Objavljeno: 30.3.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2021

HP EliteBook 840 G7

Serija HP EliteBook meri na zahtevnejše poslovne uporabnike, ki potrebujejo čim manjše in čim lažje prenosnike ob solidnih zmogljivostih ter z dobro avtonomijo. Model 840 s 14-palčnim zaslonom ponudi odlično razmerje med velikostjo ter delovno površino, preizkusili pa smo že sedmo generacijo tega prenosnika. Velja omeniti, da ponujajo tudi manjši model 830 (s 13,3-palčnim zaslonom) in večjega 850 (s 15-palčnim).

Ohišje je aluminijasto, zelo kakovostno, predvsem pa tanko in kompaktno. V primerjavi s predhodnikom sta manjši tako teža kot velikost, najbolj zaradi robov na levi in desni strani zaslona. Svetlo srebrn aluminij deluje elegantno, levo in desno od tipkovnice je prijeten vzorec luknjic, pod katerimi se skrivata zvočnika. Tudi razmerje teže je ugodno, saj lahko zaslon odpremo le z eno roko (tečaj poteka čez ves srednji del ohišja). Računalnik se stanjša proti robovom, zato ga je tudi dokaj enostavno pobrati z ravne površine.

Tipkovnica je seveda nizka, občutek med tipkanjem je soliden, opazimo le malo upogibanja na sredini. Seveda je osvetljena od zadaj. Poleg dveh fizičnih tipk nad sledilno ploščico je še črna krmilna paličica na sredini tipkovnice. V desnem spodnjem vogalu je bralnik prstnih odtisov, nad zaslonom pa spletna kamera z možnostjo fizičnega zaklopa. Zaslon je dober, v uporabi je IPS-matrika klasične ločljivosti FullHD, osvetlitev je dovolj močna tudi za delo pri močnejšem soncu. Na voljo so sicer tudi druge kombinacije. Ponujajo celo t. i. privacy filter, ki omeji vidni kot (z idejo, da drugi ne morejo kukati čez ramena), a tudi zniža kakovost slike.

V primerjavi s predhodnikom so zmanjšali tako težo kot velikost, najbolj zaradi robov na levi in desni strani zaslona.

Pri vmesnikih ni večjih presenečenj – na voljo so štirje vmesniki USB, na levi strani sta dva USB-A (po standardu 3.1), na desni pa dva USB-C. Ob zadnjih je še navaden izhod HDMI, na drugi strani pa še klasičen vmesnik za slušalke ter mikrofon. Pričakovano je vgrajena še brezžična povezljivost po vseh novejših standardih, pri brezžični omrežni povezavi torej do novega 802.11ax, bluetooth pa je v različici 5.

Tudi strojna oprema ne prinaša resnih presenečenj. Osrednjo vlogo igra Intelov i5-10210U, po našem mnenju odličen procesor z dobrim razmerjem med zmogljivostjo in porabo energije – načelno se bolj nagiba k zadnjemu, torej k varčnejšemu delovanju. To je po našem mnenju pri takem prenosniku bolj koristno. V mešanem ciklu smo sicer izmerili slabih šest ur avtonomije, ob varčni rabi pa bi lahko prišli tudi do deset ur in več. V preizkusnem modelu je bilo vgrajenih 16 GB pomnilnika. Na spletu sicer najdemo tudi sestave z 8 GB – sami bi jih raje izbrali 16 kot v preizkušenem. Podatki se shranjujejo na pogon SSD, velik 512 GB. V tujini se ponuja tudi možnost povezave LTE, v naših spletnih trgovinah tega nismo zasledili.

Novi EliteBook 840 G7 je skoraj dolgočasen prenosnik. Nima nobenih posebnih slabosti, je dovolj tanek in lahek (čeprav ponuja konkurenca tudi lažje in tanjše), zgledno hiter in odziven, dovolj kakovostno sestavljen. Edina manjša hiba je morda cena, saj velja pol drugi tisočak, a je tudi to nekako razumljivo, saj gre za prenosnik, ki meri na poslovne uporabnike.

HP EliteBook 840 G7

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.208

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 3.078

Trajanje delovanja: 5 ur, 49 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 6

Mere: 32,4 × 21,5 × 1,79 cm, 1,3 kg

Značilnosti: Intel i5-10210U 1,6 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1.516 EUR

Prodaja: www.avtera.si

Za: Velikost in teža, kakovost izdelave, zmogljivost.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji