Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor Oktober 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Hewlett-Packard Photosmart R927 in R967

Prvo, kar bo morebitni kupec zagledal na novih Hewlett-Packardih, je bržkone velikanski, 7,6-centimetrski zaslon LCD. V šali bi lahko rekli, da bo prav zaradi njega HP prodal kak fototiskalnik manj. Presenetljivih 170 stopinj vidnega polja namreč za silo omogoča, da skupaj s prijatelji staknjenih glav občudujete slike kar na aparatu. A to še zdaleč ni vse. Tipala z 10 megapikami so ta trenutek v žepnem razredu še redkost in R967 ga ima.

Čeprav na trg nista prišla hkrati - R967 bo naprodaj šele septembra - sta navzven in tudi navznoter skoraj enaka. Razlikuje ju, denimo, tipalo, ki ima pri cenejšem R927 "le" 8,2 megapike, in digitalna povečava, ki je pri R927 osemkratna, pri R967 pa desetkratna. Vdelana optika pri obeh omogoča trikratno povečavo.

Sicer sta na videz skorajda značilne žepne oblike, torej kovinska kvadra z nekaj oblinami. Ohišje daje vtis zaupanja vredne trdnosti in posledično sta aparata z 200 grami brez akumulatorja kar težka in velika za svoj razred. Čeprav hrbtenic ravno ne bosta krivila, pa smo pri držanju z eno roko pogrešali kako izboklino, ob pomoči katere bi varneje sedla v dlan. Še teže se bo pri uporabi izogniti neprijetnemu dotikanju in packanju zaslona LCD, ki pokriva skorajda celotno zadnjo stran naprave. Ko smo ga teden dni preizkušali na potovanju, smo krpico za čiščenje nepretrgoma vlekli na plan. Druga posledica velikega zaslona je, da je večina tipk našla svoje mesto na vrhu ohišja. Toda v dovolj premišljenem zaporedju, saj so najbolj oddaljene tiste, ki jih pritiskamo, še preden začnemo fotografirati, denimo makro in vklop/izklop bliskavice, zum in menujski križec pa sta tudi pri enoročnem fotografiranju lepo dosegljiva s palcem. Akumulator in kartica SD sta spravljena drug ob drugem, pod istim pokrovčkom. Optičnega iskala ni in to jima štejemo za slabo - nočno fotografiranje je s tem zelo oteženo.

Menuji so z eno besedo odlični. Pregledni so, s priročno vzorčno sliko in opisom nastavitve. In teh je veliko. Kljub temu bi za HP lahko rekli, da sta namenjena tako začetnikom kot tistim, ki se radi poigrajo z možnostmi. Prvim najprej zaradi HPjevega "Image advicea", ki nam na podlagi posnetka svetuje, kaj lahko v naslednjem poskusu izboljšamo pri nastavitvah. Nato aparata ponujata kar 13 scenskih prednastavitev. Oba imata tehnologijo proti zamegljenosti posnetkov in sistem za preprečevanje pordečelih oči. Slednje deluje zares prepričljivo. Tistim, ki bi radi iz fotografiranja iztisnili kaj več, pa je na voljo široka paleta ročnih nastavitev. Od časa osvetlitve, širine zaslonke, globine ostrenja, nastavitve beline, ki omogoča tudi zajem, pa do kontrasta, barvne zasičenosti in ostrine slike. In, ne nazadnje, svoje skrivne mojstrske nastavitve lahko tudi shranimo. Posnetki so dobri, zlasti tisti, ki so zajeti ob zadostni naravni svetlobi, a tudi na zabavi v poltemnem baru - ti s slabo in neenakomerno osvetljenostjo žepnim kameram ponavadi povzročajo največ težav - smo naredili lepe fotografije. Zasluge gredo dodatni lučki, ki pomaga pri ostrenju. To poteka neopazno hitro, razen pri zelo zapletenih objektih, nekoliko počasnosti pa je pri zapisovanju posnetkov, kajpada tistih z 8 in 10 milijoni pik. Med manjšimi razočaranji omenimo še snemanje videa, ki posname le 24 sličic na sekundo, to je manj kot večina konkurence.

Slikam lahko dodajamo zvočne komentarje, jih opremimo z učinki in že kar na fotoaparatu delamo prve poljubne izreze. Tu nas aparat tudi opozori, kdaj ločljivost postane prenizka. Lepo. In kako je z energetsko potratnostjo? Zdržljivost litijevega akumulatorja je, glede na velikost in osvetljenost zaslona, presenetljiva. Z enim polnjenjem smo napravili približno 150 fotografij.

Tisti, ki iščejo žepni fotoaparat, dovolj robusten, da bo preživel številne družinske izlete in kak pivski pohod, pa dovolj napreden, da bo prinesel kako leto geekovskega zadovoljstva, obenem pa ves čas rabil za snemanje lepih fotografij, naj resno razmislijo o R927. Toliko premore le malokateri izdelek v tem cenovnem razredu. Če vam megapike zares pomenijo vse, pa ni razloga, da ne bi posegli tudi po le malenkost dražjem R967.

HP Photosmart R927

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,2 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 8.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,0; ostrenje 0,5 m-neskončno (makro 12-100 cm); čas od 1/2000 do 16 s; domet bliskavice do 4,75 m; razpon ISO: samodejno, 100, 200, 400.

Cena: 71.900 tolarjev.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Velik zaslon LCD, odlični menuji, kakovost posnetkov.

Proti: Kakovost video zapisa, teža.

HP Photosmart R967

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,08 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 9.

Kakovost fotografije: 9.

Zasnova aparata: 8.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,0; ostrenje 0,5 m-neskončno (makro 12-100 cm); čas od 1/2000 do 16 s; domet bliskavice do 4,75 m; razpon ISO: samodejno, 100, 200, 400.

Cena: 92.900 tolarjev.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Velik zaslon LCD, odlični menuji, kakovost posnetkov.

Proti: Kakovost video zapisa, teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji