Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor Februar 2021

Franček in prijatelji

Tokratna zbirka preizkušenih programov za mnoge sodi v kategorijo tistih, za katere sploh niste vedeli, da jih potrebujete. Rešujejo izziv, ki ga imajo mnogi med nami, to je množica kanalov za komunikacijo, ki se v zadnjem času samo še širi.

Že leta se trudimo nadomestiti elektronsko pošto s bolj učinkovitim in uporabniku prijaznim, pa so mnogi poskusi postali le dodatni kanali za komunikacijo, elektronska pošta pa še vedno ostaja trdno zasidrana tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Med tisti storitvami, ki jih na veliko uporabljamo za službeno komunikacijo ali zasebne klepete, sta Slack in Teams, ob tem pa seveda številni zasebne klepetalne storitve, kot so WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Skype in mnogi drugi.

Izziv mnogih kanalov za komuniciranje, med katerimi se težko znajdemo, sploh ni nov. Odkar poznamo izmenjavo hitrih sporočil, so obstajale rešitve, ki so poskušale takšno komunikacijo poenotiti. Nekateri se bodo spomnili programa Pidgin, ki je univerzalni klepetalnik, morda ga celo še vedno uporabljajo. Mnogim bo znana tudi kratica XMPP ali protokol Jabber, ki predstavlja odprti protokol, s katerim bi lahko povezali različne klepetalnice, a ta nikoli ni zaživel do te mere, da bi bil vsesplošno uporaben in bi ga podprli največji ponudniki klepetalnih storitev.

Namesto združevanja klepetalnic na ravni komunikacijskih protokolov si lahko pomagamo nekoliko drugače, lahko bi rekli tudi bolj primitivno, a po drugi strani bolj sodobno – z združevanjem oken oziroma zavihkov, v katerih tečejo spletne različice komunikacijskih (in drugih) aplikacij, v enoten in namenski program za Windows ali macOS. Tri opisane rešitve temeljijo na spletnih tehnologijah, torej so v resnici le drugače uokvirjen spletni brskalnik z nekaj bonbončki, ki ga naredijo učinkovitejšega pri obvladovanju komunikacije in z njo povezanih opravil.

Shift

Najbolj prepoznaven in razširjen tovrstni program je Shift, ki se oglašuje kot rešitev za preklapljanje med spletnimi računi in aplikacijami. Ker mnogi enake ali sorodne rešitve uporabljamo v službene in zasebne namene, Shift omogoča, da vzpostavimo »delovne izmene«, kot namiguje ime programa, in med njimi enostavno preklapljamo.

V delovno okolje Shift se prijavimo z Googlovim računom, nato lahko začnemo dodajati komunikacijske in druge aplikacije. Googlov račun postane nosilec celotnega delovnega okolji, t. i. workplaces, in ko se odločimo preklopiti iz delovnega okolja v zasebno, torej končati »izmeno«, s tem preklopimo med celotnim naborom orodij, kamor smo prijavljeni.

Shift bo uporaben tudi, če vas ne zanima preklapljanje med različnimi nabori računov in ste ves čas prijavljeni v en nabor komunikacijskih ter sorodnih aplikacij. V tem primeru bo Shift poskrbel, da jih boste udobno uporabljali v skupnem oknu. Tak način uporabe omogoča tudi natančno nastavljanje, katere aplikacije in kdaj nas lahko obvestijo o novem sporočilu ali dogajanju, ki zahteva našo pozornost, kar je njegova ključna prednost pred uporabo klasičnega spletnega brskalnika, v katerem imamo v zavihkih odprte spletne vmesnike za WhatsApp, Telegram, Facebook in druge.

Shift je dovršen ter uglajen program in poleg tega, da deluje po pričakovanjih, preseneti z dobrotami, kot so Chrome vtičniki za spletne strani, izboljšave za Gmail ali vtičnik za LastPass. Seznam podprtih storitev in aplikacij je dolg in avtorji ga redno posodabljajo, delovanje pa hitro in gladko. Na voljo je tako za Windows kot tudi za MacOS in Linux.

Največja hiba Shifta je, da je sicer brezplačen, a s strogo omejitvijo treh storitev, ob katero se boste hitro zadeli, in hkrati z nadležnim nagovarjanjem k sklenitvi naročnine. Ob nekajtedenski uporabi lahko Shift le pohvalimo in ga priporočimo, marsikdo bi zanj bil pripravljen odšteti mesečno naročnino, a žal je ta zares visoka. Napredni uporabniki bodo zanjo morali plačati okrogli dolarski stotak na leto, kar se zdi enostavno preveč.

Franz

Kot namiguje že ime aplikacije, so avtorji Franza naši ponosni severni sosedje z Dunaja. Zmožnosti in tudi videz njihovega izdelka so zelo podobni tistim, ki jih ponuja Shift. Tudi Franz omogoča, da se vpišemo z računi Google, WhatsApp, Slack, Facebook Messenger, Telegram, Android Messages, LinkedIn in s številnimi drugimi. Storitve lahko uporabljamo v enotnem okolju ali pa jih združimo v različna delovna okolja in se na ta način sočasno prijavimo v enako storitev z več računi.

Franz izkušnjo še nekoliko nadgradi, saj v primeru, da se prijavimo še z računom Franz, omogoča storitev spremljanja nalog, ki jih lahko ustvarjamo iz sporočil v različnih storitvah.

Tudi Franz je na voljo za Okna, MacOS in Linux. Osnovna različica, ki omogoča prijavo v do tri storitve, je brezplačna, najzmogljivejša, ki omejitev števila sočasno uporabljanih storitev nima, pa je dražja. Z letnim predplačilom bo zanjo treba odšteti dobrih 70 evrov.

Ferdi

Če vam je koncept združevanja spletnih aplikacij v skupno aplikacijo sicer všeč, niste pa še prepričani, da boste na ta način toliko učinkovitejši, da bi bili zanjo pripravljeni odšteti precej visoko naročnino, preizkusite odprtokodno različico Franza, ki so jo njeni avtorji domiselno poimenovali Ferdi, gotovo po stricu ali bratu Franza Jožefa, obema je bilo ime Ferdinand.

Programa Ferdi in Franz sta si na las podobna, le da je Ferdi popolnoma brezplačen. To je mogoče zato, ker je Franz sicer plačljiva, a odprtokodna rešitev. Razvijalci so tako na podlagi Franza razvili odprtokodno različico, odstranili vse povezano s plačili in z naročninami, dodali kakšno svojo izboljšavo ali spremembo in ohranili večino izvornih zmožnosti, pustili so celo prijavo z računom v storitev upravljanja nalog, ki jih ponuja Franz.

Po nekaj tednih preizkusa lahko rečemo, da bo Ferdi za marsikoga povsem dovolj zmogljiv, čeprav se zdi, da razvijalcem nekoliko pojema sapa in aplikacijo razvijajo ter dopolnjujejo prepočasi. Ferdi bo koristen tudi zato, da boste lahko temeljito preizkusili, ali vam združevanje spletnih aplikacij sploh odgovarja, in se boste nato lažje odločili za enega izmed plačljivih in zmogljivejših programov.

Kaj bi lahko bilo bolje?

Med storitvami, ki bi jih želeli uporabljati na vgrajen način, boste zaman iskali Viber, Signal, Applova sporočila in še nekatere druge. Za to nikar ne krivite razvijalcev Shifta, Franza in Ferdija, saj bi ti gotovo z veseljem nadgradili svoje rešitve še z dodatnimi priljubljenimi spletnimi aplikacijami. Žal gre v teh primerih za zaprte sisteme, ki ne ponujajo spletnih vmesnikov – taka so jabolčna sporočila – ali pa ne dovoljujejo uporabe zunaj lastnih rešitev, kot to prepoveduje Signal.

Vse opisane aplikacije za svoje delovanje uporabljajo rešitev Electron, ki je namenjena razvoju namiznih aplikacij z uporabo spletnih tehnologij. Čeprav se je ta način razvoja aplikacij v zadnjih letih zelo razširil in uveljavil, uporabljajo ga že omenjeni Slack, Teams, Visual Studio Code in še mnoge priljubljeni programi, ima veliko hibo, precej agresivno namreč uporablja delovni pomnilnik računalnika. O vzrokih, zakaj je tako, in opravičilih, da to ni tako tragično, bi lahko pisali na dolgo in široko, a glavni vzrok je gotovo, da je srce pogona pogon brskalnika Chrome, za katerega zelo dobro vemo, da ni pri zasedanju delovnega pomnilnika prav nič varčen. A povprečen uporabnik na solidnem računalniku težav pri uporabi zaradi te tehnološke podrobnosti ne bi smel imeti.

Shift

delovno okolje za večjo produktivnost pri uporabi spletnih aplikacij

Izdeluje: www.tryshift.com

Cena: Brezplačno, napredni paket 100 USD na leto.

Za: Dodelana rešitev, veliko število storitev, dodatki.

Proti: Visoka cena.

  

Franz

aplikacija za enotno komuniciranje

Izdeluje: meetfranz.com

Cena: Brezplačno, Personal 4 EUR, Professional 8 EUR na mesec.

Za: Dodelana rešitev, veliko število storitev.

Proti: Visoka cena.

  

Ferdi

odprtokodna aplikacija za enotno komuniciranje

Izdeluje: getferdi.com

Cena: Brezplačno.

Za: Brezplačno ponuja praktično vse, kar omogoča Franz.

Proti: Počasne nadgradnje, ki zamujajo za plačljivim bratom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji