Gasimo, da ne bo prepozno

Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Vlado Robar | Kategorija: Veliki test | Revija: Avgust 2010 | Teme: preizkus, požarni zid, backup

V gradbeništvu je požarni zid stena iz negorljive snovi, ki predeljuje dva prostora. Ta stena preprečuje, da bi se ogenj širil iz enega prostora v drugega. V računalništvu je vloga požarnega zidu seveda drugačna - sprva je požarni zid preprečeval vdor iz spleta v naš računalnik, pozneje so napredni požarni zidovi omogočili tudi nadzor nad povezavami navzven. Dejstvo pa je, da sta oba požarna zidova nujna, če ne želimo, da nas prej ali slej ugonobi - požar.

Številni domači uporabniki danes pred računalnikom več časa prebijejo v spletu (ob brskanju, prebiranju elektronske pošte in sprotnem sporočanju, da o priljubljenih spletnih pogruntavščinah, kot sta Facebook in Twitter, ne govorimo), kot pa uporabljajo programe, ki spletne povezave ne potrebujejo. Znaten delež nas je že nekaj let v splet priključen nepretrgano, 24 ur na dan. Nekateri uporabniki računalnika ne ugasnejo niti takrat, ko ga ne potrebujejo. Resnici na ljubo je veliko takih, ki so v splet nepretrgano povezani zaradi pretakanja (legalnih ali ilegalnih) datotek iz omrežij "vsak z vsakim". Dobršen delež teh datotek sestavljajo videoposnetki (filmi), katerih dolžina nemalokrat presega nekaj gigabajtov (visoka ločljivost!). Za pretok tolikšne količine podatkov potrebujemo v najboljšem primeru nekaj ur, pogosteje pa nekaj dni. Hitrost pretakanja je odvisna od zmogljivosti (pasovne širine) naše spletne pipice, števila uporabnikov, ki določeno datoteko delijo z nami, in seveda od pretočnosti njihove spletne povezave.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki