Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2015

Horuk v petindvajseto!

Horuk v petindvajseto!

Res smo zaenkrat še leta 2014, toda v rokah držite prvo številko že petindvajsetega letnika Monitorja.

Če bi želeli zelo na hitro povzeti, bi lahko zapisali – začeli smo z računalniki, danes smo pri urah.

V resnici pa zgodovine nikoli ni mogoče tako na hitro odpraviti, saj je bilo v teh petindvajsetih letih zapisanega in objavljenega še marsikaj drugega, vmesnega, drugačnega in z drugih področij. Ne nazadnje smo v tem času uvedli tudi kar nekaj novosti in uvajamo jih tudi zdaj, z začetkom novega leta.

Najopaznejša sprememba je vsekakor spremenjen vrstni red in pomembnost posameznih rubrik. V ospredje smo potisnili vse tisto, kar je novo, aktualno, skorajda nujno. Od novic do napovedi novih izdelkov, preizkusov tistega, kar je že moč dobiti pri nas, in teme številke. Članke, ki so bolj analitični in opisni, tiste, ki delijo nasvete, in tiste, ki obujajo spomine na zgodovino, smo potisnili v ozadje. To ne pomeni, da so manj zanimivi, le privoščimo si jih lahko prebrati nekoliko kasneje.

Druga sprememba je morda manj opazna, a toliko pomembnejša. Že pred leti smo uvedli t. i. »nenehno« preizkušanje naprav, s katerim smo poskušali bralcu odgovoriti na najpogostejše vprašanje, ki si ga postavlja(mo) ob nakupu – katera izmed X naprav je najboljša. Vse naprave, ki sodelujejo na takih preizkusih, namreč vodimo v naših tabelah, jim za posamezne lastnosti pripisujemo ocene in tako vedno vemo, kaj je v določenem trenutku tisto, kar se najbolj izplača kupiti. Še posebej zato, ker vsak mesec vsem takim napravam tudi preverimo in popravimo maloprodajno ceno. Z letošnjim letom prenosnikom, fotoaparatom in tiskalnikom, ki smo jih tako vodili doslej, dodajamo še trenutno najbolj vroče naprave – pametne telefone in tablice. Zavedamo se, da predvsem prve ponavadi kupujemo v različnih paketih mobilnih operaterjev, a smo kljub temu mnenja, da je pomembno vedeti, kateri telefon je najboljši, in se morda šele potem odločati tudi o paketu, v katerem ga bomo kupili. Za tablice je to seveda enako pomembno. Nekako intuitivno sicer vsi vemo, da so Applovi iPadi še vedno najboljši, toda kaj, če nam ni všeč Applov ekosistem? Kateri Android bo potem dovolj dober? Je res smiselno zaviti kar v supermarket in kupiti prvo tablico, ki nam pride pod roke? Ne, kot kažejo naši preizkusi, nikakor ne. V reviji boste tako vedno videli tabelico s najboljšimi tremi izdelki, v spletu (www.monitor.si/najboljsi-izdelki) pa še vse preostale.

In še tretja novost – sodelovanje z našim prvim in največjim primerjalnikom cen ceneje.si smo dodobra poglobili. Že doslej smo cene izdelkov, ki jih objavljamo v Monitorju, večinoma dobivali z njihove spletne strani, odslej pa bo to še bolj avtomatizirano. V reviji so tako ob cenah izdelkov prilepljene kode QR, ki jih lahko med branjem preberete z mobilnim telefonom (aplikacij tipa »QR scanner« je kot listja in trave) in oddeskate na spletno stran Ceneje, kjer boste prebrali morda že posodobljeno ceno izdelka, povrh pa še trgovine, kjer je naprodaj. Podobno je tudi s članki v našem spletu (da, če še ne veste, Monitor lahko z dnevom izida berete tudi na www.monitor.si, v aplikaciji Trafika pa tudi na tablicah in telefonih), kjer bodo okvirčki z osnovnimi podatki vedno na tekočem tudi z aktualno ceno in trgovinami, kjer tisti izdelek prodajajo.

Nekaj pa vendarle ostaja enako. Leto je naokoli in tudi tokrat smo se odločili preveriti, kaj vse smo v zadnjih dvanajstih mesecih grajali in kaj priporočali. Slednje smo obnovili v nekakšen nakupovalni vodnik, ki bo, verjamemo, prišel prav vsem, ki se ob koncu leta odločajo za nadgradnjo svojih elektronskih in računalniških igrač. Pa vendar bo tudi v tem članku natančen bralec opazil zanimivo spremembo. Če smo še lani na koncu članka izpostavili »najbolj neuporabno napravo« – pametno uro, smo tokrat že drugačnega mnenja. Kolega Matej Šmid je v naši rubriki Pro et contra sicer, kot vedno, proti, a menimo, da bodo pametne ure v naslednjem letu postale upoštevanja vreden igralec na trgu »pametne« strojne opreme. Predvsem zato, ker je med ure zakorakal Google in ker bo mednje zakorakal tudi Apple. S tem se bodo izdelki poenotili in postali med seboj združljivi. To pa je tisti dejavnik, zaradi katerega so v zadnjih letih vzcveteli pametni telefoni.

Čisto za konec pa, seveda – srečnega in zdravega! 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji