Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2017

Epson L1800

Epsonova serija brizgalnih tiskalnikov »L« je namenjena fotografom, grafikom in drugim profesionalnim uporabnikom, ki potrebujejo predvsem najvišjo kakovost izpisa. Tokrat preizkušeni model L1800 sodi v vrh te serije, poglavitna lastnost tega tiskalnika pa je tisk pri velikosti A3. Gre sicer za malenkost starejši model, a prodajne palete se pri tiskalnikih razmeroma počasi menjavajo.

Tiskalnik je razmeroma velik, predvsem je zelo širok. Po oblikovanju spominja na manjše Epsonove brizgalnike, gre pa za samostojni tiskalnik, ki nima možnosti optičnega branja in kopiranja. To je v zadnjih letih redkost, pravzaprav so v tem segmentu le še izredno poceni naprave (nekje do 60 evrov) ali dražje naprave, namenjene profesionalnim uporabnikom, h katerim sodi tudi ta.

Zadaj je razmeroma velik pladenj, postavljen pod kotom, nanj lahko naložimo do 100 listov A4. Zadaj se dvakrat iztegne, tako lahko drži tudi papir velikosti A3. To smo preizkusili tudi le z enim samim listom, konkretno s svetlečim foto papirjem, in tiskalnik ni imel težav, list je pred začetkom tiska celo nekoliko poravnal. Pri papirju A3 izdelovalec priporoča, naj zadaj naložimo do 40 listov, pri večini svetlečih (in praviloma debelejših ter težjih) vrst papirja pa okoli 20 listov. Spredaj je razmeroma velik odlagalni pladenj, ki se ob neuporabi lahko pospravi, na njem se lahko nabere do 50 listov.

Tiskalnik nima nobenega zaslona, spredaj so le štiri preproste tipke – poleg tipke za vklop še tri funkcijske. Enako skromen je zadaj, pri vmesnikih, na voljo je le klasični vmesnik USB. Nima niti nobene možnosti brezžičnega povezovanja. To je razumljivo, saj gre za tiskalnik, namenjen posameznim uporabnikom, torej je potreba po omrežnem povezovanju manjša (čeprav priznamo, da nas kljub temu ne bi motil vsaj žični omrežni vmesnik).

Na desni strani najdemo posodice za barvilo, ki so že nekaj let stalnica Epsonovih brizgalnih tiskalnikov. Ta model ima šest samostojnih posodic za šest različnih barv, uporablja pa barve v stekleničkah z oznakami T673, enako kot lani preizkušeni L850. Te stekleničke so razmeroma poceni, vsaka posamezna velja okoli 6 evrov, tako je tudi strošek izpisa zelo nizek, 0,2 centa pri črno-belem izpisu in 0,3 pri barvnem. Seveda gre tu za razmeroma majhno pokritost, pri tisku fotografij, sploh pri rabi svetlečega papirja in velikosti A3, se to zelo hitro poveča. Je pa koristno, da lahko ločeno napolnimo vsako posamezno barvo, ko je zmanjka. Pri posodicah je tudi majhen zatič, s katerim preprečimo pretok barve med transportom. Po dolgem premoru (več mesecev) se lahko zgodi, da se katera izmed barv v cevkah nekoliko osuši. Tiskalnik ima zato vgrajeno možnost prečiščenja vseh cevčic – za to sicer porabi kar nekaj barvila, a dejansko pomaga vzdrževati kakovost.

Tiskalnik ni med hitrejšimi, prej nasprotno. Hitrost pri tisku besedila je po naših preizkusih približno 10 strani na minuto. Tisk fotografije klasične velikosti 15 × 10 cm na svetleči papir traja okoli štirideset sekund. Preizkusili smo tudi tisk fotografije največje velikosti, torej A3, in pri uporabi kakovostnega, svetlečega papirja. Pri tem smo nastavili najvišjo možno kakovost izpisa in izkoristili tudi možnost tiska vse do roba. Trajalo je približno deset minut, to niti ni tako slab rezultat. Je pa seveda kakovost izpisa res odlična. Tiskalnik ponuja tudi dodatne prilagoditve, kar zadeva barvne odtenke in odstopanja.

Ker gre za napravo z ozko nišo potencialnih uporabnikov, je tudi cena razmeroma visoka – dobrih šesto evrov. Res pa dobimo za to tiskalnik z zelo kakovostnim, cenovno ugodnim izpisom tudi pri večjih dimenzijah.

Epson L1800

Kaj: Brizgalnik piezo.

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 10.

Opremljenost in enostavnost: 7.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 607 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 0,3 centa.

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Cena izpisa, kakovost izpisa.

Proti: Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji