Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Oktober 2006

Internetna telefonija za vsakogar!

Preizkusili smo Siemensov telefon IP, ki je pravzaprav mešanica klasičnega telefona DECT in brezžičnega telefona IP s protokolom SIP.

Bazna postaja ima tako dve vtičnici, v eno priklopimo klasični telefon, v drugo pa usmerjevalnik, ki je povezan v internet. Na sprednjem delu bazne postaje je modra tipka, ki rabi predvsem za priklop novih prenosnih slušalk, obenem pa tudi utripa in ponazarja izmenjavo podatkov v internetu. Skupno lahko priklopimo na bazno postajo do šest prenosnih slušalk, hkrati pa lahko en klic prek stacionarnega omrežja in en klic IP. Med priklopljenimi slušalkami lahko vzpostavimo interne klice, vendar le enega naenkrat, prav tako lahko dohodne klice poljubno preusmerimo na želeno prenosno slušalko. Domet slušalk je v zaprtih prostorih do 50 metrov, na prostem pa do 200 metrov, a razdalja je seveda odvisna od ovir na zračni liniji do bazne postaje.

Slušalka je lepo oblikovana, z barvnim zaslonom. Dobro leži v roki, menuji so pregledni in enostavni, tako da tudi začetnik ne bo imel večjih težav. Nekoliko pa smo bili razočarani nad dodatnimi funkcijami, ki jih ponuja, saj kljub imeniku za sto številk z imeni in kljub uri in datumu, budilki, možnosti prostoročnega telefoniranja, polifoničnemu zvonjenju, izpisu številke kličočega (CLIP), SMS in možnosti priklopa naglavnih slušalk ne ponuja toliko, kot so ponujali nekateri starejši Siemensovi modeli. Npr. SL440, ki omogoča tudi snemanje lastnih polifoničnih melodij, glasovne ukaze idr.

Vendar resnici na ljubo zgoraj naštete zmožnosti zadoščajo za vsakdanjo rabo. Pomembnejša je telefonija IP, ki jo telefon omogoča. Preizkusili smo jo prek SIP omrežja Voipbuster, ki je do pred kratkim omogočalo brezplačne klice v stacionarno in vsa telefonska omrežja IP po Sloveniji, trenutno pa omogoča klice po ugodni ceni, približno 3 tolarje na minuto. Bazno postajo smo priklopili na Siolov usmerjevalnik Sagem in na začetku imeli kar nekaj težav, saj je sporočala, da se ne more povezati v internet. Po nadgradnji programske opreme, ki poteka samodejno, je povezava delovala brez težav. Vse nastavitve za telefonijo IP in celo nadgradnjo sistema lahko opravimo kar prek prenosne slušalke, če pa želimo do naprednejših nastavitev, se lahko na bazno postajo povežemo prek vašega brskalnika.

Po uspešnem priklopu v internet smo naleteli na drugo težavo. Nastavitve, ki so na uradni strani Voipbusterja, niso delovale, zato smo po nekajurnem brskanju po internetu našli rešitev na enem izmed forumov. Zapisano je bilo, da lahko za nastavitve SIP uporabimo kar parametre za Sip Discount (v resnici je za imenoma Voipbuster in Sip Discount isto podjetje), ki se samodejno prenesejo iz interneta v bazno postajo, tako da je treba vnesti le še uporabniško ime in geslo. Ker smo večino klicev opravili preko Voipbusterja oziroma omrežja SIP Discount, smo si v prenosni slušalki kot privzeto nastavili povezavo IP. Preklop na drugo povezavo, v našem primeru stacionarno, je zelo enostaven. Najprej določimo številko, ki jo želimo poklicati, nato pa pritisnemo in zadržimo tipko za klicanje. Tako slušalka samodejno preklopi na drugo linijo.

Tri naše ponudnike telefonije IP, Voljatel, Siol in T-2, smo povprašali, ali je možno opisani telefon uporabiti v njihovem omrežju. V Voljatelu so nam povedali, da telefon preizkušajo in rezultatov še ni, iz Siola so sporočili, da lahko njihovi uporabniki v njihovo omrežje SIP priključijo katerikoli aparat, sporočiti morajo le njegov naslov MAC, iz T-2 pa nam na vprašanje niso odgovorili.

Gigaset C450 IP je namenjen predvsem lastnikom stacionarnih priključkov, ki bi želeli uporabljati tudi internetno telefonijo. Na našem preizkusu se je izkazal odlično. Največkrat sploh nismo imeli občutka, da uporabljamo povezavo IP, saj je bila kakovost zvoka na ravni klasične telefonije, enako velja tudi za hitrost vzpostavitve linije.

Siemens Gigaset C450 IP

Kaj: Telefon IP in telefon DECT v enem.

Izdeluje: www.siemens.si.

Cena: 25.000 tolarjev.

Za: Enostavna raba, kakovost zvoka.

Proti: Skromen nabor dodatnih funkcij prenosne slušalke.

V Voljatelu so nam povedali, da telefon preizkušajo in rezultatov še ni, iz Siola so sporočili, da lahko njihovi uporabniki v njihovo omrežje SIP priključijo katerikoli aparat, sporočiti morajo le njegov naslov MAC, iz T-2 pa nam na vprašanje niso odgovorili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji