Objavljeno: 30.1.2006 21:49 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Februar 2006

Elektronsko bančništvo v Sloveniji

Vprašajte se, kaj najbolj sovražite. Verjetno se bo nekje zelo pri vrhu seznama znašlo čakanje v vrstah. Temu neproduktivnemu početju se skušamo kar najbolj izogibati. Področje, na katerem tako izogibanje še pred nekaj leti ni bilo mogoče, je bančništvo. Ob hitrem napredku interneta in tehnologij za varno poslovanje pa je večina bank popustila in vpeljala sisteme za poslovanje na daljavo. Plačevanje položnic se s tem sicer ni spremenilo v užitek, je pa postalo vsaj malce bolj znosno. Če spotoma ugotovite, da so vam predčasno nakazali znesek, ki naj bi prispel šele čez mesec dni, pa boste še toliko bolj zadovoljni. Tokrat smo si ogledali e-bančne aplikacije, namenjene občanom. Bančništvo za pravne osebe bomo obdelali ob kaki drugi priložnosti.

Varnost podatkov

Bančni podatki seveda niso nekaj, kar bi smelo biti dostopno vsakomur, še posebej pa to velja za njihovo spreminjanje. Zato je za varovanje elektronskega bančništva poskrbljeno na več ravneh. Varovani so podatki, ki se pretakajo med vašim računalnikom in bančnim strežnikom, tako da jim nihče ne more prisluškovati (za to poskrbi protokol https), varovan pa je tudi dostop. V elektronsko banko se lahko prijavite le, če poznate pravo kombinacijo tajnih podatkov.

V računalništvu za omejevanje dostopa navadno uporabljamo uporabniško ime in geslo, a za bančništvo to ni dovolj zanesljivo. Navadno to kombiniramo z nečim, kar ima uporabnik v lasti. To je lahko strojna oprema - majhna napravica, ki ob vsakem vklopu izpiše drugačno (enkratno) geslo - ali digitalni certifikat, nameščen v računalnik. Tudi te dodatne varnostne mehanizme moramo varovati. Certifikat je zaščiten z geslom, generator enkratnega gesla pa lahko uporabimo le, če poznamo številčno kodo (PIN).

V brskalniku imamo lahko nameščenih več certifikatov. Za več bank, pa tudi še za kaj drugega.

Kaj omogoča e-bančništvo

Večinoma potrebujemo elektronsko banko le za enostavno plačevanje položnic in pregledovanje prometa na tekočem računu. Zavedati pa se moramo, da so e-banke odprte podobno kakor prave banke - to, kar boste plačali zvečer ali ob koncu tedna, se bo izvedlo šele naslednji delovni dan. Večina bančnih aplikacij vas na to sicer opozori, a malce previdnosti kljub temu ne škodi.

Večino dela pri plačevanju si prihranimo z izdelavo predlog. Podatke o plačilih, ki jih izvajamo redno (vsak mesec), shranimo in jih prikličemo pred plačevanjem ter samo vpišemo pravilen sklic in znesek. Predloge omogočajo prav vsi e-bančni sistemi pri nas.

Koristno je tudi plačevanje na določen dan. Položnico, ki jo (na primer) želite plačati 15. v mesecu, lahko vnesete že več dni pred tem in ob vnosu označite, da želite plačilo izvesti šele petnajstega.

Večina bank omogoča internetne prenose med računi brez plačevanja provizije, na nekaterih pa lahko prenašate zneske tudi med računi z različnimi valutami (menjava deviz).

Druge zmogljivosti sistemov za e-bančništvo so manj pomembne, a kljub temu uporabne. Nekateri omogočajo pregled stanja na plačilnih in kreditnih karticah, vpogled v stanje kreditov, vezanih in varčevalnih vlog. Pogosta zmogljivost je tudi vzpostavitev vezave, malce bolj redko pa upravljanje trajnikov. Na voljo so tudi razna naročila, pri katerih pa gre bolj za to, da vam je prihranjeno tipkanje; naročilo bo pregledalo in izvedlo šele človeško bitje prvi naslednji delovni dan.

V nadaljevanju predstavljamo sisteme za elektronsko bančništvo desetih bank.

Vse preizkušene elektronske banke delujejo tudi s Firefoxom.

S preizkusom smo zajeli vse banke, ki nam jih je uspelo "pokriti" z našimi sodelavci kot uporabniki njihovih storitev. Seveda pa na našem trgu delujejo še nekatere druge.

Tabela ponudnikov

Razlog za menjavo banke?

Vidimo torej, da se e-bančna ponudba ne razlikuje kaj dosti od banke do banke. Seveda, nekateri sistemi ponujajo več, drugi manj, a le v manj uporabljanih lastnostih. Temeljne funkcije - plačevanje s predlogami in pregled prometa - imajo vsi urejeno vsaj zadovoljivo.

Če se odločate, da bi menjali banko, vam priporočamo, da upoštevate tudi sistem za elektronsko bančništvo, a naj vam to ne bo poglavitno merilo. Razmislite tudi o ceni uporabe takega sistema (podatki so zbrani v tabeli), o drugih ugodnostih, ki vam jih banke ponujajo, pa seveda tudi o bližini poslovalnic. Če ne drugega, boste pridno stali v vrsti prvič, ko boste skušali dobiti malo večji kredit.

Objavljen je le del celotnega besedila članka. Celotni članek z vsemi podatki lahko preberete v tiskani izdaji Monitorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji