Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor April 2011 | Teme: android

Googlov drugi Nexus

Naprav z Googlovim sistemom Android je vsak dan več in med njimi sploh ni lahko izbrati. A tu in tam nas Google razveseli še s posebnim pametnim mobilnikom, izdelanim prav po njihovem okusu in z najnovejšo sistemsko programsko opremo.

Prvemu takemu telefonu, Nexusu One, ki ga je izdelal HTC, se je decembra lani pridružil Nexus S, tokrat iz Samsunga, ki je - čeprav zelo podoben modelom iz družine Galaxy S - čisto samosvoja naprava. Zdaj je na voljo tudi pri naši operaterjih.

Sistem Android uživa veliko podporo izdelovalcev strojne opreme. Nenazadnje je kakovosten sistem, ki se hitro izpopolnjuje, na voljo pa je brez posebnih omejitev. A njegov glavni sponzor, podjetje Google, želi razvoj še pospešiti. Zato nas tu in tam presenetijo z napravo, pri kateri sodelujejo tudi pri načrtovanju strojne opreme, predvsem v želji, da bi dvignili standard naprav in uporabnikom predstavili novosti programske opreme. Včasih gre za trud več sodelujočih, npr. izvirni Motorolin Droid, kjer je Google sodeloval tako z izdelovalcem strojne opreme kot z operaterjem, drugič pa Google zastavi kar lastno ime. Tako so januarja 2010 predstavili Nexus One (N1), ki ga je sicer izdelal tajvanski HTC, vendar po specifikacijah Googla. Zamisel N1 je bila malo preveč radikalna za svet, kjer še vedno kraljujejo operaterji. Google je namreč želel prodajati odklenjeno napravo kar sam, to pa se je izkazalo za tržno neuspešno in je povzročilo obilo preglavic zaradi slabe podpore uporabnikom. Čeprav je Googlov šef tiste dni izjavil, da "Nexusa dve ne bo", je že decembra istega leta prvič pokazal polnopravnega naslednika N1, Nexus S.

Nexus S je nastal v sodelovanju s Samsungom in temelji na njihovi zelo uspešni seriji telefonov Galaxy S, od tod tudi ime Googlove naprave (in izgovor za šefa, saj se ne imenuje "Nexus dve"). Google je ohranil nadzor nad specifikacijo strojne in programske opreme, pri prodaji pa se je vrnil k uveljavljenemu modelu in telefon ponuja v partnerstvu z operaterji po vsem svetu, ki se jim te dni pridružujejo tudi slovenski. Nexus S je predvsem demonstracija zmožnosti sveže različice sistema Android za pametne telefone, ki je trenutno označena s številko 2.3, ljubkovalno "Gingerbread". Še novejši "Honeycomb" (3.0) je trenutno le za tablične računalnike. Mimogrede, s "hekerskimi posegi", o katerih smo pisali tudi v Monitorju, si lahko z Gingerbreadom opremite tudi starejše telefone z Androidom.

Vse o Google Nexusu S si preberite v Monitorju

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji