Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2014 | Teme: pametni telefon

Fotografsko-telefonski hibrid

Pred enim letom je Samsung predstavil napravo, ki je bila pol telefon, pol fotoaparat - Galaxy S4 Zoom. Takrat smo ocenili, da je nekoliko prevelika za telefon, kot fotoaparat pa ponuja premalo. Po letu dni smo dobili v roke naslednico.

Nova naprava se imenuje Galaxy K Zoom, drži se iste formule kot predhodnica. Na prvi pogled gre za povsem navaden androidni telefon z razmeroma velikim (4,8-palčnim) zaslonom, ki je značilni zmogljivi član družine Galaxy. Spet pa je zadnja stran tipično fotografska, z majhnim objektivom in bliskavico, ki deluje podobno kot na žepnih fotoaparatih.  

Novinka je občutno tanjša od lanskoletnega modela, a še vedno nenavadno debela, najdebelejša tam, kjer je objektiv (dobra dva centimetra), proti stranicam pa se stanjša. Kljub temu smo se na obliko po kakem dnevu kar privadili, zaradi velikega zaslona tako ali tako zahteva dve roki. Ohišje in kakovost izdelave sta dovolj kakovostna, všeč nam je bila tudi rahla tekstura na zadnji strani, zaradi katere je manj bojazni, da bi nam telefon (fotoaparat?) zdrsnil iz rok.

Bistvena prednost objektiva je v tem, da imamo na voljo pravi optični zum namesto digitalnega kot pri vseh drugih pametnih telefonih. Vdelali so kar desetkratni zum, ta pokriva goriščnice od zelo širokih 24 pa do dovolj ozkih 240 milimetrov. Pri tem so vgradili tudi optično stabilizacijo slike, ki sicer ni tako učinkovita, kot smo vajeni s fotoaparatov, a vendarle občutno pomaga pri daljših goriščnicah.

Spet lahko objektiv krmilimo le v Samsungovem vgrajenem programu za fotografiranje (ne pa tudi v kakem Instagramu oziroma v drugih programih za fotografiranje). Po eni strani je to seveda škoda, kljub temu pa lahko fotografijo zajamemo v privzetem programu in jo kasneje obdelamo kje drugje. Kakovost tipala je primerljiva z drugimi telefoni višjega ranga, naprava se torej najbolje obnese na dobri svetlobi, drugod pa ji hitro zmanjka sape in se na fotografijah začne kazati kar veliko šuma. Je pa bliskavica med bolj zmogljivimi, tipalo pa zmore kar dvajset milijonov pik.  

Samsungov Galaxy K Zoom je zanimiva naprava, a ima po našem mnenju nekoliko ozek potencialni trg. Za nekoga, ki s telefonom veliko fotografira in bi si pri tem želel večji zum, je to načeloma dobra (obenem tudi edina) izbira. Sami bi si raje omislili telefon in navaden fotoaparat, je pa res, da moramo potem prenašati s sabo dve napravi namesto ene.  

Galaxy K Zoom

Pametni telefon z vgrajenim 10-kratnim objektivom.

Cena: Redna cena 500 EUR, pri Telekomu od 14 EUR naprej (za 2 leti).

✓    Širok razpon objektiva, zmogljiv telefon.

✗    Cena, velikost in teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji