Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2012

Hitrejši ključek

Ključki USB so nekako de facto standard za fizični prenos datotek. Te postajajo vedno večje, tipični ključki USB pa se spoznajo le na razmeroma počasen standard prenosa USB 2.0. Bo novi USB 3.0 prinesel želene dvige hitrosti?

Ključki USB so seveda majhni in razmeroma poceni, a so te naprave pri marsikaterem uporabniku že izpodrinjene, konkretno od oblačnih rešitev. Zakaj bi prenašali naokoli datoteke na ključkih, ko pa jih imamo lahko v oblaku - denimo v Dropboxu in podobnih storitvah.

Odgovor je seveda jasen - spletne povezave so (žal) še vedno prepočasne, da bi lahko brez težav hitro prenašali velike (recimo več GB) datoteke ali pa tudi veliko število majhnih datotek. Tako ključi še vedno ostajajo idealen način za prenos večjih količin podatkov.

Seveda pa nam ključki nič ne pomagajo, če so prepočasni. Dosedanji standard USB 2.0 ima sicer razmeroma visoko teoretično hitrost (do 60 MB/s), a lahko v praksi od navadnih ključkov pričakujemo hitrosti nekje med 10 in 20 MB/s. Izdelovalci največkrat obljubljajo 30 MB/s pri branju ter približno pol toliko pri pisanju, a po naših meritvah lahko pričakujemo le polovico te nazivne hitrosti. Povedano drugače, video/film v velikosti 4 GB bomo s ključka prenesli v približno štirih minutah in pol, nanj pa zapisali še enkrat počasneje.

Je pa danes na voljo vse več ključkov, ki podpirajo novi, hitrejši standard USB 3.0. Ta ima teoretične hitrosti več kot desetkrat višje od prejšnjega standarda, obenem pa obdrži združljivost (seveda pri nižji hitrosti). Tako smo dobili na preizkus ključek podjetja Patriot, model Supersonic Boost XT v velikosti 32 GB. Ključek je med cenejšimi, je pa oblečen v gumo in naj bi bil razmeroma odporen tudi proti udarcem.

Za preizkus hitrosti smo uporabili lasten program, s katerim izmerimo hitrosti pisanja ter branja velikih in majhnih datotek. Vse meritve smo ponovili desetkrat in upoštevali povprečje rezultatov. Ključek se je v primerjavi s starejšimi modeli dobro odrezal, saj je pri branju dosegel dobrih 90 MB/s pri velikih in 80 MB/s pri majhnih datotekah. To je več kot petkrat hitreje od starejšega ključka USB 2.0, pri katerem smo izmerili hitrosti (seveda na istem računalniku in priklopljenega na isti vmesnik USB). Glede na meritve, ki jih lahko beremo v spletu, pa naj bi kljub vsemu šlo za enega izmed počasnejših ključkov USB 3.0 - obenem pa tudi enega izmed cenejših.

Zanimivo je tudi to, da je bil ta ključek hitrejši tudi, ko smo ga priključili na računalnik prek vmesnika USB 2.0. Kot zanimivost omenimo tudi to, da je starejši ključek deloval malenkost hitreje, ko je bil priključen na vmesnik USB 3.0 (namesto 2.0). Uporabnikom, ki kupujejo ključek USB, oziroma jim gre počasnost starejših ključkov na živce, vsekakor priporočamo nakup modela, ki podpira USB 3.0, tudi če ta trenutek (še) nimajo računalnika z ustreznim vmesnikom.

Patriot USB 3.0 Supersonic Boost XT 32 GB

Kaj: USB ključ s podporo standardu USB 3.0.

Prodaja: www.asbis.si.

Cena: 35 EUR.

Za: Solidna hitrost glede na ključke USB 2.0.

Proti: Med počasnejšimi ključki USB 3.0.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji