Objavljeno: 18.2.2011 | Monitor Februar 2011

Krize še ni konec

Tokrat v Trendih analiziramo prodajo osebnih računalnikov v Sloveniji tretjem četrtletju lanskega leta. Vir: analitska hiša IDC.

Osebni računalniki

Prodaja računalnikov je v tretjem četrtletju 2010 glede na leto prej upadla. Le na videz bolje je šlo prenosnikom, gledano količinsko se je prodaja povečala za 1,9 % , v denarju pa je to kljub temu pomenilo 26 % upad. Vesela novica torej, prenosniki se cenijo.

Izdelovalci

Kar zadeva najbolj priljubljene znamke, je, pri nas gledano, količinsko HP daleč prvi, z več kot tretjinskim deležem. Sledijo mu Lenovo in potem skoraj izenačeni Acer, Toshiba in Dell.

Gledano skozi prihodke, ostajajo deleži približno enaki. Mimogrede, pri podatkih glede na vrednost (grafikona ne objavljamo) se je na tretje mesto, presenetljivo, prebil Apple. Bomo videli, kako bo v naslednjem četrtletju.

Procesorji

Slovenske računalnike v 94,9 % poganjajo Intelovi procesorji, ugotavlja raziskava. Da se tudi pri nas zavedamo, da je moč procesorja zadnja leta trivialna, dokazuje kraljevanje cenejših in starejših procesorjev Core in Dual, medtem ko novejši Nehalemi zasedajo spodnji del lestvice.

Znamke proti brezimnim računalnikom

Zanimivo je tudi tržno gibanje t. i. belih škatel, torej računalnikov, ki jih ne prodajajo pod blagovno znamko. Rast njihove prodaje je bila ves čas negativna, v tretjem četrtletju lanskega leta pa nenadoma skokovito prehitela prodajo znamk.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji