Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2015

Grafika prek USB

Zahtevni računalniški uporabniki s pridom izkoriščamo več monitorjev, če ne drugega, hitro vprežemo kakega starejšega, ki občutno razširi uporabno površino. A današnji prenosniki imajo večinoma le en izhod HDMI, v katerega lahko priključimo zunanji monitor – kaj pa, če bi želeli priključiti dva?

Pred nedavnim je neki bralec naslovil na nas točno tako vprašanje, torej ali je mogoče kako priključiti še en monitor, četudi nimaš prostega (ali delujočega) grafičnega izhoda. V spletu se namreč najdejo majhne zunanje grafične kartice, ki naj bi delovale prek vmesnika USB. Preizkusili smo model podjetja Conrad, imenovan preprosto grafična kartica Conrad USB, z oznako WS-UG17H2 (na embalaži sicer piše po nemško, torej USB-Grafikkarte).

Gre za majhno črno škatlico, veliko za dva večja ključa USB. Na eni strani ima vmesnik MiniUSB, na drugi pa povsem navaden HDMI. V paketu dobimo še kabel, s katerim lahko napravo priključimo na klasični USB, potrebujemo vsaj USB 2.0, kar je danes tako ali tako samoumevno. Priložen je tudi kabel HDMI, kar je pohvalno, in pretvornik iz HDMI v DVI, torej za priklop monitorja, ki ima le slednji vhod (ta kabel bomo sicer morali dokupiti). Na voljo sta tudi različici, ki imata namesto HDMIja že v osnovi vgrajen izhod DVI ali izhod DisplayPort.

Naprava je nadvse preprosta – ko jo vstavimo, jo Okna samodejno prepoznajo in namestijo programsko opremo. Konkretno smo jo preizkusili z Windows 8.1 in Windows 7. Okna so napravo prepoznala kot dodatni monitor, vse torej upravljamo prek nastavitev za monitor, do katerih sicer pridemo prek nadzorne plošče. Priložen je tudi CD z gonilniki, a kot rečeno, tega nismo potrebovali. Naprava sicer podpira tudi Windows XP in celo Mac OS X (od 10.4 naprej). Kartica podpira razširitev zaslona (extended) in zrcaljenje (mirrored), podpira tudi možnost vrtenja slike (90', 180 in 270 stopinj).

Majhna grafična kartica načeloma deluje brez težav, je pa seveda omejena s hitrostjo vmesnika USB, torej namenjena predvsem pisarniški rabi. Sami smo jo priključili na monitor ločljivosti FullHD,  torej 1920 × 1080, kar je sicer največja podprta ločljivost. Navadni programi so delovali brez težav oziroma brez zatikanj (delo v oknih, v Wordu itd.), tudi brskanje po spletu deluje. Filmi na YouTubu delujejo še kar gladko, vsaj do ločljivosti 720p, v višji ločljivosti pa se že opazi nekaj malega zatikanja. Enako velja za navadne filme, ki smo jih zavrteli v programu VLC. Do 720p je šlo kar gladko, pri 1080p pa je že bilo opaziti kar občutno zatikanje – je pa res, da je to odvisno tudi od filma do filma. Enako velja tudi pri igrah – najpreprostejše delujejo, karkoli vsaj malenkost zahtevnega pa se preveč zatika, da bi bilo zares uporabno.

Seveda ta grafična kartica sploh ni namenjena ogledu filmov in igranju iger. Z njo merijo na tiste, ki bi v pisarni potrebovali možnost priklopa dodatnega monitorja ali več njih. Na en računalnik lahko namreč priključimo kar do šest teh naprav (štiri v primeru MacOS).

Kartica nas je prijetno presenetila, saj deluje enostavno in brez težav. Seveda ne more nadomestiti navadne grafične kartice, vgrajene v računalnik, a je za enostavno rabo dodatnega monitorja, sploh takega, kjer si odložimo, recimo, kakšne orodne vrstice, povsem dovolj zmogljiva. Tudi cena 65 evrov ni previsoka, pohvalno je tudi to, da so priložili tako kabel HDMI kot pretvornik iz HDMI v DVI.

Grafična kartica Conrad USB

Prodaja: www.conrad.si

Cena ob objavi: 65 EUR.

✓    Preprosta raba, cena.

✗    Premalo zmogljiva za predvajanje filmov višjih ločljivosti.

2625075

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji