Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2014

Glasba in filmi

Slovenci lahko po novem nakupujemo oziroma uživamo v vsebinah dveh največjih fonotek in videotek na svetu. Google Music in Movies nam ponujata obilje glasbe in filmov po ugodni ceni. Na videz nora ponudba ima žal tudi slabosti.

Google Music ponuja tudi priljubljeno slovensko glasbo.

Google Music ponuja tudi priljubljeno slovensko glasbo.

Našo deželo pod Alpami tujci nadvse radi spregledajo. Neopaznost je najbolj pereča v očeh tehnoloških velikanov, zato smo toliko bolj veseli, ko nas glavni igralci počastijo s kakšnim svojim izdelkom. Google nam je pred kratkim namenil storitvi Music in Movies. Obe sta na voljo prek spleta, z mobilnimi telefoni, na zunanje naprave pa vsebino z njiju najlaže pretočimo s povezavo Bluetooth ali ob pomoči predvajalnika Chromecast.

Kakovost zvočnih posnetkov na policah tržnice Google Music All Access (kot se uradno imenuje) je odlična in bo zadostila ušesom najzahtevnejšega avdiofila. Kljub temu moramo vedeti, da gre pri Googlovi glasbi za stisnjen, spletnemu prenosu namenjen format, ki se ne more enačiti s potratnejšimi oblikami zvočnega zapisa, zato bo na ustrezni opremi razlika med CDjem ali digitalnim formatom FLAC ter Googlovimi MP3ji slišna. Količina glasbe je enormna, v zbirki nas čaka več milijonov skladb, med katerimi ne manjkajo tako klasiki kot najnovejše uspešnice. Se pa najde glasba, ki je v tem servisu »za 5 evrov« ni, lahko jo pa kupimo posebej, po albumih, ali po posameznih pesmih. Cena posameznih pesmi je ponavadi nekaj manj kot evro).

Glasba je razvrščena po zvrsti, priljubljenosti, datumu izdaje in priporočilu strokovnjakov in bo z vsakim poslušanjem predlogov bliže uporabnikovemu okusu. Na podlagi lastnega izbora in ustvarjenih seznamov se samodejno ustvari radijska postaja, ki je namenjena samo nam in vrti zgolj glasbo za naša ušesa. Vse dobrote so nam na voljo za pet evrov na mesec, pri čemer je prvi mesec rabe brezplačen.

Ponudba filmov v videoteki Google Movies sovpada s ponudbo na sivem (beri: piratskem) trgu.

Ponudba filmov v videoteki Google Movies sovpada s ponudbo na sivem (beri: piratskem) trgu.

Google Movies naročnine na žalost ne pozna. Filme si lahko izposodimo ali kupimo. V prvem primeru si jih moramo ogledati v mesecu dni, v drugem pa smo prepuščeni sami sebi in imamo film v digitalni obliki v lasti. Izbor je spodoben in delno sovpada s piratsko ponudbo na sivem trgu. Najnovejših filmov, ki jih še vrtijo v kinu, seveda ni. Izposojanje posameznih naslovov je od treh evrov naprej, nakup tudi do štirinajst bruseljčanov. Risanke niso sinhronizirane, imajo pa nekateri filmi slovenske podnapise. Pogrešamo TV serije in nadaljevanke. In da, tudi tukaj priporočamo napravico Chromecast, s katero bomo lahko filme gledali na televizorju. Brez nje pa le na računalniku, tablici ali telefonu.

Google Music All Access in Movies

Spletna fonoteka in videoteka.

Prodaja: Google.

Cena: Glasba 5 EUR na mesec, posamezni filmi od 3 EUR naprej.

✓    Dobra kakovost zvočnih posnetkov, slovenski podnapisi pri nekaterih filmih.

✗    Pri Google Movies ni nadaljevank, serij in sinhronizacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji