Objavljeno: 28.9.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor Oktober 2021

Huaweijeva paradna ura

Vrh ponudbe pametnih podjetja Huawei zaseda Watch 3 Pro. Ta model je znanilec serije ur, ki se ne razlikuje veliko od pretekle ponudbe, a je hkrati precej drugačna. Največja razlika je gotovo Huaweijev »novi« operacijski sistem Harmony OS.

Kar 48 mm veliko ohišje iz titana in keramike, velik in svetel AMOLED zaslon, krona in dodaten gumb za upravljanje, eleganten usnjen pašček in zajetna teža že na prvi pogled razkrivajo, da gre za premijski izdelek, pri katerem proizvajalec ni želel ubirati bližnjic. Tudi podrobnejši pogled v seznam vgrajenih komponent in njihovih zmogljivosti nakazuje, da Huawei meri predvsem na potencialne kupce najboljših Samsungovih in Applovih pametnih ur.

V prvih minutah se med uro in telefonom sinhronizira marsikaj, kmalu zatem pa imamo na zapestju zelo zmogljivo napravo, ki lahko zaradi povezanosti z brezžičnim in mobilnim omrežjem, kjer je to podprto, v marsičem nadomesti telefon. Izkušnja z upravljanjem je zdaj že uveljavljena in standardna. S potegi po na dotik občutljivem zaslonu lahko vstopimo v nadzorni center, si ogledamo obvestila ali se premikamo med aplikacijami in prikazovalniki informacij. Za hitrejše listanje je na voljo krona, dodaten gumb pa privzeto prikliče v ospredje športni del ure.

Med prvimi opravili pri novi uri je navadno pregled nastavitev, s katerimi jo prilagodimo svojemu okusu, in Watch Pro 3 nam pusti res veliko svobode, vključno z nalaganjem številčnic iz tržnice, med katerimi najdemo celo interaktivne – takšne, na katerih lahko, na primer, igramo nekakšen fliper. Iz tržnice lahko namestimo tudi dodatne aplikacije, a izbira je precej skromnejša kot v tržnici Google ali Apple. Tudi vgrajene aplikacije in operacijski sistem kažejo znake, da še ne gre za povsem izpiljen izdelek, saj vsebujejo nedoslednosti, pozorno oko pa bo hitro opazilo tudi manj natančnosti pri uporabniški izkušnji.

Ura ponuja ogromno število možnosti sledenja športnim aktivnostim, med katerimi lahko meri korake, hitrost, srčni utrip, temperaturo kože in zračni tlak. Če k temu dodamo še možnost spremljanja spanja, stresa in celodnevnega preverjanja nasičenosti kisika v krvi, je jasno, da je ura orientirana k osebnemu zdravju. Čeprav se dobro obnese tudi, ko sledi športnim aktivnostim, so izdelki specializiranih znamk natančnejši pri svojih meritvah.

Baterija bo ob običajni rabi zdržala več dni, a vendar ne, kar je povsem samoumevno, tako dolgo kot pri cenejših urah z manj zmogljivim operacijskim sistemom, manj senzorji, manjšim zaslonom in s peščico vgrajenih aplikacij. Napolnimo jo s priloženim ploščkom ali kar na standardnem brezžičnem polnilniku.

Kljub kakovostni izdelavi in materialom ura ne bo zadovoljila vseh okusov. Marsikoga bo zmotila njena debelina, drugi ji bodo zamerili, da precej težka. Mnoge bo odvrnilo tudi to, da je med kovinskim ohišjem in zaslonom kar zajeten črn pas, ki ni del zaslona. A najbolj zmoti, da že prvi vtis ob poskusu seznanjanja ure s telefonom nakaže, da se lahko lastniki telefonov Android in, še v večji meri, iPhone nadejamo množice omejitev in kompromisov. Huawei Watch 3 Pro namreč najbolje deluje, ko je povezana s telefonom znamke Huawei. Krivca gre iskati v dejstvu, da je to prva ura, ki jo poganja Huaweijev operacijski sistem Harmony OS, na katerega Huawei stavi, odkar v telefonih in drugih napravah ne sme uporabljati ameriškega Androida. Gotovo bodo nadgradnje kakšno nezdružljivost in omejitev odpravile, a operacijska sistema Android in Harmony OS bosta vedno bolj različna in izzivi bodo (p)ostali veliki.

Huawei Watch 3 Pro ponuja veliko, kot se od premijskega izdelek s takšno ceno tudi pričakuje. Ura bo s svojim videzom bo prepričala kupce, ki cenijo velike in težke ura, predvsem tiste, ki so lastniki telefonov iste znamke. A Huawei ima še veliko prostora in možnosti za izboljšave, predvsem pri povezovanju s telefoni drugih znamk in uporabniškem vmesniku novega operacijskega sistema ter aplikacij, ki jih poganja.

Huawei Watch 3 Pro

Mogočna premijska pametna ura

Izdeluje: Huawei

Cena: 450 EUR

Za: Kakovost izdelave, zaslon, povezljivost in zmogljivost.

Proti: Najbolje deluje le s telefoni Huawei, slabša natančnost pri spremljanju športnih aktivnosti, nedoslednosti v operacijskem sistemu in aplikacijah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji