Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2014

Finska navigacija

Samsung in finska Nokia sta družno nastopila z zemljevidi za lastnike naprav, ki jih poganja operacijski sistem Android. Priljubljena, brezplačna navigacija z drugih operacijskih sistemov tako končno vstopa v svet Googlovega Androida.

Prometne informacije so, kot vse druge dobrote v programu, na voljo brezplačno. Tudi v Sloveniji!

Prometne informacije so, kot vse druge dobrote v programu, na voljo brezplačno. Tudi v Sloveniji!

Navigacijski zaslon je preprost, informativen in natančen. Po želji si ga prilagodimo s podatki po lastni meri.

Navigacijski zaslon je preprost, informativen in natančen. Po želji si ga prilagodimo s podatki po lastni meri.

O sodelovanju med Samsungom in finsko Nokio se je začelo ugibati takoj po predstavitvi samostojne pametne ure Gear S. Rezultat tesne naveze je ponudba zemljevidov HERE, ki so jih po novem deležni vsi lastniki Samsungovih naprav Galaxy (v Samsungovi trgovini), neposredno s strani Here pa tudi drugi telefoni z Androidom.

Aplikacija nas najprej povabi, naj ustvarimo uporabniški račun. Brez njega sicer čisto spodobno deluje, a račun odklene dodatne zmožnosti, med katerimi sta najvidnejši prenos zemljevidov v napravo ter izdelava zbirk priljubljenih naslovov. Osrednji postojanki v aplikaciji HERE sta Maps in Drive. Slednja nas prestavi v bližnji, na cesto osredotočen pogled in povpraša po ciljni destinaciji. Iskanje nam je zelo všeč. Poleg nedavnih rezultatov nam aplikacija omogoča raziskovanje po zgledu Googlovih Zemljevidov, kjer naslov ali želeni kraj iščemo s poljubnim vnosom in ne z nenaravnim izbiranjem najprej države, kraja in nato hišne številke, kot je  predpisano v drugih navigacijskih izdelkih bolj znanega porekla. Z izbiro Customize izberemo podatke, ki jih bo aplikacija med usmerjanjem prikazovala. Med njimi najdemo dolžino poti, smer, predvideni čas prihoda in morebitne zamude ob konicah ali nepredvidenih dogodkih na poti. Podrobnejše nastavitve prikaže izbira gumba Settings, kjer določimo izkušnjo na podlagi želja po prikazu zemljevida (pokončno/ležeče), izogibanjih, smeri potovanja, znamenitosti in podobno. No, razvajeni uporabniki Google Navigation bodo med usmerjanjem pogrešali satelitski pogled, ki je sicer na voljo v pogledu Maps.

Navigacija ponuja tri načine usmerjanja, avtomobilsko, z uporabo javnih prevoznih sredstev in navodila za pešce. Slednjim je v pomoč 3D pogled, s katerim je orientacija v večjih mestih še dodatno olajšana. Zaslon, ki nas usmerja, je pregleden, všečen in vsebuje vse potrebne informacije, ne glede na izbrano orientacijo zaslona. Glasovno vodenje korak za korakom je odlično, a žal brez slovenščine. Aplikacija vsebuje ozaveščanje o hitrostnih omejitvah. Nastavimo jih po želji in glede na vrsto. V naseljenih območjih je smiselno strožje opozarjanje (npr. prekoračitev 5 km/h), na cestah, kjer je dovoljena višja hitrost, pa manj moteča izbira večje tolerance. Najdeno lokacijo poljubno posredujemo možnosti Collect ali Share. S prvo ustvarjamo lastne zbirke priljubljenih krajev, bodisi po osebnih preferencah bodisi po naravi iskanega kraja, z drugo pa najdene lokacije delimo z drugimi. Med podprtimi družabnimi omrežji in načini najdemo večino priljubljenih in Glympse, storitev za začasno deljenje trenutne lokacije. Poleg izbranega naslova nam iskanje bližnjih krajev olajša zajeten seznam interesnih točk.

Nokia HERE na Androidu je huda konkurenca vsem velikim igralcem na področju usmerjanja. Glavni razlog za pomočene hlače tekmecev je možnost shranjevanja zemljevidov za uporabo navigacije brez spletne povezave. Prenesemo karto vsega sveta, posamezne celine ali države. Prostora potrebujemo nemalo, zgolj Evropa pohrusta slabih 10 GB. Med preizkušanjem usmerjanja ob nedavnem obisku Londona, kjer se je Nokiin izdelek odlično izkazal, smo tako pogrešali prenos zgolj mest, saj nam je celotna Anglija odškrtnila skoraj 700 MB dragocenega prostora na telefonu. Videti je, da se Finci težave zavedajo, saj je pri večjih državah na voljo tudi posamezen odsek (npr. v primeru Velike Britanije Wales). Opozoriti moramo še, da so Nokiini zemljevidi HERE za zdaj še v različici beta.

HERE Maps

Androidni program za usmerjanje.

Kje: here.com/beta/android

Cena: Brezplačno.

✓    Cena, zemljevidi brez povezave, odlično usmerjanje s priboljški.

✗    Zaenkrat še beta različica, ni podpore slovenščini.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji