Objavljeno: 28.11.2006 03:37 | Avtor: Igor Harb | Monitor November 2006

HSDPA - več kot le še ena kratica

V dolgih letih napovedovanja tretjega rodu mobilne telefonije, UMTS, je bila pogosto omenjena številka 3,6 kot megabitna hitrost prenosa v smeri proti uporabniku. Ko se je predstavitev UMTS dejansko približevala, so to številko začeli omenjati le še kot potencialno, ki bo na voljo nekoč v prihodnosti, realno pa naj bi omrežje dosegalo hitrosti do 384 Kb/s. Ta prihodnost naj bi zdaj postala sedanjost in se imenuje HSDPA.

Kratica pomeni High Speed Downlink Packet Access oziroma hiter prenos podatkovnih paketov v smeri proti uporabniku. Gre za nadgradnjo omrežja UMTS, ki jo za zdaj poleg visokih cen omejuje tudi pomanjkanje primerne opreme. Modemi PC Card s podporo HSDPA so sicer na voljo že od poletja, tudi pri nas, telefoni pa so napovedani za prihodnje leto. Trenutno je menda najteže dobiti nadgradnje za bazne postaje. Mi smo omrežje preizkusili s kartico Option GlobeTrotter GT Max, ki jo prodaja Mobitel po ceni od 1 tolar do 39.900 tolarjev, odvisno od izbranega podatkovnega paketa. Preizkusili smo ga na edinem območju, na katerem trenutno deluje nadgrajeni del Mobitelovega omrežja - na območju pred osrednjo Mobitelovo zgradbo na Vilharjevi cesti v Ljubljani... Čez nekaj mesecev bo menda nadgrajeno celotno Mobitelovo omrežje UMTS.

Izkaže se, da so dejanske hitrosti še vedno (ali pa spet) veliko nižje od tistih, ki naj bi jih omrežje teoretično omogočalo. Že slednje je veliko nižje od zgoraj obljubljenih 3,6 Mb/s, saj naj bi trenutno nameščena Mobitelova oprema omogočala hitrosti "le" do 1,8 Mb/s. No, pa tudi te na našem preizkusu nismo dosegli. Pri prenosu 10 MB dolge datoteke smo namreč izmerili "le" 592 Kb/s. To je sicer skoraj trikrat toliko, kot smo izmerili z UMTS, vendar zelo daleč od obljubljenih številk. Je pa zanimivo, da smo pri prenosu v nasprotni smeri (upload) dosegli skorajda enako hitrost. Podrobnejše rezultate si lahko ogledate v tabelici in grafikonu.

O HSDP smo bolj tehnično pisali v letošnji marčni številki.

No, če bi oziroma bo ob končni splavitvi nadgradnje omrežje vendarle omogočalo 1,8 Mb/s prenosa, imamo pred seboj tehnologijo, ki lahko prinese na trg konkretne spremembe. Plačljiva omrežja WLAN tako kar naenkrat postanejo nezanimiva, saj so manj varna in manj zanesljiva in prav tako draga (razen pri gostovanjih, kjer nam HSDPA ob obračunavanju po količini prenesenih podatkov lahko prinese zares vrtoglav račun). Hkrati bi bil HSDPA lahko tudi povsem spodobno nadomestilo ožičenim širokopasovnim povezavam, denimo če živimo na začasnem naslovu in se vendarle ne nameravamo iti omrežij P2P. Pri večpredstavnih telefonskih storitvah bo HSDPA prinesel tudi zares kakovostne pretočne vsebine, mobilno televizijo in številne druge priboljške, a se bodo morali šele uveljaviti na trgu.

Kljub vendarle ugodnim hitrostim prenosa (in še zmeraj ne povsem izkoriščenim podatkovnim zmogljivostim vzpostavljenih omrežij UMTS) pa je v pripravi že HSUPA oziroma hiter prenos podatkovnih paketov v smeri od uporabnika (High Speed Uplink Packet Access), ki naj bi prišel na trg že prihodnje leto, Mobitel pa bo znova med pionirji uvajanja te tehnologije. HSUPA bo ponujal hitrosti prenosa do 5,6 Mb/s v smeri od uporabnika. In še, doslej smo omenjali predvsem (teoretično) številki 3,6 in 1,8, vendar je pri HSDPA pomembna tudi številka 14,4, ki v prihodnosti predstavlja hitrost prenosa v Mb/s v posebej pokritih zgradbah. Medtem ko Mobitel (no, vsaj na Vilharjevi) že ponuja HSDPA za odprte prostore, pa je hitrejša različica za uporabo v zgradbah še v postopku preizkušanja, poleg tega komercialno še ni na voljo nobene opreme, ki bi take hitrosti izkoristila.

Kot je videti za zdaj, bo tudi HSDPA na koncu ostal le pri "teoretičnih" hitrostih, pa čeprav so tudi praktične nekajkrat višje od dosedanjih. Ali pa morda tudi ne - počakajmo na končno splavitev tehnologije, pa bomo videli.

HSDPA

Kaj: Širokopasovna brezžična tehnologija, nadgradnja UMTS.

Trži: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: Odvisna od podatkovnega paketa (enaka kot za GPRS in UMTS).

Za: Višja hitrost.

Proti: Ni pokritosti, drago gostovanje. Za zdaj hitrost še zdaleč ne dosega obljub.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji