Objavljeno: 26.5.2010 09:02 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus

E-knjižni multipraktik

Calibre je program, ki na enem mestu združuje vse funkcije, ki jih potrebuje lastnik elektronskega bralnika. Pretvarja, prenaša, ureja, posodablja - skratka vse, kar bi si utegnili želeti.

Njegova najpomembnejša zmožnost je vsekakor pretvarjanje med različnimi elektronskimi formati. Elektronski bralniki so omejeni bistveno bolj kakor njihovi veliki brati, osebni računalniki, in zmorejo prikazovati le majhno število formatov. Navadno obvladajo en ali dva specializirana formata za shranjevanje elektronskih knjig (.lit in .mobi/.prc), pa še tekstovne datoteke in morda kakšno grafično (.gif, .png, .jpg), potem pa se že ustavi. PDF? Nekateri ga podpirajo, drugi splet ne. DOC? Ni podprt (z redkimi izjemami). DOCX? Ni šans. In kaj naj uporabnik naredi, ko dobi v roke knjigo, ki je bralnik ne podpira? Odpravi se na Google (ali Bing, če ravno hočete) in poišče program za pretvarjanje. Teh je v spletu kar nekaj. Nekateri podpirajo samo nekaj malega formatov, drugi več, le redkokateri pa jih razume toliko kot Calibre.

Seznama podprtih formatov tu ne bom navajal, oglejte si ga v internetu, povem vam le, da še nisem naletel na podprtega, odkar sem začel uporabljati Calibre. No, z eno izjemo - Wordove datoteke niso podprte. Če morate v bralnik spraviti datoteko .doc (ali .docx), jo bo treba najprej shraniti v obliko .rtf, ki je podprta. Calibre zna dokaj dobro obdelati tudi datoteke .pdf, res pa je, da se še vedno odreže slabše od programske opreme, priložene Sonyjevim napravicam. Pretvoril bo tudi stripe (denimo arhive .cbr in .cbz) in pri tem prilagodil izhodno velikost napravi, ki jo imate. In še marsikaj - možnosti je silno veliko, res pa je, da je vse napredne lastnosti skrajno težko uporabiti. Le zgled - program zna iz datotek .pdf odstraniti glavo in nogo, ki se pojavljata na vsaki strani, a je to izvedeno s skrajno zapletenimi regularnimi izrazi. Priznam - s tem sem se ubadal eno uro in mi ni uspelo. Skratka, če hočete uporabljati napredne zmožnosti, morate biti pravi računalniški "stručko".

Delo s seznamom knjig

Vgrajen je tudi spletni strežnik.

Pretvarjanje pa ni vse, kar program zna. Pretvorjene datoteke zna naložiti neposredno v napravo. Knjige lahko razvrščamo po metapodatkih (denimo po avtorjih), jih pregledujemo (vgrajen je bralnik za priljubljene e-knjižne formate) in seveda tudi brišemo, tako na računalnikovem disku kot na priključenem e-bralniku.

Odlična lastnost programa je tudi nalaganje novic iz interneta. Izberete enega od prednastavljenih virov, kliknete gumb in program bo prenesel novice in jih naložil v napravo. Prenašanje novic je lahko tudi samodejno, nalaganje v napravo pa zna program izvesti tudi po elektronski pošti. Pri tem pa morate seveda misliti na stroške brezžičnega prenosa, ki zna biti pri Kindlu presneto drag.

Če ne najdete primernega vira novic (priloženih je denimo 221 angleških virov, 6 hrvaških, a nobenega slovenskega), lahko izdelate svoj vir. Načeloma zadošča spletni naslov vira RSS, Calibre pa opravi vse drugo. Če tako pridobljeni podatki vsebujejo preveč "nesnage" (oglasi, spletna navigacija ...), jo lahko odstranite, spet pa bodo to možnost izkoristili le "mojstri". Napisati je namreč treba programček v pythonu, ki predela podatke. Če se bo kdo tega lotil, naj pošlje svoje vire avtorju, da jih bo vključil v naslednjo distribucijo programa.

O Calibru bi lahko govoril še dolgo, a verjetno bo najbolje, da si ga ogledate sami. Oddeskajte na spodaj zapisani naslov, prenesite različico za svoj operacijski sistem (Linux, OS X ali Windows) in se igrajte z njim. Hitro se vam bo priljubil.

Calibre 0.6.46

Kaj: Program za vodenje elektronske knjižnice.

Izdeluje: Kovid Goyal, calibre-ebook.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Stalen razvoj, pretvarja veliko e-knjižnih zapisov, veliko podprtih bralnikov, pobiranje novic, podprti razni operacijski sistemi.

Proti: Skrajno zapletena raba naprednih zmožnosti, neroden e-bralnik, ne podpira Wordovih zapisov .doc in .docx.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji