Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2016

Googlove aplikacije in Apple

Kako iz najlepšega telefona narediti najboljši telefon na svetu?

Google. Velika verjetnost je, da za spletna iskanja uporabljamo Googlov iskalnik. Najbolj razširjena spletna storitev na svetu uporabnikom naprav z operacijskim sistemom Android olajša iskanje z govorom. Da nam na Applovih napravah ne bi bilo več treba tipkati iskanih terminov, si omislimo aplikacijo preprostega imena, Google. Čarobna besedna zveza OK Google bo poslej tudi nam stregla z najrazličnejšimi informacijami o priljubljenih športnih dogodkih, filmskih recenzijah, pomagala načrtovati potovanja, pisati diplomske naloge in še kaj bi se našlo. Z Googlovo aplikacijo je mobilna pomočnica Siri dobila hudo konkurenco.

Gmail. Googlova storitev elektronske pošte Gmail ima več kot 900 milijonov uporabnikov, zato jo podpira tudi Applov poštni odjemalec Mail. Ker ima slednji z Googlovo potisno dostavo precejšnje težave, priporočamo, da tudi v okolju mobilnega operacijskega sistema iOS za delo z elektronsko pošto uporabimo uradno aplikacijo Gmail. Googlov uradni programski izdelek za elektronsko korespondenco na napravah z iOS vključuje vse najbolj priljubljene zmožnosti storitve Gmail. Med njimi ne manjkajo niti podpora več računom hkrati, potisna dostava prejetih sporočil, nizani pogovori in dovršeno iskanje po arhivu. Uporabniški vmesnik, ki temelji na potegih s prstom, je nadvse priročen pri kopiranju, premikanju, označevanju in brisanju posameznih sporočil.

Google Calendar. Čeprav se privzeti koledar operacijskega sistema iOS ustrežljivo poveže z Googlovo storitvijo Calendar, je izkušnja precej boljša, če za koledarske vnose na Applovi napravi uporabimo uradno Googlovo aplikacijo. Privzeti pogled, ki dnevne dogodke prikaže v lahko berljivem kronološkem zaporedju, se izkaže za precej bolj naravnega kot pri nekaterih sorodnih storitvah. Koledar po želji omejimo na tekoči dan, tridnevno obdobje ali tedenski pregled vnesenih dogodkov. Koledar se z elektronsko pošto Gmail odlično povezuje in samodejno doda sestanke z osebnega računa.

Google Keep. Digitalni zapiski na Applov način Notes so v zadnjih različicah sicer dobili nekaj dobrodošlih zmožnosti, na primer ustvarjanje seznamov, dodajanje priponk, zaščito z geslom in naprednejše urejanje besedila, a Google Keep ostaja zmogljivejša izbira vseh resnejših uporabnikov. Poleg naštetega se ponaša še z optičnim branjem in prepoznavanjem besedila, časovnimi in lokacijskimi opozorili, narekom in dinamičnim shranjevanjem prebliskov na poti.

Google Authenticator. Dvostopenjski način preverjanja pristnosti sleherni spletni storitvi doda neprebojno plast zaščite, pred katero se tresejo hlače še tako predrznemu nepridipravu, ki bi si želel dostopa do naših informacij. Pri Googlovem računu gre za številčno kodo, ki jo Google Authenticator po začetnem nastavljanju dostavi brez potrebe po povezanosti v splet. Podpora več računom hkrati je zagotovljena.

Google Drive. Za konec omenimo še oblačno shrambo Google Drive. Poleg glasbene naročnine Google Play Music in dokumentov Google Docs je Drive storitev, ki Appla prekaša pod pogojem, da uporabnik ni preveč vpet v ekosistem vidcev iz Cupertina. Applova oblačna storitev iCloud je v gonji za preprostostjo pozabila na osnovni vidik oblačne shrambe – razumljivost. Tako je še danes precej nehvaležna do uporabnikov, ki večinoma ne vedo, kaj se nanjo shranjuje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji