Objavljeno: 22.12.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2021

Huawei P smart 2021

Huaweijev novi P smart 2021 je manjša nadgradnja lanskega modela P smart 2020, a še vedno gre za telefon nižjega razreda, v praksi pa bolj za prenovo kot za kaj res novega. V tujini se telefon sicer pojavlja tudi pod oznako Y7a, sorodna znamka Honor pa ponuja praktično enak model pod oznako 10X Lite.

Telefon uporablja klasično plastično ohišje z nežno zaobljenimi stranicami, ki lepo sede v roko. Preizkusili smo model v všečni, prelivajoči se morsko zeleni barvi. Zaslon je tu razmeroma velik, diagonala meri 6,67 palca, roba naokoli je dovolj malo. Na sredini zgornje stranice je luknjica za prednjo kamero. Pohvalimo lahko klasični vhod za slušalke, na voljo je tudi bralnik kartic MicroSD. Telefon napajamo prek vmesnika USB-C. Ohišje je dovolj lahko in ne predebelo (v debelino meri 9,3 mm). Zaslon je sicer LCD, kar je v tem cenovnem razredu običajno.

Procesor je Kirin 710A – gre za razmeroma staro zasnovo, saj so ga predstavili že pred nekaj leti. Oznaka A na koncu pomeni, da je bil proizveden v kitajski tovarni SMIC. Model 710 je namreč proizvajal tajvanski TSMC, a je bil zaradi ameriških sankcij prisiljen opustiti sodelovanje s Huaweijem. V praksi sicer nismo opazili razlik – gre pač za procesor nižjega cenovnega razreda, ki se na hitrostnih preizkusih izkaže temu primerno. Pomnilnika je 4 GB, prostora za uporabniške podatke pa 128 GB.

Pohvalimo lahko zmogljivost akumulatorja (5.000 mAh), ki poskrbi za res odlično vzdržljivost. Manj zahtevni uporabniki bodo brez težav dosegli dva dni uporabe, ob malenkost varčnejšem ravnanju pa celo tri dni ali več. Ob telefonu dobimo hiter napajalnik moči 22,5 W, prek katerega se telefon v celoti napolni v manj kot dveh urah.

Pri fotografskem sklopu ni posebnih presenečenj. Telefon ima dve navadni kameri. Osnovno z ločljivostjo 48 milijonov pik, ki ima enako tipalo, kot se zadnje leto zelo pogosto pojavlja pri mnogih telefonih različnih proizvajalcev. Zraven je še ultraširoki objektiv, dodana sta makro objektiv za fotografijo od blizu in tipalo za zaznavanje globine, s katerim se programsko zamegljuje ozadja pri portretih. Glede na ceno je fotografiranje solidno – barve so pravilne (ob privzetem nekoliko manj močne, kot smo sicer vajeni), ostrina dobra, šum dovolj dobro nadziran. Tudi v temnih pogojih, torej nočnem načinu, je dovolj dobro, vsaj glede na cenovni razred.

Kot je navada zadnjih nekaj generacij, Googlove storitve in aplikacije niso na voljo. Huawei ponuja lastno AppGallery, kjer je vse več aplikacij, tudi slovenskih. Zanimivo, da na vseh koncih ponujajo možnosti za iskanje in namestitev aplikacij. Že na domačem zaslonu je iskalno polje privzeto namenjeno iskanju aplikacij. Tu gre za zelo konkretno vprašanje, katere potrebujemo oziroma katerim se pač nismo pripravljeni odpovedati. Za veliko uporabnikov, sploh teh, ki razmišljajo o teh vstopnih telefonih, bodo Huaweijeve aplikacije dovolj. Ne pa za vse – tudi sami bi močno pogrešali nekatere konkretne, denimo Google Zemljevide, Youtube, Dropbox. Res pa je, da se bo morda situacija sčasoma tudi spremenila – a o tem lahko le ugibamo.

Novi P smart prinaša bolj malo resnih novosti, še največja je večji zaslon. Še vedno gre za soliden telefon nižjega razreda, glavni prednosti sta velik akumulator in soliden fotografski del. Glavna slabost pa je huda konkurenca v tem cenovnem razredu ob tem, da je tu omejen nabor aplikacij zaradi nedelovanja ponudnika največjih in najpomembnejših oblačnih storitev – Googla.

Huawei P smart 2021

Hitrost delovanja: 6,5

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 230 EUR

Za: Cena, vzdržljivost akumulatorja, soliden fotoaparat.

Proti: Podpovprečna zmogljivost, brez Googlovih storitev.

Citat: Ohišje lepo sede v roko. Preizkusili smo model v všečni, prelivajoči se morsko zeleni barvi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji