do izjemnih rezultatov ter izpolnjenega in uspešnega poklicnega življenja.

Brez katerih petih aplikacij bi težko živel?

ASH Viewer, PL/SQL Developer, Total Commander, jEditor, Clavier+

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji