Objavljeno: 26.9.2006 02:22 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2006

Hitimo počasneje

Hitimo počasneje

Da nas je internet vse nekako "pohitril", bržkone ni treba posebej poudarjati. Vse se dogaja hitreje, novice hočemo in tudi dobimo takoj, obveščenost je trenutna. Na voljo so vedno nove različice programske opreme, pa naj jih potrebujemo ali ne.

Programi so vse zahtevnejši, vse počasnejši in vse večji. Kakovost tako na hitro spackane programske opreme pa je porazna. Zdi se, da smo se uporabniki že kar navadili na to, da programi ne delujejo vedno ali pa ne vedno tako, kot bi morali, toda v zadnjem času je videti, da gre to že prek vseh meja. Včasih čisto zares pomislim - kako jih ni sram kaj takega dati iz rok?!

Značilen zgled so programi za domači izdelavo video DVDjev, kot nas je pred kratkim opomnil eden naših bralcev. Včasih so bili to razmeroma majhni programi; niso pretirano veliko znali, so bili pa vsaj približno zanesljivi. Današnji programi znajo bistveno več, a je vse skupaj videti narejeno nekako napol oziroma "zlepljeno skupaj". Program Ulead DVD MovieFactory 4.0 se npr. na strupeno hitrem dvojedrnem računalniku Pentium EE 3,46 GHz z 1,5 GB pomnilnika zaganja kar 20 sekund! In orjaškost mu pri zanesljivosti prav nič ne pomaga, prav nasprotno. Vse prevečkrat, denimo, predvidi, da bo končna datoteka ISO dovolj velika, da jo bomo pozneje lahko zapekli na DVD, pa se na koncu izkaže, da ne bo tako. Ali pa naredi končni izdelek, ki je videti kockast in "cukajoč". A to seveda opazimo šele po nekaj urah pretvorbe in izdelave DVDja. Ali pa se po nekaj urah vse skupaj elegantno sesuje, iz neznanega razloga. Ali, morda še hujši primer, odličen Pinnaclov program Studio, ki pa je odličen šele od vsaj tretjega popravka osnovne različice naprej. Mimogrede, omenjeni trije popravki za različico 9 so tehtali (po vrsti!) 33, 49 in 61 MB! No, kljub temu mu odličnost lahko pripišemo le, če ne uporabljamo nekaterih izmed njegovih bolj eksotičnih zmogljivosti. Npr. MP3 kodiranje zvoka v končnem video izdelku. Poskus le-tega v 99 % sesuje program, če pa ga morebiti ne, bo končni izdelek zagotovo ostal brez zvoka. Nenavadno, saj lahko isto opravilo odlično opravi 1 MB zastonjski program Virtualdub. Studio namreč na disku zasede vsaj 400 MB, zato se tudi zaganja podobno počasi kot zgoraj omenjeni Ulead. Prav tako "mu" ne deluje pretvarjanje filmčkov ločljivosti VGA, ki jih izdelujejo današnji fotoaparati. Končni rezultat je vedno razpotegnjena slika, kdo bi vedel, zakaj. In, ne nazadnje, če program poskušaš pognati na oddaljenem namizju (Remote Desktop), izjavi le "invalid argument" in se sesuje...

Ali pa ACDsee, program, ki je včasih veljal za "zakon" pri pregledovanju slik. Njegova prva različica je bila 400 KB, današnja ima več kot 24 MB! Posledice takega "nalaganja" raznih programskih slojev in dodatkov so na dlani - program je silno počasen in nadvse nezanesljiv. Predzadnja različica 8 je bila do prvega popravka bolj ali manj neuporabna, pa tudi po tem popravku ni veliko bolje. Nekateri uporabniki tako ali tako pravijo, da so z nadgradnjami končali pri različici 5, ki je bila še znosno majhna in hitra.

Še več, podobne težave imajo tudi izdelovalci strojne opreme za domačo video obdelavo, in to spet na programskem področju. Video kartica npr. deluje, le priložena programska oprema je na moč spackana, velika in počasna. Ali pa zastarela, kar je druga skrajnost. TV kartica Hauppauge WinTV USB 2, ki smo ji pred časom podelili zlati monitor, je na današnjih računalnikih že na meji uporabnosti. Najti dovolj (programsko) star računalnik, ki bi omogočil delujočo namestitev priložene programske opreme, je že skorajda umetnost. Pinnacle je svojo programsko opremo za kartico PCTV Pro USB na videz precej bolje uredil, priloženi programi so videti grafično bleščeči in sploh zelo uporabni. Le delujejo ne tako, kot bi morali, oziroma se različni moduli med seboj kakor nalašč stepejo. V prvem računalniku, na katerem sem se lotil namestitve programi. sporočajo, da tv kartica ni nameščena, vendar program za gledanje televizije potem vseeno deluje (program za gledanje vseh digitalnih vsebin, Media Center, pa ne). Spletni popravek, težak 50 MB (!), je sporočilo o manjkajoči strojni opremi odpravil, a Media Center kljub temu ni deloval. Še bolj zabavno - ko sem "kartico" (no, zunanjo napravico) vtaknil v drugo vtičnico USB, se je namestitev gonilnikov začela znova, programska oprema pa je potem sploh zmrznila in odpovedala poslušnost. In, ne nazadnje, na drugem računalniku se je poskus končal že veliko prej - med namestitvijo enega od programov (SQL Server Desktop Engine). Ko se temu ni uspelo namestiti, je celotna namestitev popolnoma zamrznila. Eh, ja...

Vse to se dogaja z razmeroma majhnimi programi za rabo doma, kako je z velikimi, npr. Microsoftovo Visto, pa tako ali tako vemo. Z izdajo zamujajo v neskončnost, in to kljub temu da milijoni po vsem svetu brezplačno preizkušajo in odpravljajo napake raznih vmesnih različic. Pa se zaradi tega še vedno ne morejo izogniti gigantskim servisnim paketom.

Je morda na vidiku kakšna rešitev? Bojim se, da ne in da je to le računalniška različica vse bolj norega potrošniškega kapitalizma, ki nas "sili" v vse več in vse hitreje. Ampak enkrat se bo vse skupaj vendarle moralo ustaviti...

Naj omenim le ACDsee, program, ki je včasih veljal za "zakon" pri pregledovanju slik. Njegova prva različica je bila 400 KB, današnja ima več kot 24 MB. Program je seveda ustrezno počasnejši in nerodnejši.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji