G1 - telefonska prihodnost?

Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Gorazd Kos, www.projekt9.si | Kategorija: Preizkusi | Revija: Februar 2009 | Teme: android

Vse, česar se Google dotakne, se pozlati. Najnovejši poskus v tej smeri je platforma Android, programska oprema ali, če hočete, operacijski sistem za pametne telefone, s katerim naj bi spletni gigant spodmaknil stolček telefonskim gigantom, kot so Nokia, RIM in Microsoft. Prvi rezultat je pametni telefon G1, ki pri nas sicer ni naprodaj, vendar nam ga je uspelo pridobiti iz Velike Britanije.

Google je začel razvijati G1 že novembra 2007, ko je skupaj s 33 vodilnimi podjetji za informacijsko tehnologijo ustanovil OHA (Open Handset Aliance), prodaja pa je stekla septembra 2008. OHA skrbi za razvoj operacijskega sistema Android, ki je odprtokodni projekt, vsi programi, ki tečejo na njem, pa morajo biti napisani v javi. Izdelava G1, kot prvega v prihajajoči seriji Android telefonov, je bila zaupana znanemu izdelovalcu pametnih (do zdaj "okenskih") telefonov - podjetju HTC. HTC se je uveljavil z razvojem pametnih telefonov, predvsem takih, ki imajo pod zaslonom tipkovnico. Točno takega je iskal Google - občutljivega za dotik s tipkovnico, ki bo dober, a kljub temu še vedno poceni.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki