Objavljeno: 27.4.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2021

HP Elitebook X360 1030 G7

Serija HP Elitebook meri na najzahtevnejše uporabnike, predvsem poslovneže, ki cenijo kakovostna in karseda tanka ter lahka ohišja. Model X360 k temu doda zaslon, občutljiv na dotik, ter obračanje zaslona okoli tečajev, torej možnost orientacije tablice ali (kot se ponekod pojavlja izraz) »šotora«. Na voljo je seveda v različnih konfiguracijah, preizkušeni model pa je imel eno veliko zanimivost, saj gre za prvi prenosnik, ki smo ga kdaj preizkusili z vgrajenim zaslonom AMOLED.

Zaslone AMOLED že leta srečujemo v pametnih telefonih, uporaba pri prenosnikih pa se je začela šele v zadnjem letu ali dveh. Prednost takega zaslona je v res vrhunskih in zelo živih barvah pa tudi v res povsem črni barvi. Tudi na prenosniku ni zaslon AMOLED nič manj impresiven kot pri najboljših pametnih telefonih. Pravzaprav pride tu morda še bolj od izraza, saj gre za večji (13,3-palčni) zaslon, še toliko primernejši za ogled filmov (čeprav so tu televizorji seveda v še večji prednosti).

Dodatna prednost takega zaslona je v razmeroma varčnem delovanju v primerjavi s klasičnimi zasloni LCD. To je pogojeno tudi s prikazano sliko: pri LCD načelno ni resnejše razlike pri porabi energije glede na prikazano sliko, pri zaslonih OLED pa se za prikaz črnih oziroma temnih slik porabi občutno manj energije kot pri prikazu svetlih. Morda so bili zato pri preizkušenem modelu Windows privzeto nastavljeni na temni način (dark mode).

Slabost teh zaslonov pa je v pogostejšem učinku vžgane slike (burn-in), kjer si zaslon (ali tudi le deli njega) »zapomnijo« statične dele slike. Pri televizorjih, denimo, logotipe pogosto gledanih kanalov ali pa dele uporabniškega vmesnika iger na igralnih konzolah (denimo prikaz našega zdravja v igri). Rešitev so med drugimi vsaj delno prozorni grafični elementi, zaradi katerih se barvne pike vsaj malo spreminjajo. Težko rečemo, kako se bodo ti zasloni na prenosnikih obnesli na daljši rok. Sicer je tudi pri Windows 10 vse več elementov uporabniškega vmesnika vsaj delno prozornih, a vseeno smo vsaj malo skeptični. Pri televizorjih imajo proizvajalci vpeljane tudi aktivne načine »treniranja« takih zaslonov, denimo z drobnim premikanjem slike, kako pa bo tu, bomo videli šele čez čas.

Enako velja za drugo potencialno težavo zaslonov OLED, namreč barvni zamik. Ti zasloni imajo namreč tri osnovne barve (rdeča, modra, zelena), pri katerih pa razmeroma hitro začne prihajati do degradacije, torej do tega, da so barve sčasoma manj saturirane. Ker pa se to ne zgodi pri vseh treh barvah hkrati, lahko pride do barvnega odstopanja celotnega zaslona. Kot rečeno, ta trenutek ne moremo vedeti, ali bo pri teh modelih res prišlo do česa takega, in verjamemo, da se tehnologija hitro razvija ter da to so le teoretične težave, s katerimi so se zasloni OLED doslej spopadali. Kako bo v praksi, bo pokazal čas, žal pa imamo naprave na preizkusu le par tednov.

Na prenosniku ni zaslon AMOLED nič manj impresiven kot pri najboljših pametnih telefonih.

Kakorkoli, zaslon je pri tem prenosniku res vrhunski, pohvali se tudi z ločljivostjo 4K, in, kot smo že omenili, občutljivostjo na dotik. Svetlost je dovolj dobra, zaradi svetleče prevleke (ki je standardna pri zaslonih, občutljivih na dotik) pa bo nekoliko manj primeren za delo ob močnejši svetlobi (denimo na soncu). Velja pa omeniti, da večina uporabnikov sprva sploh ne opazi, da gre za kakšno posebnost – šele prikaz povsem črne slike, raztegnjene čez celoten zaslon, pokaže, kakšna razlika je med zaslonom OLED in klasičnim LCD. Pa še takrat so nad to razliko res navdušeni le nekateri zahtevnejši uporabniki, ki jim kakovost slike dovolj pomeni.

Kakovost izdelave je odlična, gre za tanko in razmeroma lahko aluminijasto ohišje. Tečaja sta dovolj trdna, zaslona sicer ne moremo odpreti le z eno roko. Tipke imajo sicer zelo malo hoda, a čvrsti občutek in dober povratni odziv. Dobrodošla je tudi osvetlitev od zadaj, na voljo pa je tudi bralnik prstnih odtisov. Sledilna ploščica je dovolj velika, predvsem zelo široka, tudi dovolj natančna. Pri tako tankih prenosnikih sicer ne pričakujemo ravno veliko, kar se tiče zvočnikov, a so vseeno kar dobri (zvočnika sta sicer postavljena pod režami levo in desno od tipkovnice). Nabor vmesnikov je soliden – dva USB-A (po eden na vsaki strani), dva USB-C (oba na desni, v uporabi tudi za napajanje) ter izhod HDMI za video in izhod za slušalke. Ob prenosniku dobimo tudi pisalo, ki se na ohišje prime z vgrajenimi magneti.

Tudi strojna oprema je dobra – preizkušeni model je uporabljal Intelov i7-10710U, varčno različico iz Intelove zmogljivejše družine. Vgrajenih je 16 GB pomnilnika, za podatke pa pogon SSD velikosti 512 GB. Pri navadni rabi je prenosnik praktično neslišen, le pri zahtevnih opravilih slišimo ventilator, ki zna biti kar nadležen. Pri hitrostnih preizkusih se je prenosnik dobro odrezal, le pri grafiki pač ne gre pričakovati kakšnih resnejših podvigov. Vzdržljivost je odlična, na našem preizkusu je sicer zdržal 4 ure in 25 minut, a je ta preizkus, kot vedno poudarimo, zelo zahteven. Ob varčni rabi (denimo ogledu filmov) bi zdržal okoli deset ur.

Preizkušeni Elitebook X360 je res vrhunski poslovni prenosnik. Pri hitrem pregledu specifikacij sicer ne razkrije kakšnih posebnosti, gre pa za zelo korekten, tanek in kakovosten prenosnik. A njegova posebnost, vsaj v tej sestavi, je res odličen zaslon AMOLED, ki pa za seboj potegne tudi posebno visoko ceno.

HP Elitebook X360 1030 G7

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.051

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 3.119

Trajanje delovanja: 4 ure, 25 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 9

Mere: 30,4 × 19,4 × 1,6 cm, 1,2 kg

Značilnosti: Intel i7-10710U 1,6 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 13,3-palčni, 3.840 × 2.160 pik, AMOLED

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 2.160 EUR

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Velikost in teža, zmogljivost, zaslon OLED.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji