Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: foto

Fotografirajmo pod vodo

Kupili ste kompaktni fotoaparat in od takrat škljocate vse, kar leze in gre. Zakaj ne bi tega počeli tudi pod vodo, v morju? Podvodna ohišja so še vedno draga, vendar so fotografije, ki jih lahko posnamemo z njimi, vredne vsakega evra.

To, da lahko skorajda vsakemu digitalnemu fotoaparatu (no, vsaj tistim bolj znanih blagovnih znamk) dokupimo ohišje, s katerim lahko fotografiramo in snemamo tudi pod vodo, je verjetno prišlo na uho že skorajda vsakomur. Vendar je vsakomur prišlo na uho tudi to, da so taka ohišja draga, ponavadi je cena kar enaka ceni samega fotoaparata. Zakaj je tako, je logično. Za prav vsak model fotoaparata je treba narediti posebno ohišje, saj se morajo tipke na ohišju natanko prilegati tipkam na fotoaparatu. Taka raznovrstnost ponudbe zelo učinkovito zatre (v vsem cenejše) izdelovalce z Daljnega vzhoda, ki enostavno ne morejo računati na velike količine morebiti narejenih "kopij". Zato ohišja večinoma za velike denarje izdelujejo le sami izdelovalci fotoaparatov.

So pa tudi izjeme v obliki posebnih plastičnih "vrečk" s steklenim "objektivom", v katere lahko vstavimo bolj ali manj katerikoli fotoaparat (na Bolhi stanejo okrog 30 dolarjev), vendar jih je nemogoče primerjati s pravimi ohišji. Primerne so namreč le za plitvo priobalno potapljanje in fotografiranje, precej bolj so nerodne, saj je pod vodo skozi plastično vrečko težko videti zaslon LCD, hkrati pa je v spletu najti kar nekaj forumskih poročil o vrečkah, ki so začele puščati in to je dokončno uničilo fotoaparat ... Najbolj znani model takih vrečk je DICAPac.

Če želimo nekoliko privarčevati, se je morda bolje odpraviti čez Atlantik, vsaj virtualno. V časih, ko je ameriški dolar tako nesramno poceni, si je to privoščil tudi zgoraj podpisani. Ohišje za Canon A720IS, ki ga pri nas prodajajo po 250 evrov (sam fotoaparat pa dobite za okrog 200 evrov ...), sem v ameriški spletni trgovini kupil za 170 dolarjev, to je 110 evrov. No, s poštnino, carino in DDV je vse skupaj stalo približno 170 evrov. Resda sem se s tem odpovedal garanciji, vendar - na podvodno ohišje je garancijo tako ali tako zelo težko uveljavljati. Saj veste, če začne puščati, ste zagotovo krivi sami, ker ste ga slabo zaprli ali pa s priloženo silikonsko pasto slabo namazali tesnilo ...

Kakorkoli že, taka ohišja ponavadi zmorejo potapljanje do 40 metrov (znani so sicer primeri, ko so začela puščati tudi že manj globoko), to pa je zagotovo več, kot se boste sploh kdaj potopili na dih, pa tudi "pravo potapljanje" (vsaj amatersko) ima svoje meje, ki niso tako globoko. Delo z njimi je enostavno, vendar se moramo zavedati, da je pod vodo vse težje početi kot na kopnem. Za začetek bo med fotografiranjem težko gledati na zaslon LCD, razen za navpično fotografiranje dna. Za vodoravno fotografiranje morate pač navpično "stati", torej boste potrebovali pas z utežmi. Če se boste poskušali v podvodnem "filmanju", pa seveda ne bo šlo brez plavuti, saj sunkovitega plavanja brez plavuti ne bo uspelo umiriti prav nobenemu stabilizatorju.

Kakorkoli že, s podvodno (kompaktno) fotografijo je mogoče zelo hitro narediti prav simpatične posnetke in celo video posnetke. Kljub temu pa se je treba zavedati, da svetloba pod vodo hitro pojema, zato je smiselno fotografirati v plitvih vodah ali pa z vgrajeno bliskavico, vendar zelo od blizu. Iz istega razloga ni smiselno fotografirati poševno, s površine, ker bo izdelek enostavno le - moder.

Sicer pa - če vam je 40 metrov preveč in če tako ali tako ravno kupujete nov kompaktni fotoaparat, bi bilo morda smiselno razmisliti o katerem izmed za vodo odpornih žepnih Olympusov. Nekateri zmorejo potapljanje do 10 metrov in to bi vam morda zadostovalo. Res pa je, da niso poceni.

Primer podvodnega video posnetka si lahko ogledate na:

www.monitor.si/video/podvodno-ohisje

Podvodna ohišja za kompaktne fotoaparate

Koliko: Od 200 EUR naprej.

Za: Podvodni svet je lep in z nekaj izkušnjami ga je mogoče zelo dobro zajeti na fotografije in video posnetke.

Proti: Delo s podvodnim ohišjem je nekoliko bolj nerodno od dela s samim fotoaparatom. Še posebej pod vodo. Visoke cene.

Primer ohišja za Canonov žepni model Ixus 860IS

Najlepše fotografije naredimo skorajda na površini, kjer je še obilo sončne svetlobe.

Globoka modrina - fotografiranje v daljavo se izkaže kot neuporabno, saj svetloba hitro pojema.

Tudi kanjoni, ki so le kak meter pod gladino, so lahko videti kot pravi.

Ohišja ponavadi zmorejo potapljanje do 40 metrov in to je zagotovo več, kot se boste sploh kdaj potopili na dih, pa tudi "pravo potapljanje" (vsaj amatersko) ima svoje meje, ki niso tako globoko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji