Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus, video

Gremo v Vegas

No, v resnici ne bomo šli v Las Vegas, si bomo pa zato nekoliko podrobneje ogledali istoimenski Sonyjev program za urejanje video vsebin, ki je v deseti različici in z oznako HD pred kratkim ugledal luč sveta.

O urejanju video vsebin različnih ločljivosti (tudi visoke) smo v preteklosti že pisali (nazadnje v Monitorju december 2009). Takrat smo vzeli pod drobnogled še "sveži" različici priljubljenih programov, Pinnaclov Studio 14 in Cyberlinkov Power Director 8, ki se lotevata tudi HD vsebin. V duhu takratnega preizkusa smo se lotili tudi Sonyjevega Vegasa številka deset.

Uporabniški vmesnik "desetke" je vsebinsko in na prvi pogled precej podoben tistemu iz prejšnje različice, a vidimo, da je doživel tudi nekaj (lepotnih) sprememb. Še vedno je nekako "kaotičen" (vsaj za začetnike), saj je poln različnih oken, orodij in gumbov, med katerimi se na začetku težje znajdemo. A pri hitrejšemu osvajanju in razumevanju Vegasovega načina dela so nam v veliko pomoč nazorna navodila, ki si jih je smiselno ogledati.

Lepotne spremembe najprej opazimo v drugačni barvni paleti vmesnika (zdaj v nekoliko temnejših barvah) in spremenjenemu položaju ter velikosti oken nekaterih orodij (okni mešalnika in tisto za predogled urejanih vsebin). Še vedno imamo možnost prilagajanja, s vklopom/izklopom posameznih orodij in spreminjanjem velikosti njihovih oken. Prav bi prišla tudi možnost poljubnega razvrščanja oken po delovni površini, a je nekaj podobnega možno samo za orodja v zavihkih.

Žal program nima čarovnika, niti kakšne druge vodene pomoči, ki bi (vsaj) začetnike usmerjala. A resnici na ljubo je tak vtis le na začetku. Z nekaj zdravega razmišljanja, veliko vaje in branja navodil proces hitro osvojimo, stari uporabniki pa z njim sploh ne bodo imeli težav.

Izdelava filma postreže z dodatnimi možnostmi izbire. Na fotografiji je poleg tega vidno tudi okno za predogled urejanih vsebin in mešalec zvokov, ki sta v novem Vegasu nekoliko drugačna.

Uporabniški vmesnik desetega Vegasa je nekoliko temnejših barv, z manjšimi spremembami pri razporeditvi orodij in znano časovno premico. Tako je videti med "akcijo".

Kot smo že vajeni iz prejšnjih različic, tudi v "desetki" delamo s projekti in vanje dodajamo poljubne vsebine različnih tipov. Preglednost še vedno zagotavlja časovna premica, ki je na znanem mestu in v katero dodajamo video, zvok (do deset trakov obojega) in besedilo. Delo je preprosto, dodajanje poteka s pomočjo brskalnika in po načinu "povleci in spusti". Vsebine lahko iščemo po disku, na izmenljivem nosilcu (DVD, bluray) ali priključeni kameri (HDV, DV).

In kako se obnese pri resnem delu? Glede na videno kar dobro, saj mu navadne vsebine (filmi manjših ločljivosti, besedilo in zvok) ne delajo nobenih težav. Zatikati se začne pri "težjih" vsebinah, recimo filmih visoke ločljivosti. MPEG-2 kodiranje in ločljivost 1440 x 1080 (HDV format) mu še ležita, kaj več pa skoraj ne. Vsaj na preizkusu se namreč nikakor ni sprijaznil s posnetki, kodiranimi v MPEG-4 (H.264) (v ločljivosti 1920 × 1080). Če smo nekatere od njih lahko vsaj označili, pa jih na časovno premico nikakor nismo mogli dodati. Program je večinoma zmrznil ali se celo samodejno izklopil. To velja tudi za naš Monitor TV HD, ki ga prilagamo vsakemu našemu DVDju.

Kaj pa končni vtis in primerjava z omenjenima predhodnikoma? Vegas je dovolj prepričljiv s svojimi orodji, pestrim naborom zanimivih učinkov in (vsaj v teoriji) s številnimi podprtimi vsebinami. Urejanje je enostavno in pregledno, dodajanje vsebin pa dovolj hitro in gladko. Z omenjenim je zato bliže Pinnaclovemu Studiu, ki ga odlikuje odličen nabor učinkov. Na žalost imata oba tudi podobno "hibo", namreč težave z uvažanjem HD posnetkov. Cyberlink, na drugi strani, je bolj "otročji" (vsaj kar zadeva urejanje in priložene učinke), a ga rešuje hitra končna izdelava in podpora nVidiinemu sistemu CUDA, kar zna koristiti tudi Sony. Če mu uspe izboljšati še uvoz vsebin visoke ločljivosti, bo postal povsem resen program za urejanje.

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum

Kaj: Program za urejanje večpredstavnih vsebin.

Izdeluje: www.sonycreativesoftware.com.

Cena: 70 EUR

Za: Pester nabor orodij, zanimivi učinki, dobre možnosti urejanja, podpora sistemu CUDA, nazorna in uporabna navodila.

Proti: Težave z uvažanjem posnetkov v visoki ločljivosti, "kaotičen vmesnik".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji