Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2017

Fujitsu Lifebook U727

Prejšnji mesec smo preizkusili in opisali Fujitsujev dvojec prenosnikov Lifebook U747 in U757, odlična poslovna prenosnika, ki sta se ločila le po velikosti zaslona. Ob njiju pa je prišel še manjši brat, model Lifebook U727, ki se spet loči le po velikosti zaslona, s tem, da tokrat meri 12,5 palca. Fujitsu je sicer podjetje, ki je iz prodajaln s prenosniki že skoraj izginilo, merijo predvsem še na poslovne uporabnike in na večja podjetja.

Tako kot pri tistih dveh prenosnikih gre spet za oblikovno nekoliko zadržan računalnik, namenjen ljudem, ki veliko dela opravijo na poti. Odlično ohišje iz magnezijeve zlitine je odeto v črno in temno sivo in je res nevpadljivo – v temi se opazi predvsem osvetljeno tipkovnico. Tečaji so solidni in lepo držijo zaslon pri miru, debelina je sicer enaka kot pri večjih prenosnikih, torej se ne primerja z najtanjšimi modeli.

A ciljni uporabniki bodo z veseljem zamenjali nekaj milimetrov debeline za več vmesnikov. Tako sta na voljo dva vmesnika USB po standardu 3.0 in še en vmesnik USB-C. Za izvoz videa imamo na voljo DisplayPort, prek katerega lahko z adapterji hitro pridemo tudi do HDMIja, zanimiva je tudi vgradnja zdaj že res starega izhoda VGA. Ta bo koristen predvsem pri malo starejših projektorjih, pa tudi pri starih računalniških monitorjih. Zraven je tudi možnost priklopa na priklopne postaje. Za povezavo z omrežji je ob vgrajeni brezžični enoti na strani tudi klasični omrežni vmesnik – spet lep pokazatelj, komu je ta prenosnik namenjen. To velja tudi za režo SmartCard, namenjeno branju bančnih in drugih varnostnih kartic.

V primerjavi z drugimi pre­nosniki tega razreda, smo bili prije­tno presenečeni nad vmesniki.

Strojna oprema je spet enaka kot pri prej omenjenih večjih modelih. Glavno breme prevzame Intelov Core i5-7300U, gre za procesor z dvema jedroma in večnitno tehnologijo s frekvenco 2,6 GHz. Ponuja dobre zmogljivosti ob zmerni porabi energije. Pomnilnika je 8 GB, kar je za današnje razmere dober, a ne pretresljiv izbor. Za grafiko bo skrbela kar Intelova vgrajena kartica zadnje generacije, torej Intel Graphics 620. Pogon je seveda vrste SSD, konkretno z 256 GB prostora. Seveda tu ne bomo našli bralnika optičnih nosilcev, je pa bralnik kartic SD in bralnik prstnih odtisov.

Kot smo že omenili, meri zaslon 12,5 palca, ločljivost je pri tem sorazmerno visokih 1920 × 1080. Zaslon je dober, prepričali sta nas tako matirana prevleka kot matrika IPS. Zelo dobra je tudi tipkovnica, je pa seveda treba vzeti v obzir nekoliko manjše ohišje. Pri zvočnikih nismo opazili kake silne razlike v primerjavi z večjima bratoma, so zadovoljivejši kot kaj drugega.

Spet je cena enaka, kot je bila pri modelih U757 in U747, konkretno 1500 evrov. To se nam ne zdi ravno poceni, je pa res, da bo ciljajo na tiste, ki sta jim kakovost izdelave in dobra podpora pomembnejša od cene in morebitnega ultratankega ohišja. Fujitsu namreč ponuja dve leti standardne garancije in možnost podaljšanja na pet let.

Fujitsu Lifebook U727

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 192.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 177.

Trajanje delovanja: 4 ure 5 minut.

Mere: 30 × 21 × 1,9 cm., 1,1 kg.

Značilnosti: Intel i7-7300U 2,6 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 12,5-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1500 EUR.

Prodaja: www.alterna.si,

point.gorenje.si.

Za:; Zmogljivost, velikost in teža, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji