Objavljeno: 1.4.2005 04:48 | Avtor: Janez Šinkovec | Monitor April 2005

Harmony H655

S pokovko v roki in z DVDjem v predvajalniku se sprostimo v naslanjaču. V roke vzamemo daljinca in pritisnemo na gumb ter s tem sprožimo zaporedje dogodkov: luči se zatemnijo, vklopi se predvajalnik DVDjev in ojačevalec za naš prostorski zvočni sistem, TV se vklopi na pravi kanal ter utiša zvok in vklopi se klimatska naprava. Pravljično?

Vsi poznamo univerzalne daljince, ki nadomestijo enega ali več daljincev za TV, videorekorder ali zvočni sistem. Najenostavnejši so vnaprej programirani, tako da moramo le vtipkati pravo kodo za želeni nabor ukazov. Boljši modeli se zmorejo ukazov naučiti od originalnih daljinskih upravljavcev. Pri Logitechu pa so šli še korak naprej in univerzalne daljince iz družine Harmony lahko naučimo zaporedij ukazov, ki jih poimenujejo dejavnosti. Te so, denimo, gledanje TV programa, predvajanje filma, poslušanje glasbe oziroma praktično vse, kar nam pade na pamet in zajema naprave, ki jih upravljamo z infrardečimi ukazi. Deluje s praktično vsemi napravami, razen nekaj izjem. Žal so svojemu sicer odličnemu izdelku H655 tudi pošteno zasolili ceno.

Daljinec H655 ima vse gumbe, ki jih pričakujemo na običajnem daljincu za domače naprave: tipke za izbiranje programov, nastavitev glasnosti, ukaze za predvajanje in snemanje filmov, tipke za sprehajanje po straneh teleteksta ali menuja nastavitev. Poleg teh najdemo še tipke za izbiranje dejavnosti, ki so najpogostejše, npr. poslušanje glasbe, in šest slepih tipk ob šestvrstičnem zaslonu LCD. Slepa tipka prevzame funkcijo, ki se izpišejo poleg nje. Tako lahko nadomestimo prav vse tipke originalnih daljincev.

Prilagoditev daljinca H655 je nekoliko nenavadna, saj jo opravimo na računalniku. Še bolj nenavadno pa je, da za to ne dobimo posebne programske opreme (razen gonilnika), temveč potrebujemo zgolj spletni brskalnik. Ko daljinec priključimo na računalnik s povezavo USB, se namreč odpre spletna stran, ki nam s čarovniki omogoča res temeljito prilagoditev daljinca našim potrebam.

Tipična nastavitev se začne z naštevanjem vseh naprav, ki jih imamo, in njihovimi številkami modela. Če čarovnik našega modela naprave ne pozna, moramo z originalnim daljincem naučiti H655 vseh potrebnih ukazov. Ta postopek je lahko kar dolgotrajen, saj je čarovnik zelo temeljit. Nadalje nam čarovnik predlaga tipične dejavnosti, ki jih lahko izvajamo z našimi napravami; izdelamo pa lahko tudi poljubno lastno dejavnost. Prek vprašanj, kot so, na kateri kanal moramo vklopiti TV, da lahko gledamo sliko z videorkerderja, in ali uravnavamo glasnost na glasbenem stolpu ali TV, čarovnik pripravi zaporedje ukazov, ki predstavlja določeno dejavnost. Ko definiramo vse dejavnosti, je čas, da vse nastavitve prenesemo v daljinec in jih preizkusimo. Če nismo zadovoljni z delovanjem, nam čarovnik ponudi rešitve za nekaj tipičnih problemov, oziroma nam omogoči, da seznam ukazov prilagodimo po svoji presoji. Za naprednejše uporabnike je sicer dobro poskrbljeno. Mi smo, denimo, tipko 8, ki je sicer ne uporabljamo, nastavili na ukaz za prikaz števca posnetka.

Logitechov univerzalni daljinec Harmony H655 je eleganten in resnično univerzalen. Z množico ukazov, zbranih v dejavnost, ne le nadomesti originalne daljince, temveč jih združi v enega. Postane upravljalnik ne le posameznih naprav, temveč celotnega sistema. Žal ni ravno poceni.

Harmony H655

Kaj: Univerzalni daljinski upravljalnik za naprave z infrardečim upravljanjem.

Izdeluje: Logitech, http://www.logitech.com/harmony.

Prodaja: Izid d.o.o., www.izishop.net/, (04) 581 1200.

Cena: 31.327 tolarjev.

Za: Koncept dejavnosti, možnost temeljite in enostavne prilagoditve, všečna oblika.

Proti: Visoka cena. Resnično uporaben šele ob večjem številu naprav, povezanih v sistem. Za nastavitev je potreben računalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji