Objavljeno: 11.9.2005 11:33 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

HP Photosmart 945

Med kompaktnimi digitalnimi fotoaparati je tudi vedno več takih, ki so namenjeni tudi manj veščim uporabnikom z visokimi zahtevami po zmogljivostih, optičnih povečavah in podobnem, predvsem pa po dobrem samodejnem merjenju osvetlitvenih razmer. Photosmart 945 sodi med take modele. Podobno kakor predhodnik nima načina delovanja, pri katerem bi lahko parametre slikanja nastavljali v celoti ročno, ima pa dober samodejni način, oba polsamodejna načina (torej z ročnim določanjem časa od 1/2000 sekunde do 16 sekund ali zaslonke od 2,8 do 12,4), nekaj predhodnih nastavitev vrednosti in možnost zajemanja videa.

Največja "moč" novinca pa je gotovo kombinacija zmogljivega Sonyjevega "petmilijonskega" tipala CCD z diagonalo 1/1,8 palca in Fujijevega objektiva z goriščno razdaljo od 7,6 do 61 milimetrov, kar ustreza goriščni razdalji od 37 do 300 milimetrov v formatu leica. Gre torej za objektiv s kar osemkratno povečavo, ki ima sicer nekoliko slabši široki kot, a zelo veliko povečavo, ob tem pa se ponaša še z zelo dobro svetlobno jakostjo med 2,8 in 3,1. Z njim je mogoče izostriti predmete na razdalji od 50 centimetrov naprej, v makro načinu je potrebnih le še 10 centimetrov - poleg samodejnega ostrenja je na voljo tudi ročno ostrenje. Samodejno ostrenje deluje zanesljivo, v slabših svetlobnih razmerah pa mu pomaga še dodatna osvetlitev vidne oranžne barve, ki je lahko za tistega, ki ga slikate, že kar moteča. V slabi svetlobi si sicer lahko pomagamo še z vgrajeno bliskavico, ki pri občutljivosti ISO 100 (na voljo so še občutljivosti 50, 200 in 400) in širokem kotu doseže le dokaj povprečne 3,4 metra oddaljene objekte, to pa je malo, še posebej, če upoštevamo, da v Photosmart 945 ni vgrajen nastavek za zunanjo bliskavico.

Ohišje modela Photosmart 945 je ergonomsko oblikovano in obdano s črno gumijasto prevleko, ki preprečuje, da bi zdrselo iz rok. Tudi ob strani postavljen objektiv ima hrapav gumijast obroč, ki omogoča, da ga lahko držimo tudi z levico, z desnico pa, recimo, določamo nastavitve. Te praviloma dosežemo prek menujev, ki pa so pri modelih znamke HP neprosojni, kar pomeni, da ob njihovi rabi izreza ne vidimo več, poleg tega so tudi manj pregledni, kot bi si želeli predvsem resnejši uporabniki. Med drugim tu najdemo tudi možnost nastavljanja temperature bele, ki jo lahko izberemo izmed petih prednastavitev ali jo določamo prek zajema z bele predloge, čeprav velja omeniti, da deluje samodejno merjenje temperature bele zelo dobro. V HP uporabljajo namreč posebno tehnologijo, ki temperaturo bele določa za vsako prednastavitev posebej (ponavadi imajo aparati v pomnilniku le omejeno število prednastavitev in poskušajo izbrati čim bolj ustrezno). V vseh primerih to sicer ne deluje, večinoma pa bolje kot pri večini konkurentov. Med posebnostmi omenimo še digitalno bliskavico, kot so v HP poimenovali algoritem, ki na posnetkih poudari temne dele in jih dodatno osvetli. S tem se, recimo, izognete temu, da bi zelo svetel del izreza povzročil, da je vse drugo zavito v temo, res pa je, da uporaba te funkcije na sliki poudarja tudi šum, zato ni vedno uporabna.

Kakovost posnetkov je zelo dobra, ostrina je odlična, barve so točne in intenzivne, osvetljenost je enakomerna. Dober aparat, z dobro kakovostjo fotografije, ki s svojo zasnovo posega visoko in bo zadovoljil zahtevnejše uporabnike z manj fotografskega znanja, razočaral pa bolj vešče. Da bi zadovoljil tudi te, bi moral za začetek ponuditi vsaj popolni ročni nadzor, prozorne in bolj urejene menuje ter nastavek za zunanjo bliskavico. Podpora nestisnjenemu zapisu (pozna le zapis JPEG) in morda še reža za kartice Compact Flash II (zdaj le kartice SD/MMC) pa bi podoben model dvignili še za stopnjo više.

HP Photosmart 945

Razred: Zelo zmogljiv (velika optična povečava, ročni nadzor, zmogljivost, dodatne tehnične rešitve).

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Skupna ocena: 8,58.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-300 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,1; ostrenje 0,5 m-neskončno (10-70 cm makro); čas od 1/2000 do 16 s; doseg bliskavice do 3,4 m; ISO samodejna, 50, 100, 200, 400 ASA.

Cena: 150.515 tolarjev.

Prodaja: DISS, www.diss.si, (01) 420 55 24; Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Velika optična povečava, tehnična zmogljivost, zelo neobčutljiv za šum, dobro zajete barve.

Proti: Nekoliko omejen ročni nadzor, sence na kontrastnih robovih, neenakomerno osvetljevanje, zelo malo možnih ločljivosti, nima nestisnjenega zapisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji