Objavljeno: 24.6.2008 13:24 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Junij 2008

Električno stikalo z nekaj inteligence

Večino sistemskih opravil, kot je redno vzdrževanje strežniške infrastrukture in druge opreme v strežniških sobah, je mogoče ob današnji tehnologiji, ki nam je na voljo, opraviti iz udobnega sedeža na drugem koncu sveta. Po novem lahko nadzorujemo tudi električne razdelilce. Če imamo prave ...

Kaj kmalu se lahko znajdemo v situaciji, ko se je strežnik, omrežno stikalo ali kaj podobnega iz nam neznanih razlogov nehalo odzivati. Dostop na daljavo torej ne pomaga, treba se je odpeljati na lokacijo naprave ali pa vsaj nekoga prositi, da gre tja, ter ročno opraviti "reset".

Imamo pa seveda tudi (resda ne najbolj poceni) alternativno rešitev, ki nam lahko prihrani precej časa in denarja. Rešitev prihaja iz francoskega podjetja Neol in so jo poimenovali ePowerSwitch. Mimogrede, izdelek seveda ni brez konkurence.

Čisto po domače in poenostavljeno povedano, gre za malce bolj napredno električno stikalo oz. razdelilec. No, zelo poenostavljeno, saj je bistvo izdelkov v seriji ePowerSwitcha v tem, da jih je mogoče nadzorovati prek intraneta, interneta ali lokalno prek vrat RS232. In to vsako vtičnico posebej, jo po potrebi izklopiti, vklopiti ali resetirati.

Preizkusili smo model M8 Master. Že samo ime nakazuje, da je mogoče nanj priključiti do osem porabnikov električne energije. Dobrodošla pa je tudi možnost gradnje sklada (stack) petih naprav, v katerem M8 Master prevzame vlogo gospodarja, drugi (nekoliko cenejši modeli Slave) pa so mu podrejeni. Skupaj tako v enem skladu nanizamo 40 vtičnic, pridobimo pa tudi upravljanje z enega samega IP naslova. Tak sklad bo prenesel obremenitve do 100 A. Enota zavzame samo 1U višino v strežniški omari.

Zaradi svoje cene (780 EUR) bo ePowerSwitch svoje mesto našel predvsem v strežniških sobanah - oziroma strežniških omarah, saj je primeren za vgradnjo v omare -, kjer je tudi največja potreba po takih od daleč upravljanih električnih stikalih.

V nastavitvenem programu ne najdemo vseh nastavitev. Za popoln nadzor nad nastavitvami bo treba uporabiti vmesnik RS232.

Namestitev ePowerSwitcha je preprosta. Preskrbimo dva dovoda električne energije, kajti en dovod oskrbuje s tokom štiri izhode. Nato je treba nastaviti naslov IP. To opravimo s priloženo programsko opremo ali pa prek priključka RS232. Z istim programom poskrbimo še za napise, ki se v spletnem vmesniku prikazujejo ob posamezni vtičnici, določimo parametre varnosti, pri čemer lahko onemogočimo ali omogočimo dostop do spletnega vmesnika določenemu IP naslovu ali kar celotnemu mrežnemu segmentu. Pri določanju zakasnitve vnovičnega vklopa vtičnic v primeru "reseta" lahko izbiramo vrednosti do 60 sekund. Morda bi komu prišla prav tudi daljša prekinitev dovoda električne energije.

Stikalo ePowerSwitch zmore delovati tudi v tako imenovanem načinu "twin". Za vklop te funkcionalnosti bomo morali uporabiti vmesnik RS232, saj iz običajnega nastavitvenega programa tega ne moremo postoriti. Pri tem načinu gre za hkratno krmiljenje dveh izhodov. To nam pride zelo prav v primerih, ko se iz našega stikala napajajo strežniki ali druge naprave, ki imajo redundantne napajalnike. Ko želimo neko napravo resetirati, se tako prekineta dva izhoda električne energije in ne le eden. Tako se nam ciljna naprava zagotovo ugasne, kljub redundanci napajanja.

Vklop, izklop in reset posameznih izhodov krmilimo s preprostim spletnim vmesnikom.

Med preskušanjem smo dobili še kar nekaj zamisli, kako bi bil izdelek lahko še enostavnejši za uporabo in bolj funkcionalen. Predvsem bi se lahko več stvari nastavilo kar neposredno iz spletnega vmesnika. Prav tako bi marsikomu prišla prav statistika obremenjenosti posamezne vtičnice. In še - v načinu "twin" je lahko le celotno stikalo, ne pa poljubna dva izhoda.

V večjih sistemih, v katerih si v skrbi za boljši nadzor nad kopico strojne opreme pomagajo s programi, ki izrabljajo protokol SNMP, pa bi pri ePowerSwitch 8M zagotovo pograjali to, da ni podpore za ta protokol. Konkurenca tudi za manjše vsote ponuja vsaj nekaj teh zmogljivosti. Nikakor pa ne moremo reči, da gre za slab izdelek. ePowerSwitch M8 je zanesljiv in robusten izdelek. Le izpiliti ga še morajo.

Mimogrede, na voljo je tudi model z eno samo vtičnico, ki pa ni osemkrat cenejši. Na voljo so tudi modeli Guard, ki menda sami zaznajo težave v električnem omrežju in v tem primeru strežnike sami znova zaženejo. Takega modela žal nismo imeli v rokah, zato si to funkcionalnost kar nekoliko težko predstavljamo.

ePowerSwitch M8

Kaj: IP električno stikalo.

Izdeluje: Neol, www.epowerswitch.com.

Cena: 780 EUR (ePowerSwitch M8 Master), 594 EUR ePowerSwitch S8 Slave, 420 EUR ePowerSwitch 1 Guard.

Prodaja: Sitech, www.sitech.si.

Za: Redundanca napajanja, brezhibno delovanje.

Proti: Cena, premalo dodelan spletni vmesnik.

Pri načinu "twin" gre za hkratno krmiljenje dveh izhodov. To nam pride zelo prav v primerih, ko se iz našega stikala napajajo strežniki ali druge naprave, ki imajo redundantne napajalnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji