Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Marec 2015

Internet smešnih stvari

Internet reči (angl. Internet of Things, IoT) zapoveduje, da spletno povezavo vgrajujemo v reči, ki jih na prvi pogled niti ne potrebujemo, in smo nato prepričani, kako še uporabnejše so postale. Zdi se, da je večina pametnih zamisli že bolj ali manj iztrošena, zato izdelovalci nameščajo internetne povezave v zelo »zanimive« reči, kot da se trudijo izumiti najbolj bedasto od vseh.

Veliki skoki v tehnološkem napredku sovpadajo z nič manj velikimi skoki v človeški neumnosti. V iskanju naslednje zamisli, ki nam bo spremenila življenja, si nam uspe izmisliti kup bedastih reči, pri čemer se pretvarjamo, da bodo lepega dne uporabne. Še malo pa bodo  straniščne školjke imele internetno povezavo. (Kakorkoli se zdi zamisel absurdna, ni povsem neutemeljena. Zadnjih nekaj let znanstveniki ugotavljajo, da je mogoče prepovedane dejavnosti, kot je na primer izdelava mamil ali izdelovanje eksplozivov, določiti iz vsebnosti odplak. Predvidevajo celo, da bi v kanalizacijska omrežja začeli vgrajevati aktivna tipala, ki bi odplake prečesavala in prijavljala nezakonite dejavnosti oblastem. Očitno bo treba narediti konec kuhanju tedenske zaloge pasulja naenkrat.)

A zadnje izkušnje kažejo, da tudi kupci ne požrejo vsega pametnega in povezanega v internet. Zgled so pametne žarnice, ki jih je mogoče krmiliti prek spleta in telefonov, in so bile še pred dobrim letom naprodaj za skoraj evrskega stotaka, na voljo so bile malone povsod. Danes, ko nekatere dosegajo le še četrtino tiste cene ali celo manj (npr.: Cree Connected, www.creebulb.com, 13 EUR), so pametne žarnice izginile z obzorja kupcev, saj so ti spoznali, da imajo doma čisto primerne ne-tako-pametne naprave, ki odlično delujejo tudi z manj pametnimi žarnicami in slišijo na ime stensko stikalo (za avanturiste imajo celo križne vezave in, oh, tole-je-že-skoraj-znanstvena-fantastika, takšne s samodejnim izklopom).

Kljub temu je koristno videti po našem mnenju največje zablode, ki si jih privoščijo izdelovalci raznih elektronskih naprav, vse z namenom usesti se na vlak prihodnosti. Izdelovalci veliko upov polagajo v naprave za zdravje. Tako je Oral-B že pred časom v svoje električne zobne krtačke dodajal časovnike, ki so uporabniku olajšali pravilno tempiranje čiščenja zob – ne preveč in ne premalo. Zadnji seriji – Oral-B Smartseries (www.oralb.com) – so k temu dodali še povezavo bluetooth, prek katero podatke o rednem čiščenju pokažete svojemu priljubljenemu, a morda ne preveč pozornemu zobozdravniku. Za malenkost drugačen pristop so se odločili v podjetju Kolibree (www.kolibree.com) in so oddajnik bloototh povezali z računalniško igro. Ta vam med čiščenjem zob narekuje, kam usmerite ščetko, in tako poskrbi za temeljito umite zobe. To je primerno za otroke, da jim aplikacija pomaga, da se naučijo vsakdanjega opravila, čeprav ne bo šlo brez starševskega nadzora.

Telefon vam po ščetkanju s ščetko Oral B Smartseries izpiše kopico nadvse pomembnih podatkov.

Telefon vam po ščetkanju s ščetko Oral B Smartseries izpiše kopico nadvse pomembnih podatkov.

Podoben zgled pametne navlake je kozarec Mark One Vessyl (www.mywessyl.com), ki vam dobesedno kuka v kozarec. Pametni kozarec samodejno analizira tekočino, preveri količino kalorij, sladkorja, kofeina ipd., prepozna pa tudi bolj znane napitke. Podatke seveda deli s pametnim telefonom in verjetno pride zelo prav predvsem tistim, ki jih po prvem glažu pijače zapustita spomin in zdrava mera. Precej manj tehnološko so se problema podtikanja drog lotili v podjetju Drink Safe (www.drinksafetech.com), kjer za bagatelo prodajajo preizkusne lističe oziroma podstavke za kozarce, ki v kapljici pijače zaznajo navzočnost nekaterih mamil, predvsem droge za posilstvo (GHB) in ketamina.

Preprost in nič kaj tehnološki test navzočnosti mamil v pijači.

Preprost in nič kaj tehnološki test navzočnosti mamil v pijači.

Kozarec My Vessyl vam pove, kaj je v njem, če sami ne ločite riti od komolca oziroma kave od soka.

Kozarec My Vessyl vam pove, kaj je v njem, če sami ne ločite riti od komolca oziroma kave od soka.

Beddit (www.beddit.com) je pas, opremljen s tipali, ki ga namestite na vzmetnico in z uporabo tehnologije z zvenečim imenom – balistokariografija zasleduje vaš spanec (oziroma posteljne dejavnosti). Naprava meri vaš srčni utrip, dihanje in seveda morebitno premetavanje. Dodan je še mikrofon, naprava pa loči med vašim smrčanjem in smrčanjem vašega partnerja, zjutraj pa vam pove, ali ste dobro spali (seveda z grafikoni in številkami, da je videti bolj učeno). Dober spanec res pripomore k spočitosti, a kup podatkov vam ga ne bo izboljšal, razen seveda, če ne boste teh podatkov spremljali zvečer in vas bodo tako zdolgočasili, da boste z lahkoto zaspali. Podobno vsenavzoča univerzalna naprava je Mother (www.sen.se), ki podatke posreduje prek brezžičnega omrežja. Pripadajoče tipalo Cookie nalepite na vrata hladilnika in zjutraj vas pričaka obvestilo, da si je nekdo privoščil nočno malico. Tipalo lahko nalepite na plastenko in Mama vas bo opomnila, da morate piti več (vode?), tipalo vtaknete pod vzmetnico in Mama vas bo zbudila ob primernem času, ali pa ga pribijete na steno in Mama vam bo povedala, kdaj oblecite še en pulover.

Mama (Mother) vedno ve, kaj počnete. Zato se ji tudi svetijo oči.

Mama (Mother) vedno ve, kaj počnete. Zato se ji tudi svetijo oči.

Naslednja dva zgleda pa sta prikaz skrajnosti prisilnega tlačenja internetne povezave. BitBite (www.thebitbite.com) je občutljiv mikrofon, ki si ga vtaknete v uho in spremlja zvoke in vzorce vašega prežvekovanja. Pri tem vam prešteva ugrize in kalorije, spremlja, kako dobro ste prežvečili hrano, o vsem tem pa poroča vašemu telefonu, kjer se vam podatki zarišejo v obliki čudovitih grafikonov. Pri tem vam ponuja nasvete o pravilnem prehranjevanju in prežvekovanju. Ali smo omenili, da podatke shranjuje v oblak in morda lahko tako tekmujete s sotrpini? Naslednja naprava pa ni namenjena ljudem, temveč pasjim ljubljenčkom. Tipalo Whistle (www.whistle.com) namestite na pasjo ovratnico in začelo bo spremljati podatke o vašem štirinožcu. Whistle vsebuje GPS, pospeškomer, WiFi in bluetooth. Tako lahko preverjate, koliko se giblje vaš pes in kako, prav tako pa vsak trenutek vidite, kje je (iz predstavitve sicer ni razvidno, kaj se zgodi, če vam jo pes popiha onkraj območja, pokritega s signalom WiFi, a predvidevamo, da bo podjetje kmalu ponudilo tudi pasjo ovratnico s telefonom in prenosom podatkov). V slednjem primeru pa se ne moremo otresti občutka, da je Whistle namenjen podpiranju lenobe. Skrb za psa namreč ni lahka, a ravno trud se obrestuje in, če imamo namesto sprehoda s psom raje igranje s telefonom, potem pes ni za nas.

BitBite preverja, ali sploh znate žvečiti. Sprašujemo se, kako smo brez tega preživeli do zdaj.

BitBite preverja, ali sploh znate žvečiti. Sprašujemo se, kako smo brez tega preživeli do zdaj.

Nekatere zamisli se na prvi pogled zdijo trapaste, a šele temeljit premislek nam razkrije, da nam lahko olajšajo nekaj manj prijetnega dela. Takšne so, recimo, brezžične plenice podjetja 24eight (www.24eight.com), ki ob pomoči vanje vgrajenega čipa sporočajo, kdaj so plenice potrebne menjave. Čeprav večina plenice poveže s skrbjo za najmlajše, pa je ta javljalnik narejen z mislijo na starejše, kar je smiselno, sploh v zahodnih državah, kjer se prebivalstvo stara in postajajo starostne tegobe vedno bolj pereče. Ob pomoči takšne naprave hitro ugotovimo, kdaj oskrbovani starostnik potrebuje pozornost, in mu s tem olajšamo življenje. Zanimivo, da podjetje 24eight ponuja kar nekaj pametnih izdelkov, ki uporabnike bodisi varujejo (na primer obesek, ki pri padcu posreduje poziv reševalcem, skupaj z informacijo o lokaciji) bodisi izboljšujejo količino podatkov (na primer copati, ki spremljajo hojo in ugotavljajo, kako uspešna je fizioterapija) in s tem izboljšujejo kakovost življenja.

Tudi naprave bele tehnike dobivajo internetno povezavo. Pravzaprav se zdi, da noben večji izdelovalec ne more brez v splet povezanih naprav. In če se nam je pred leti Gorenjev hladilnik z vgrajenim zaslonom zdel vsaj zanimiva napoved prihodnosti, so zdajšnje naprave izdelovalcev, kot so LG, Samsung in Whirpool, poosebljanje tlačenja še enega kosa občutljive elektronike v napravo, ki jo opazimo šele, ko se pokvari. Zgled je LGjev pralni stroj Smart ThinQ (us.smartthinq.com). Na žalost internetne povezave ne uporablja za preverjanje slovnične pravilnosti imena, temveč za sporočanje, kdaj je perilo oprano, če smo ravno pozabili, da potrebujemo sveže spodnjice. Še več, v navalu čistilne norije lahko iz spleta snamemo nov pralni cikel. Kaj porečejo o tem naši starši, katerih pralni stroji so brez nadgradnje (tako strojne kot programske opreme) zdržali desetletja? A tudi tako pametni pralni stroj vam ne bo našel izgubljenega para nogavic.

Prej omenjeni hladilnik je zanimiv za obsesivneže, ki imajo radi nadzor nad vsebino celotnega hladilnika, kaj pa, če vas intimno skrbi le za eno živilo, recimo jajca? Se kdaj zasačite, da se sprašujejte, koliko jajc še imate v hladilniku, a se bojite pogledati? Nikarte, saj z napravo Quirky Egg Minder (www.quirky.com) lahko zdaj to postorite kar prek telefona. Naprava prešteva in ugotavlja svežino jajc ter podatke pošilja na telefon. In če vam je zjutraj škoda vsake sekunde, ki mine, ko čakate, da zavre voda za topli jutranji napitek, potem je iKettle (www.wifikettle.com) prava naprava za vas, saj jo lahko sprožite prek telefona. In ko voda zavre, vas brž opozori. Vsi drugi pa bomo raje žrtvovali 5 sekund za lastnonožni izlet do kotlička.

Nekatere tehnologije gredo v popolnoma različne smeri. Tako se pametni termostati učijo od uporabnikov, da se potem slednjim ni treba ukvarjati z nastavitvami. Po drugi strani pa pametne hiše dovoljujejo spreminjanje čisto vsega z drugega konca sveta. Nekatere reči so morda celo koristne, recimo, da lahko mojstru, ki vam je prišel popravit kakšno (pametno?) napravo, odprete na daleč s pametno ključavnico, kot je Lockitron (www.lockitron.com), ki lahko obenem tudi potrdi, da je otrok po šoli prišel domov ali da ste ob odhodu res zaklenili vrata. Nekatere druge pa res ne. Recimo vsakdanje igranje z večino nastavitev, ki jih omogoča pametna instalacija, razen seveda če radi dajete vtis, da se neizmerno zabavate tudi, ko vas ni doma.

Lockitron se preprosto namesti v vrata in že odklepa ključavnico ter spremlja prihode in odhode.

Lockitron se preprosto namesti v vrata in že odklepa ključavnico ter spremlja prihode in odhode.

Nekateri uglednejši napovedovalci tehnološke prihodnosti pričakujejo, da bo leto 2015 v znamenju Interneta reči, zato se ne gre čuditi, če so izdelovalci geslo internet v vsako napravo vzeli dobesedno in začeli nadevati vsakovrstne naprave s takimi in drugačnimi priključki, ki nam tratijo čas in obenem naše podatke oddajajo v oblak. In kot že tolikokrat doslej se bo izkazalo, da je pravih in koristnih pogruntavščin bore malo. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji