Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2019

HP 255 G7 in 250 G7

Serije prenosnikov HP 200 in 300 so že leta med bolj priljubljenimi v vstopnem cenovnem razredu. Gre za računalnike z dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostjo, namenjene predvsem domačim in drugim manj zahtevnim uporabnikom. Oznaka na koncu označuje generacijo, tokrat smo torej preizkusili dva modela iz sedme generacije. Velja opozoriti, da je na voljo veliko različnih sestav, skupno jim je predvsem ohišje. To velja tudi pri preizkušenih modelih 255 in 250 – ohišje je enako, strojna sestava pa zelo različna.

Ker gre za cenejše modele, je ohišje seveda plastično. Glede na ceno je dovolj spodobno narejeno, a posebnih presežkov pač ne gre pričakovati. Preizkušena modela sta bila odeta v srebrno sivo gladko plastiko, na voljo je tudi temnejše, skoraj črno ohišje. To je, upoštevaje konkurenco v tem cenovnem razredu, razmeroma kompaktno in ne predebelo, tudi videz je dovolj všečen. Presenetil nas je optični pogon, saj ta počasi izginja, vseeno pa bo pri marsikom dobrodošel, nad zaslonom je seveda tudi spletna kamera.

Založenost z vmesniki je sicer solidna, spet brez večjih presenečenj. Pohvalimo lahko klasičnega omrežnega, zraven je še izhod HDMI. Ob enem vmesniku USB po starejšem standardu 2 sta na voljo še dva USB s hitrejšim standardom 3.0. Razmeroma novi USB-C se sicer pojavlja pri dražjih (in tanjših) prenosnikih, pri cenejših pa bo treba počakati še vsaj kako leto. Na desni strani je tudi bralnik pomnilniških kartic SD. Sami ne moremo ničesar zamenjati, saj je tudi za menjavo vgrajene baterije potreben resnejši poseg v ohišje – kar je škoda.

Tipkovnica je za ta razred dovolj dobra, hod tipk je soliden, vpetje bi lahko bilo sicer trše. Pohvalimo lahko številčnico na desni strani. Mogoče škoda, da sta tipki za premik kurzorja gor in dol le polovične velikosti. Sledilna ploščica ni med večjimi, in to na račun dveh fizičnih tipk na spodnji strani. Nekaterim bo to sicer všeč, saj gre za stvar navade. Zvočnika sta nameščena v tankem pasu nad tipkovnico, ponujata pa zgolj povprečno kakovost, manjka predvsem nizkih tonov.

Po našem mnenju je največja hiba obeh prenosnikov njun zaslon. Ponuja sicer povsem solidno ločljivost 1.920 × 1.080 pri diagonali 15,6 palca, a uporablja podpovprečno matriko TN. Posledica tega so zelo slabi vidni koti – že ob majhnem odmiku od optimalnega kota so barve videti zelo slabe in nenatančne. Hkrati bi si želeli svetlejši zaslon, saj je ta tudi pri najvišjih nastavitvah nekoliko temen. Pomaga sicer matirana prevleka, a vseeno ne gre za prenosnik, ki bi ga lahko uporabljali ob močnejšem soncu.

Glavna razlika med preizkušenima prenosnikoma je pri strojni opremi, konkretno pri izbiri procesorja in z njim povezanega procesorskega nabora (predvsem grafične kartice). Modeli 255 uporabljajo procesorje AMD, 250 pa Intelove. Preizkušeni model 255 je tako ponujal procesor A4-9125 s taktom 2,3 GHz. V zadnjih nekaj mesecih je AMD sicer izredno uspešen pri prodaji procesorjev, a ta model ne predstavlja ravno dobre prakse. Gre namreč za procesor z razmeroma staro zasnovo, namenjen cenejšim, tudi energijsko varčnejšim napravam. Ponuja dve jedri brez večnitnega delovanja in je v praksi zelo počasen. Primeren je le za najmanj zahtevna opravila, denimo brskanje po spletu z bolj malo odprtimi zavihki.

Dodaten problem je majhna količina pomnilnika, saj ponujata oba prenosnika le 4 GB. Danes je to pri novih računalnikih po našem mnenju premalo. Oba imata sicer tudi vgrajena pogona SSD, kar nekoliko ublaži težave, a vseeno je zlasti model s procesorjem AMD strojno enostavno podhranjen. Mogoče omenimo še to, da je zelo omejena tudi vgrajena grafična rešitev, saj je počasnejša od (prav tako vgrajene) Intelove. Nista pa ne eden ne drug primerna za igranje grafično zahtevnejših iger.

Nekoliko bolje je pri modelu 250 z Intelovim procesorjem i3-7020U. Ta ima prav tako dve jedri, a ima vgrajeno dvonitno delovanje, zato operacijski sistem »vidi« štiri logična jedra. V praksi je občutno hitrejši od prej omenjenega modela AMD. Ozko grlo je sicer še vedno majhna količina pomnilnika, a vseeno je uporaba tega prenosnika udobnejša in v praksi tudi hitrejša. Ta model je imel tudi malenkost večji pogon, konkretno 256 GB namesto 128 GB pri modelu 255 G7. Zanimivo, da je vzdržljivost akumulatorja pri obeh zelo podobna.

Na hitro se zdi, da je zmaga zelo enolična in na strani modela 250 G7, torej modela z Intelovim procesorjem. A na koncu se moramo ustaviti tudi pri ceni, kjer pa se tehtnica odločno prestavi na stran cenejšega modela s procesorjem AMD. Ta namreč velja le 370 evrov, to je 180 evrov manj kot alternativa s procesorjem iz Intelovega tabora – pri obeh dobimo nameščene tudi Windows 10 Home. Model 255 G7 bo tako v preizkušeni sestavi tako solidna izbira za zelo nezahtevne uporabnike, za nekoga, ki pač potrebuje računalnik za enostavne opravke. Zaradi nizke cene tako lažje oprostimo strojno podhranjenost in podpovprečen zaslon.

Obratno pa lahko zapišemo za model 250 G7 z Intelovim procesorjem. Zaslon sicer še lahko oprostimo, sploh če se bo prenosnik uporabljal na pisalni mizi, kjer je lažje doseči čim bolj optimalni vidni kot. Večja težava je količina pomnilnika – tu velja omeniti, da ponujajo praktično enako sestavo prenosnika tudi z več pomnilnika (8 GB).

HP 255 G7

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 680

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 635

Trajanje delovanja: 3 ure 18 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 9

Mere: 37,6 × 24,6 × 2,3 cm, 1,8 kg

Značilnosti: AMD A4-9125, 2,3 GHz, 4 GB RAM, 128 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 369 EUR

Prodaja: www.avtera.si

Za: Cena.

Proti: Strojna podhranjenost, malo pomnilnika, kakovost zaslona.

  

HP 250 G7

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 926

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1.019

Trajanje delovanja: 3 ure 7 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 9

Mere: 37,6 × 24,6 × 2,3 cm, 1,8 kg

Značilnosti: Intel i3-7020U, 2,3 GHz, 4 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 549 EUR

Prodaja: www.avtera.si

Za: Razmerje med ceno in zmogljivostjo procesorja.

Proti: Malo pomnilnika, kakovost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji