Objavljeno: 21.12.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2022

Enostavna varnost

Ko pri Monitorju pišemo o varnosti, je običajno mišljena računalniška varnost. Tokrat pa smo v roke dobili pametni varnostni sistem, ki je namenjen varovanju in nadzorovanju naših domov.

Eufy je blagovna znamka, ki je v lasti znanega podjetja Anker. Pod njo tržijo izdelke za pametni dom – poleg tokrat preizkušenih varnostnih kamer tudi pametne sesalnike in podobne naprave. Na preizkus smo dobili soliden nabor izdelkov, namenjenih varovanju doma. Najpomembnejši je komplet petih naprav, imenovan enostavno Security Kit, ki je pomemben zaradi centralne nadzorne enote. Velja poudariti, da si lahko posamezne dele omislimo tudi samostojno, torej lahko poljubno kombiniramo nadzorno enoto z različnimi tipali.

V nekaj tednih je sistem le enkrat »ujel« mačka in ga torej zamenjal za človeka. Nočni način sicer deluje zelo dobro.

V omenjenem setu poleg centralne enote dobimo tudi tipalo gibanja, dve tipali za vrata ali okna (ki prepoznata, ali so vrata ali okna zaprta ali odprta) ter tipkovnico, s katero vklapljamo ali izklapljamo alarm. Ločeno smo na preizkus dobili še dve varnostni kameri ter brezžični domofon, ki ima prav tako vgrajeno kamero.

Pa začnimo!

Prva postavitev sistema je presenetljivo preprosta. Centralno enoto priključimo na napajanje in prek omrežnega kabla na usmerjevalnik. Kasneje jo lahko sicer premaknemo in se z usmerjevalnikom sporazumeva prek omrežja Wi-Fi. Škoda, da nima vgrajene baterije, saj sistem ob izpadu elektrike ne deluje. Ker hkrati tudi nima možnosti delovanja prek mobilnega omrežja, bo varovanje brez elektrike v resnici neobstoječe.

Centralna enota, imenovana Home Base, se poveže z Eufy aplikacijo za pametne telefone (tako Android kot iOS), prek katere upravljamo sistem, tudi na daljavo. Ima vgrajeno lastno shrambo slabih 15 GB za video posnetke, prenesene s kamer. Pri proizvajalcu poudarjajo, da se vsi posnetki hranijo lokalno v šifrirani obliki, torej se njihov oblak uporablja samo za komunikacijo s pametnim telefonom.

To je sicer dvorezni meč – po eni strani je lahko oblačna shramba varnostno vprašljiva, po drugi pa smo odvisni od domače spletne povezave. Če imamo torej doma izpad spletne povezave, nam aplikacija ne more predvajati starejših posnetkov, hranjenih na centralni enoti. Res pa je, da ne potrebujemo naročnine na oblačne storitve. Pohvalimo lahko dejstvo, da zna sistem delovati tudi v navezi s strežniki NAS, torej se lahko posnetki namesto v centralno enoto shranjujejo tudi v NAS prek protokola RTSP (Real-Time Streaming Protocol). Posnetki sicer ne zasedejo veliko prostora, sploh če imamo kamere nastavljene, da se sprožijo le ob gibanju, a še tu lahko omejimo čas snemanja.

Nastavimo lahko območje, kjer sistem prepoznava gibanje, ob tem lahko del kadra tudi izključimo (počrnimo).

Dodajanje drugih naprav je izredno enostavno. Novo naprave poiščemo v aplikaciji, na sami napravi pa nekaj sekund pridržimo tipko Sync. Naprave dodajamo vsako posebej, lahko jih tudi poljubno poimenujemo. Pri tipkovnici moramo takoj določiti tudi številčno varnostno kodo za dostop (od štiri do osem številk). V aplikaciji so nanizane vse povezane naprave, tam hitro vidimo njihovo stanje (denimo novi posnetek na varnostni kameri, odprtost vrat ali oken itd.), prek aplikacije so na voljo tudi vse nastavitve posameznih naprav.

Osrednja enota omogoča nastavitev zvočnega ali tihega alarma. Pri zadnjem gre za opozorilo prek aplikacije, pri zvočnem pa lahko nastavljamo tudi glasnost. Alarm lahko vključimo in izključimo prek aplikacije ali omenjene številčnice.

Vse naprave vključujejo tudi montažne nosilce, ki jih pritrdimo na steno, le tipala za odprtost vrat oziroma oken imajo nameščen dvostranski lepilni trak. Ostale namestimo z nosilcem z vijaki. Tipkovnico in tipalo gibanja lahko pritrdimo tudi z lepilnim trakom, kameri pa sta za to pretežki. Pri tipalih za vrata in gibanje so baterije priložene, ostale naprave pa imajo vgrajene akumulatorje, napolnimo jih prek vmesnika microUSB.

Ključ je brezžičnost

Ena večjih prednosti sistema je povsem brezžično delovanje oddaljenih naprav (torej vseh razen bazne enote). Domofon bomo polnili okvirno vsakih 120 dni, številčnica in Security Cam 2C zdržita okoli pol leta, kamera Security Cam 2 eno leto, pri tipalih pa bomo baterije zamenjali po dveh letih. Pri vseh napravah vidimo stanje baterije v aplikaciji (v odstotkih).

Najzanimivejši sta varnostni kameri. Glavna razlika med njima je v vzdržljivosti vgrajene baterije, s tem pa tudi v ceni. Obe sta odporni na vremenske vplive po standardu IP67, torej ju brez težav namestimo zunaj in bosta zdržali vse vremenske vplive, torej tudi dež in sneženje. Obe sta razmeroma majhni in lahki, kar olajša namestitev, nimata pa nobenega posebnega varovala proti kraji. Pri obeh namreč pritrdimo nosilec, v katerega kamero enostavno privijačimo (model Cam 2 ima tudi možnost pritrditve na nosilec z močnim magnetom). Obe lahko po pritrditvi obračamo in usmerimo v želeno smer.

Sistem je preprost, tako za vzpostavitev kot upravljanje, in deluje zelo dobro.

Kameri ponudita dovolj dobro kakovost videa, najvišja ločljivost je FullHD, torej 1.920 × 1.080 pik. Obe imata vgrajeno tudi razmeroma močno luč za osvetlitev ponoči, ki se vklopi, ko zaznata gibanje. Če tako nastavimo, seveda. Bolj koristna je možnost nočnega vida (infrardeča osvetlitev), kjer sicer dobimo le črno-beli posnetek, a kamera nase ne opozori. Na voljo so razmeroma podrobne možnosti prepoznave gibanja. V kadru lahko nastavimo področje, ki ga želimo spremljati, nastavimo lahko občutljivost, vgrajena je pa tudi »pamet«, ki loči med človekom in drugim gibanjem.

Po naših izkušnjah vse skupaj deluje presenetljivo dobro – v približno desetih dneh, kolikor smo imeli kamero na terasi, jo je naš maček pomotoma sprožil le enkrat. Kameri ponujata tudi »območja zasebnosti«, kjer lahko del kadra enostavno blokiramo, recimo v primeru, da kamera pokrije tudi del sosedovega dvorišča. V aplikaciji lahko nastavimo način snemanja, na voljo je program za optimalno vzdržljivost baterije (zajame se posnetek do 20 sekund, zatem je prepoznava gibanja začasno onemogočena, da se ne bi iste osebe prevečkrat posnelo) ali za večjo varnost (posnetek do 60 sekund). Uredimo lahko tudi lastni program, kjer določimo čas posnetka in interval, po katerem se sproži novi posnetek.

Sistem je preprost, tako za vzpostavitev kot upravljanje, in deluje zelo dobro. Lažnega proženja kamer in ostalih tipal ni bilo, dogodki se vsi zaznajo brez zamikov. Vzdržljivost baterij je dovolj velika, da lahko na sistem praktično pozabimo, sistem pa je zelo dobra rešitev za objekt, kjer smo bolj redko, denimo kak vikend ali kaj podobnega. Pri tem pač potrebujemo dostop do spleta in napajanje vsaj za centralno enoto. Prvo je pri vikendih sicer včasih vprašljivo, pri nekaterih objektih (oddaljenih vrtnih lopah) pa zna biti oteženo tudi napajanje.

Druga omejitev sistema je uporaba lastnega brezžičnega omrežja na frekvenci 2,4 GHz. Omrežje drugim napravam sicer ni vidno, kar pomeni, da ga ne moremo razširiti s podaljševalniki, utegnejo pa se pojaviti težave pri dometu. Sistem smo preizkušali v stanovanju velikosti slabih 80 kvadratnih metrov in teh težav nismo imeli, pri nadzoru večje stanovanjske hiše pa bi se že lahko pojavile. Pred časom smo sicer zasledili, da naj bi podjetje pripravljalo tudi ojačevalnik signala, a teg zaenkrat ni. Paziti bomo pač morali na postavitev centralne enote oziroma njeno oddaljenost od tipal ali kamer. Seveda pa si lahko omislimo tudi dodatno centralno enoto, kar je povezano z dodatnimi stroški.

Eufy Security Kit

Domači varnostni set (centralna enota, tipkovnica, tipalo gibanja, 2 × tipalo za vrata/okna)

Prodaja: www.elkotex.si

Cena: 160 EUR

Za: Enostavna uporaba, lokalna shramba brez potrebe po oblaku, razširljivost.

Proti: Ne deluje pri izpadu spletne povezave ali elektrike.

  

Eufy Video Doorbell

Brezžični domofon z integrirano kamero

Prodaja: www.elkotex.si

Cena: 110 EUR (z vključeno nadzorno enoto)

Za: Enostavnost uporabe, kakovost videa.

Proti: Omejen domet.

  

Eufy Security Cam 2C

Brezžična varnostna kamera

Prodaja: www.elkotex.si

Cena: 120 EUR (brez nadzorne enote)

Za: Enostavnost uporabe, kakovost videa.

Proti: Omejen domet.

  

Eufy Security Cam 2

Brezžična varnostna kamera

Prodaja: www.elkotex.si

Cena: 180 EUR (brez nadzorne enote)

Za: Enostavnost uporabe, kakovost videa.

Proti: Omejen domet.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji