Objavljeno: 14.11.2008 11:16 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Oktober 2008

Info TV HD

V času, ko boste brali ta prispevek, bo morda v slovenskem televizijskem omrežju že mogoče spremljati prvi redni domači program v visoki ločljivosti. Za ta korak se je odločila televizijska postaja Info TV, ki oddaja 24-urni dnevnoinformativni program v večini slovenskih kabelskih omrežij, spremljajo pa ga lahko tudi uporabniki Siol-TV in T-2.

Info TV je začel delovati kot postaja s posnetim programom. Novice imajo zmontirane v kratke, petnajstminutne bloke, ki se redno ponavljajo, navadno tako, da se izmenjujeta dva različna informativna bloka. Format, namenjen zaposlenim ljudem, ki pridejo domov, se sesedejo v naslanjač in najkasneje v pol ure dobijo postrežene najpomembnejše dnevne dogodke. Pred časom pa so se odločili za prehod na živi program, kar je seveda potegnilo za seboj velike spremembe. Med drugim so morali nadgraditi studio (pravzaprav so postavili novega) in seveda se je izkazalo, da je dandanes nesmiselno postavljati studio, ki deluje v standardni ločljivosti. Tako so se lotili zanimivega in zahtevnega projekta, ki naj bi bil javnosti predstavljen septembra.

Prenova se je začela kar na terenu. Poročevalske ekipe bodo snemale neposredno v HD formatu 960 x 720, se pravi "skoraj" v 720p. Za snemanje uporabljajo Panasonicov sistem P2 HD, ki uporablja pomnilniške kartice, na katerih lahko kar na terenu opravijo grobo montažo in tak posnetek posredujejo v živi program. Za prenos do studia uporabljajo satelitsko povezavo v ločljivosti SD, ki povsem zadošča za živo javljanje s terena. Za kasnejšo montažo pa seveda uporabljajo HD original.

Studijsko delo so najprej poskušali opravljati z Avidovimi izdelki na platformi PC, a se je izkazalo, da ima ta programska oprema še čisto preveč težav z visokoločljivostnimi posnetki, zato so prešli na računalnike Mac Pro z dvema štirijedrnima procesorjema in programsko opremo Final Cut. (Na Avidove težave z visoko ločljivostjo smo naleteli tudi pri izdelavi Monitor TV, o čemer smo tudi že pisali.)

Program bo v visoki ločljivosti dostopen vsaj v omrežjih T-2 in Telemach. V drugih kabelskih omrežjih pa bodo oddajali standardno ločljivost (izdelano iz istega HD vira), ki bo do kabelskih operaterjev prispela po satelitskem signalu.

Ekipa Monitorja je obiskala studio Info TV še pred začetkom uradnega oddajanja. Ogledali smo si oddajni prostor, redakcijo in seveda studio. Največji vtis je naredil na nas slednji, v katerem smo poleg običajne studijske opreme, ki obsega tudi velikanski plazemski zaslon za tv voditeljem, našli tri robotske kamermane. Namesto treh snemalcev tako za snemanje potrebujejo le enega človeka, ki robote premika na vnaprej določena mesta.

Poleg tehničnih podrobnosti nas je zanimalo, kakšna ekipa je potrebna za pripravo živega novičarskega programa. Po besedah gospoda Oblaka, ki vodi projekt Info TV HD, bo program ustvarjalo približno 70 ljudi, od tega 12 tv voditeljev. Vprašali smo ga tudi, na kakšne težave je naletel pri vpeljavi HD. Pravi, da je največji problem velika nezdružljivost komponent in popolno pomanjkanje ljudi, ki bi področje HD že obvladali. Zato so morali vse raziskati in preizkusiti sami, nekaterih "malenkosti", kot je na primer pasovna širina za zajem slike, ki omogoča dovolj enostavno delo v montaži, ne zahteva preveč prostora za shranjevanje, deluje z vsemi napravami na oddajni poti in hkrati gledalcem ponuja kakovost HD brez opaznih video artefaktov, pa še vedno niso rešili. Najbolj nepričakovana težava pa se je pokazala pri ličenju voditeljev. V visoki ločljivosti so podrobnosti tako dobro vidne, da so na obrazih vidne črte, ki jih pušča čopič, zato morajo sredstva za ličenje nanašati s posebnimi pršilci. Težave so bolj ali manj že odpravili, oddajanje je tik pred vrati in tudi mi pri naši reviji z zanimanjem pričakujemo prvi slovenski HD program.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji