Objavljeno: 27.3.2006 23:07 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Marec 2006

Internetna telefonija v škatlici

Še iz časov pred ADSLom, ko smo računalnike v internet priključevali po analognih in ISDN povezavah, mi je nemško podjetje AVM ostalo v dobrem spominu. Njihovi vmesniki ISDN so bili zgled zanesljivosti in enostavne rabe. Zato sem bil prijetno presenečen, ko mi je v roke prišel AVMov računalniško/telefonski izdelek Fritz! Box Fon in mi potrdil, da še vedno vedo, kako izdelati uporabno napravo.

Fritz! Box Fon je elegantna rdeče/siva škatlica, ki združuje dve funkciji. Po eni plati deluje kot enostavna telefonska centrala, na katero lahko z notranje strani priključimo do dva analogna telefonska aparata, v svet pa jo povežemo prek analogne ali ISDN povezave. Hkrati pa se v njej skriva ADSL modem in usmerjevalnik, ki vaše domače računalniško omrežje priključi v širokopasovni internet. Vse skupaj ne bi bilo nič posebnega, če se ne bi oba dela dobro razumela med seboj. Telefonski del je zato uporaben tudi za klicanje po internetu (telefonija IP) in za sprejemanje internetnih klicev.

Pa začnimo lepo po vrsti in si oglejmo tipično postavitev. Fritz priključimo na DSL razdelilnik namesto na modem, ki ga je pustil Telekom. Vzporedno s tem ga priključimo tudi na govorni del povezave (najverjetneje bo to ISDN škatlica, ki jo je na vašem zidu pustil Telekomov monter). Nanj priključimo še računalniško omrežje ali računalnik (tega lahko namesto z omrežnim kablom priključimo tudi prek vmesnika USB) in en ali dva analogna telefonska aparata. Vse skupaj prižgemo, se v brskalniku povežemo na naslov 192.168.178.1 in nastavimo. Celoten sistem je lahko postavljen v desetih minutah. Preverjeno.

Oglejmo si najprej širokopasovni del. Fritz! Box Fon lahko deluje kakor modem (povezavo vzpostavi računalnik) ali pa vzpostavlja povezavo sam (kakor vsak ADSL usmerjevalnik). Vgrajen je vdorobran, ki privzeto zavrača vse vhodne povezave, lahko pa mu odpremo poljubna vrata in jih preusmerimo na notranje računalnike. Vgrajen je tudi strežnik DHCP za lažje konfiguriranje priključenih računalnikov (lahko ga ugasnemo). Spremeniti je mogoče obseg naslovov IP, ki jih dodeljuje priključenim računalnikom, določimo pa lahko tudi statične povezave. Nastavimo lahko tudi, da samodejno osvežuje podatke o dinamični domeni. Prednastavljeno zna delati s ponudniki dyndns.org, no-ip.com in še nekaterimi, pri nas manj znanimi, z nekaj truda pa ga lahko usposobimo za poljubnega ponudnika, ki mu lahko spremembe sporočimo s prenosom posebej sestavljenega naslova URL.

Telefonski del naprav zna usmerjati vhodne klice na izbrani interni priključek glede na vir (klasična ali internetna telefonija) ali klicano MSN številko (če imamo ISDN). Klicanje v svet je prav tako enostavno - nastavimo samo omrežne skupine, ki naj se prevežejo ponudniku internetne telefonije, vse drugo pa gre avtomatsko. Vi samo vtipkate številko, Fritz pa samodejno preusmeri klic na pravi konec. Telefonskih možnosti je še precej - od nastavitve številk za hitro izbiranje do blokiranja izhodnih klicev na izbrane omrežne skupine. Fritz pošilja govor po internetu primerno opremljen z oznako prednostnega protokola (QoS), zato se pri uporabi tipično ne dogaja, da bi prenosi pošte in datotek prekinjali pogovore. Fritz! Box Fon se aktivno razvija, zato vam priporočamo, da najprej posodobite vgrajeno programsko opremo (postopek je nadvse enostaven in ga opravite z brskalnikom).

Če potrebujete pomoč pri izbiri ponudnika internetne telefonije, se ozrite na www.voipproviderslist.com.

Kljub vsemu dobremu pa velja omeniti, da večina uporabnikov takšne naprave ne potrebuje. Povsem zadovoljni bodo z internetno telefonijo, ki jo bo postavil njihov ponudnik storitev. Za posebne namene - ko bi radi uporabljali ponudnika internetne telefonije po lastni izbiri ali če postavljate kakšno bolj zapleteno telefonsko konfiguracijo - pa je Fritz! Box Fon odlična rešitev.

Omenimo le še to, da je na voljo tudi Fritz! Box Wlan, ki je zelo podoben opisani napravi, a ima še brezžično dostopno točko, v različici 7050 pa celo tri analogne in eno ISDN notranjo linijo.

AVM Fritz! Box Fon

Kaj: ADSL modem in usmerjevalnik ter telefonska centrala v enem.

Izdeluje: AVM, www.avm.de/en.

Cena: 41.280 tolarjev.

Prodaja: Alterna Intertrade, www.alterna-i.si.

Za: Enostavna postavitev in raba, dobro izdelan tako računalniški kot tudi telefonski del.

Proti: Interni telefoni so lahko samo analogni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji