Objavljeno: 25.2.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2020

Glasbena očala

Pred kratkim smo pri Monitorju naredili manjši preizkus brezžičnih slušalk, a proizvajalci ponujajo tudi alternativne ideje – denimo bluetooth očala z zvočniki.

Očala so preprostega, a prikupnega videza, svojo elektronsko poslanstvo dobro skrivajo.

Bose je sicer zelo znano podjetje na področju zvoka, njihova očala Frames pa združujejo klasična sončna očala s povezavo bluetooth in majhne zvočnike, usmerjene v uporabnikova ušesa. Gre za zanimivo idejo, ki pa ima tudi svoje omejitve.

Preizkusili smo model, imenovan Alto, ki na videz spominja na legendarna očala Wayfarers znamke Ray-Ban. Gre torej za preprosto, plastično ohišje z razmeroma velikimi, rahlo zatemnjenimi lečami. Velja omeniti, da lahko leče tudi zamenjamo, podjetje pa v bodoče obljublja tudi možnost korekcijskih leč, a tega v tem trenutku še ni na voljo.

Omenjeni model je na voljo v dveh velikostih, ponujajo pa tudi nekoliko manjši model Rondo z bolj zaobljenim, okroglim (retro) videzom. V vseh primerih je okvir preproste črne barve, očala pa so presenetljivo lahka in udobna. Pri tem velja poudariti, da je udobje močno odvisno od oblike obraza, saj očala tehtajo 45 gramov. Ohišje je odporno na vremenske vplive po standardu IPX2, kar pomeni, da bodo zdržala kakšno rahlo kapljico, ne pa resnejšega naliva.

Ročke se od prednjega dela občutno odebelijo, saj je tu je spravljena vsa elektronika. Všeč nam je, da so očala izredno nevpadljiva – med preizkusom nihče ni opazil, da bi šlo za kaj drugega kot navadna sončna očala.

Preizkusili smo model, imenovan Alto, ki na videz spominja na legendarna očala Wayfarers znamke Ray-Ban.

Na strani je le ena majhna, zlata tipka, s katero aktiviramo povezavo med očali in telefonom. Vzpostavitev povezave je bila hitra in enostavna. Bose sicer ponuja aplikacijo za prvi priklop in seznanitev z očali, a ta ni potrebna, saj se obnašajo kot klasične bluetooth slušalke.

Očala imajo na straneh majhne zvočnike, usmerjene v uporabnikova ušesa. Proizvajalec trdi, da gre 99 odstotkov zvoka v ušesa, le odstotek pa se razprši v okolico. Načelno lahko to potrdimo, saj je treba nastaviti res visoko raven glasnosti, da mimoidoči opazijo kaj nenavadnega.

Kakovost zvoka je solidna, tako za glasbo kot za govor (podkaste), se pa pozna, da gre za zvočnike (in ne slušalke, ki bi bile v ušesu), saj je poslušanje govora v hrupnih okoljih skoraj nemogoče. Med sprehodom po mestu smo komajda poslušali omenjene podkaste – kapa je pri tem nekoliko pomagala, a vseeno se očala bistveno bolje obnesejo v manj hrupnih okoljih.

Bose obljublja tri ure in pol vzdržljivosti akumulatorja, mi bi temu prišteli še kake pol ure. To je še kar solidno, sploh ker gre za iskanje ravnovesja med velikostjo in težo ohišja ter vzdržljivostjo akumulatorja. Želeli pa si, da bi bil priložen etui kaj več kot le to – škoda, da nima integrirane baterije, prek katere bi se lahko očala vsaj malo napolnila, kot je to pri Applovih (in tudi drugih) brezžičnih slušalkah. Ob očalih sicer dobimo namenski napajalnik.

Očala se dobro obnesejo. Glavna omejitev je predvsem delovanje v hrupnih okoljih, dodatna pa cena naprave – pri nas namreč veljajo 229 evrov. Razumemo, da gre za nišni izdelek, a vseeno se nam to glede na ponujeno zdi malce preveč.

Bose Frames

očala z bluetooth zvočniki

Prodaja: www.lorexcenter.si

Cena: 229 EUR

Za: Zanimiva ideja, prikupen videz, enostavna raba, majhna teža.

Proti: Nima ohišja z baterijo, slabše poslušanje v hrupnih okoljih, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji