Objavljeno: 27.3.2006 23:08 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Marec 2006

Ferrari med Wi-Fi

Želja kupcev in zato tudi izdelovalcev je, da bi brezžična omrežja Wi-Fi dosegala hitrosti, enake tistim v ožičenih omrežjih. Zato smo bili v preteklosti priča številnim pohitritvenim tehnikam običajnih brezžičnih omrežij, a tako zaželena hitrost 100 Mb/s kljub temu ni bila dosežena. Netgear Rangemax 240 pa obljublja prav to - hitrosti blizu magične številke 100 Mb/s.

Namestitveni vmesnik kot Okenski program.

Preizkusili smo usmerjevalnik Rangemax 240 in ustrezno brezžično kartico za uporabo s prenosniki. Zasnovana sta na veznem naboru izdelovalca Airgo, ki je na trgu prvi predstavil tehnologijo uporabe več radijskih oddajnikov, imenovano True MIMO. Tokratni izdelki vsebujejo že tretji rod te tehnologije.

Usmerjevalnik je navzven tipičen predstavnik novega rodu. Ima tri antene, od katerih je ena tudi zamenljiva. Dobra je odločitev Netgeara, da so odstranili svetlečo (in nadvse motečo) kupolo na vrhu usmerjevalnika, ki jo zdaj nadomešča zgolj pokrovček sive barve. Namestitveni vmesnik ni doživel bistvenih sprememb, le odzivnost bi bila lahko malce boljša. Napredni uporabniki bodo vsekakor veseli možnosti preskoka namestitvenega čarovnika, ki je v prejšnjih različicah trmasto vztrajal pri svojem poslanstvu.

O brezžičnem vmesniku PC Card ni mogoče napisati veliko novega. Gre za povsem značilen izdelek, katerega del, ki štrli iz prenosnika, je zaradi uporabe treh anten na tiskovini kartice nekoliko odebeljen. Vsekakor pa se moramo spotakniti ob nadvse "navito" ceno, saj cena kartice presega marsikateri komplet kartice in usmerjevalnika! To je gotovo posledica napredne tehnologije, katere drag razvoj plačajo uporabniki, ki zahtevajo brezkompromisno hitrost.

Usmerjevalnik pozna več načinov delovanja. Najhitrejši je način 240 Mb/s, ki dosega visoko hitrost s kombinacijo dvojnega kanala (podobno kot SuperG) in visoke spektralne izkoriščenosti. Uporaba dvojnega kanala pa zahteva okolje, v katerem ni motenj drugih omrežij Wi-Fi. V laboratoriju smo zaradi številnih dostopnih točk v bližini, na katere nimamo vpliva, izmerili precej povprečne rezultate. In še to le v načinu 126 Mb/s (enojni kanal), ki je namenjen delovanju v "onesnaženem" okolju. V načinu 240 Mb/s je bilo delovanje nestabilno. Preizkusa smo se lotili na enak način kot ob velikem preizkusu brezžičnih usmerjevalnikov lani decembra in Rangemaxu tako izmerili domet. Na najbolj kritični točki (stopnišče poslovne stavbe) smo izmerili hitrost več kot 14 Mb/s. To je nadvse dober podatek in primerljiv z najboljšimi izdelki s takratnega preizkusa, je pa bila meritev ob sami dostopni točki zato precej slabša, kot jo obljublja Netgear. Ko smo preizkus ponovili v "čistejšem" okolju, smo vendarle dosegli hitrosti, ki so nadvse blizu tistim v ožičenem omrežju ethernet (izmerjenih 85 Mb/s v primerjavi z 90 Mb/s prek ožičenega omrežja).

Netgear Rangemax 240 je torej prvi izdelek na trgu, ki se dejansko približa hitrostim stomegabitnih ožičenih omrežij, zato je trenutno hitrostni prvak omrežij Wi-Fi. Razvoj pa se na tej točki seveda ni ustavil, saj izdelovalce že čaka nov izziv - gigabitna omrežja. Na brezžično konkurenco tej hitrosti pa bo treba počakati še nekaj časa.

Netgear WPNT834

Kaj: Brezžični usmerjevalnik s štirikratnim stikalom.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 58.680 tolarjev.

Za: Visoka hitrost prenosa, dober domet.

Proti: Nestabilnost prenosa v okolju z veliko motnjami, visoka cena.

Netgear WPNT511

Kaj: Brezžični vmesnik PC Card.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 38.280 tolarjev.

Za: Visoka hitrost prenosa, dober domet.

Proti: Zelo visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji