Objavljeno: 28.2.2006 10:21 | Avtor: Matej Lekše | Monitor Februar 2006

GFI MailArchiver 3

Elektronska pošta je postala vsakdanji način komuniciranja, s tem pa so se, vsaj v podjetjih in organizacijah, začele težave z arhiviranjem prejete in poslane pošte. GFIjev program MailArchiver je ena izmed rešitev za Microsoftov poštni strežnik Exchange, ki se zadeve loti malo drugače kot klasični programi za arhiviranje. Za svoje delo uporablja dnevniško (Journal) storitev, ki je vgrajena v strežnik Exchange in zaradi tega ne posega v samo Exchangeovo zbirko. Vso pošto shranjuje v svojo zbirko v strežniku MS SQL, ki jo je laže arhivirati in restavrirati, saj za to ne potrebujemo posebnih programov za arhiviranje Exchangea. MailArchiver zna delati tudi z Accessovo zbirko, vendar jo izdelovalec, razen za preizkušanje, odsvetuje.

Nastavitev arhiviranja.

Pošto lahko arhiviramo neposredno iz strežnika Exchange, pa tudi iz vseh strežnikov, ki podpirajo aktivni imenik in IMAP. Prav tako lahko pošto iz več strežnikov arhiviramo na enem mestu. MailArchiver lahko namestimo v strežnik Exchange ali pa v ločeni namenski strežnik za arhiviranje, kar je smiselno pri veliki obremenitvi poštnega strežnika ali pri arhiviranju pošte iz več strežnikov.

Vse nastavitve opravljamo prek brskalnika. Arhiviranje lahko ločeno vključimo/izključimo za prejeto, poslano ali interno pošto. Nastavljamo lahko izjeme, za katere se pošta ne arhivira, oz. za katere se pošta arhivira, kar je v določenem primeru uporabneje. Za lažji nadzor nad arhivi izberemo možnost DB Management, kjer upravljamo zbirke. Programu lahko nastavimo, da deluje z več zbirkami, s tem da je trenutno samo ena dejavna, druge pa so na voljo za pregledovanje. Da si arhiv uredimo in poenostavimo upravljanje, lahko nastavimo, da se samodejno, npr. vsake tri mesece, arhiviranje prestavi v novo zbirko, stara pa postane na voljo za pregledovanje. S tem lahko nadzorujemo velikost zbirke in tudi to, za koliko časa nazaj je pošta dostopna uporabnikom za pregledovanje.

Nadzor dostopa.

Pregledovanje pošte je, prav tako kot nastavljanje programa, omogočeno prek brskalnika. Privzeto lahko vsak uporabnik pregleduje in išče po svoji pošti. Nastaviti pa je mogoče tudi uporabnika ali skupino, ki ima dostop do vse pošte, in uporabnike, ki imajo dostop do pošte določenih skupin. Tako lahko dokaj natančno razdelimo ustrezne pravice uporabnikom, da ne pride do nepooblaščenega dostopa do zaupnih podatkov.

Iskanje po prejeti pošti je zelo zmogljivo. Pošto lahko iščemo po praktično vseh parametrih (pošiljatelj, prejemnik, datum in ura pošiljanja, po priponkah, temi in samem telesu pošte), z vsemi možnimi kombinacijami in logičnimi operatorji med posameznimi pogoji.

Arhivira se vsa pošta, ki pride v strežnik, v skladu z nastavitvami in je v samem vmesniku za pregledovanje pošte ni mogoče brisati. Pred uvedbo arhiviranja je zato zelo zaželeno, da se v podjetju sprejme določena politika za delo z elektronsko pošto, saj večinoma največ prometa naredi pošta, ki "s službo" nima nobene zveze. Ta pošta ponavadi zaseda tudi največ prostora, saj je k sporočilom največkrat pripeta filmska ali pa vsaj bitna datoteka...

GFI MailArchiver 3

Kaj: Program za arhiviranje elektronske pošte.

Zahteve: Windows 2000 SP1 ali 2003 server, IIS, MS SQL server 2000 SP3.

Izdeluje: GFI Software Ltd., www.gfi.com.

Prodaja: Org. TeND, www.tend.org in S&T Hermes Plus, http://www.snt.si.

Cena: 115.200 tolarjev za 25 uporabnikov, 187.200 tolarjev za 60 uporabnikov. Za več kot 600 uporabnikov so licence po uporabniku.

Za: Zanimiva rešitev arhiviranja pošte.

Proti: Nekaj težav pri namestitvi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji