Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: android, google

Googlova glasba v oblaku

Glasba v oblaku je vroča storitev. Velikani industrije, kot so Amazon, Google, Apple in Sony, že ponujajo svoje rešitve. Za uporabnike naprav z Androidom je možnosti precej, a so povečini omejene na območje ZDA. Tudi Google Music beta, ki pa jo, če smo povabljeni, z zvijačo lahko aktiviramo tudi pri nas.

Dostop do lastne glasbene zbirke vsepovsod je gotovo privlačna storitev za prenosne naprave, kot so sodobni pametni telefoni. Google je to možnost za Android napovedal že pred več kot letom dni, a očitno zaradi zapletenih pogajanj z glasbenimi založbami ni prišel daleč. Maja letos smo le dočakali Google Music beta (GM), ki pa je na voljo le na povabilo, in še to le na ozemlju ZDA. Kljub temu smo z novim Gmail računom za storitev zaprosili tudi sami (music.google.com/about).

Čez slab mesec se je v e-nabiralniku znašlo vabilo za rabo storitve, a ga zaradi krajevne omejitve nismo mogli aktivirati prek navedene povezave. Na srečo nam je spletni posrednik zend2.com omogočil, da smo povezavo za aktivacijo navidez posredovali iz ZDA. Po uspešni aktivaciji z rabo GM ni bilo več težav, kar je tudi edino smiselno za storitev, ki svoje storitve ponuja vsepovsod. GM nam je ob aktivaciji celo podaril okrog 100 skladb različnih žanrov.

Prikaz v spletnem brskalniku

Vsekakor se storitvi GM pozna, da je bila javnosti predstavljena v naglici in ne ponuja vsega, kar so si v Googlu želeli. Največja pomanjkljivost je nalaganje glasbe, ki jo lahko izvedemo zgolj prek posebnega programa za namizje - Music Manager (na voljo za Okna, Mac in Linux). Ta se lahko poveže z našo zbirko iTunes, privzeto mapo za glasbo ali poljubnimi mapami, ki jih izberemo na disku. Zatem bo samodejno naložil celotno vsebino map v strežnik v oblaku. Vplivamo lahko le na čas usklajevanja (npr. največ 1x na dan) in omejimo hitrost povezave, če nam usklajevanje preveč upočasni preostale dejavnosti v omrežju. Music Manager bo uspešno naložil glasbo v zapisih MP3, AAC, WMA in FLAC, kar je več od konkurence (Amazonov oblak za glasbo trenutno sprejme le prva dva zapisa), hkrati pa prepozna tudi slike v mapah, ki jih ponudi kot podobo naslovnic albumov. Trenutno je storitev še povsem brezplačna, ponuja pa nam prostor za shrambo 20.000 skladb. Odvisno od kakovosti in dolžine zapisov je to med 60 in 600 GB, kar je precej, vendar se bodo pogoji rabe v prihodnosti gotovo še spremenili.

Vse druge dejavnosti opravljamo na spletnem naslovu music.google.com oziroma ob pomoči odjemalca Glasba (Music), ki je na voljo za naprave Android (vsaj 2.2). Spletni vmesnik ponuja hiter pregled zadnje naložene glasbe in pregled po albumih, izvajalcih, skladbah in žanrih. Samodejno izdela tri sezname - dobro ocenjene skladbe, zadnje dodane in brezplačne (darilo ob aktivaciji), drugače pa se GM ponaša z zmožnostjo Instant Mix. Ta nam na podlagi poljubne izbrane skladbe izdela seznam predvajanja sorodnih skladb. Pri tem seveda uporablja le glasbo, ki je v naši zbirki, zato storitev ni primerljiva, denimo, s Pandoro, vendar ponuja zanimivo možnost raziskovanja naše zbirke. Poleg tega lahko ročno sestavljamo tudi lastne sezname. V spletu lahko zbirko tudi preiskujemo in urejamo metapodatke. Predvajalnik je osnoven, vendar povsem dovolj za poslušanje na računalniku. Izbrani seznam lahko predvaja zaporedno, v zanki ali pomešano. Možna je tudi aktivacija povezave za nakup več glasbe, a nas pelje v trgovino Amazon ali podobnega ponudnika, in še to večinoma v oddelek, ki prodaja fizične nosilce. Google se očitno ni mogel dogovoriti za pogoje, pod katerimi bi glasbo prodajal tudi sam.

Ključni element celotne storitve je še mobilni odjemalec, program za sistem Android. Tega sicer lahko namestimo na vse sodobne sisteme (Android 2.2), možnost pretočnega predvajanja pa lahko aktiviramo le za račune, ki so aktivirali storitev GM. Z nastavitvami lahko določamo, da se glasba v oblaku na seznamih ponudi le, če je na voljo ustrezna povezava, kjer lahko določimo, ali bomo za ta namen uporabljali tudi mobilni internet ali zgolj dostopne točke WiFi. Kadar je glasba iz oblaka na voljo, lahko določene sklade ali albume tudi "pripnemo" in tako prenesemo v pomnilnik naprave, da bo glasba na voljo tudi brez povezave. Žal progam ne zna naložiti nove glasbe v oblak (različice, ki so neuradno pricurljale pred objavo storitve, so to že omogočale).

GM je za uporabnike Androida zanimiva obljuba, a je trenutno preveč omejena, tako geografsko kot po zmožnostih. Če nam uspe dobiti povabilo, je sicer nadvse priročna, saj brezplačno ponuja zelo dobro rešitev za pretočno predvajanje vsepovsod, kaj pa se bo iz vsega skupaj izcimilo, žal še ne moremo vedeti. Na srečo bo ponudnikov podobnih storitev samo še več, tako da bomo tudi brez GM lahko kmalu našli lastno rešitev, ena je na primer mSpot (mspot.com).

Google Music beta

Kaj: Spletna storitev za shranjevanje in pretočno predvajanje glasbe.

OS: spletna storitev; nalaganje za Okna, Mac in Linux; odjemalec za Android 2.2.

Splet: music.google.com.

Za: Zaenkrat brezplačno, številni podprti formati.

Proti: Uradno le v ZDA, nalaganje le skozi Music Manager.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji